Ο Αναπτυξιακός Νόμος χρειάζεται βελτιώσεις για να δικαιώσει το όνομά του!

1280

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, κατέθεσε στο προεδρείο της Βουλής Κοινοβουλευτική Αναφορά, παραθέτοντας επιστολή του Προέδρου του Συνδέσμου Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών & Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου, κ. Χρήστου Γιορδαμλή, που αφορά σε προτεινόμενες τροποποιήσεις του αναπτυξιακού νόμου.

Με την επιστολή του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου καταθέτει προτάσεις βελτίωσης του αναπτυξιακού νόμου προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στην ολοκλήρωση των εγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων που εκκρεμούν και υποχρεούνται  να ολοκληρώσουν έως τις 30/06/2018.

Δυστυχώς η τραπεζική δυστοκία χρηματοδότησης αλλά και οι συνεχείς τροποποιήσεις κι αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο  δεν αποτέλεσαν πρόσφορο έδαφος για την ολοκλήρωση των επιχειρηματικών επενδύσεων από τις οποίες εξαρτάται η βιωσιμότητα & η προοπτική πολλών επιχειρήσεων, πολλές θέσεις εργασίας αλλά και η συνολική αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στην επιστολή που επισυνάπτεται.

Αίτημα Οριζόντιας Παράτασης Επιχειρηματικών σχεδίων και άλλα ειδικά θέματα στα πλαίσια Αναπτυξιακών Νόμων 3299/04 -3908/11 – 4399/16 .

Αξιότιμε Κύριε Γενικέ,
Η υλοποίηση του συνόλου των επενδυτικών σχεδίων που έχουν εγκριθεί και υλοποιούνται με προηγούμενους Αναπτυξιακούς Νόμους ολοκληρώνεται αμετάκλητα στις 30/06/2018. Όμως τα τελευταία 10 χρόνια οι συνθήκες για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων ήταν δραματικά αντίξοες.
Η δραστηριότητα των περισσότερων επιχειρήσεων εντός της κρίσης περιορίστηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα να προκύψουν προβλήματα ρευστότητας και χρηματοδοτικής επάρκειας για κάλυψη των επενδυτικών και λειτουργικών τους αναγκών.
Η αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει τα αναπτυξιακά σχέδια επίσης
δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα στη κάλυψη των επενδυτικών και λειτουργικών τους αναγκών. Οι συνεχείς αλλαγές αναπτυξιακών νόμων σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης και των όρων εκταμίευσης των αναλογουσών επιχορηγήσεων, επέφεραν σημαντικές καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτημάτων των επενδυτών.
Κύριε Γενικέ
Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να επισημάνουμε δυσλειτουργίες στους αναπτυξιακούς νόμους, εκτιμώντας ότι εσείς με την εμπειρεία σας μπορείτε άμεσα να τις αντιμετωπίσετε με την έκδοση σχετικών αποφάσεων. Είναι δυσλειτουργίες που, ενώ δεν έχουν κανένα άμεσο, η έμμεσο δημοσιονομικό κόστος, δημιουργούν προβλήματα στην υλοποίηση των εγκεκριμένων επενδύσεων Πρόκειται στην ουσία για τεχνικού χαρακτήρα δυσλειτουργίες που απλά καθυστερούν ακόμη περισσότερο τις εν εξελίξει υλοποιούμενες επενδύσεις και είναι κατά την άποψη μας σχετικά εύκολα να διορθωθούν.
Η πρώτη προτεινόμενη διόρθωση/βελτίωση αφορά “την οριζόντια παράταση του χρόνου υλοποίησης των εκκρεμών επενδύσεων προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων έως την 31/12/2019″, χωρίς adhoc προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τη διαδικασία υλοποίησης.
Η δεύτερη προτεινόμενη διόρθωση/ βελτίωση αφορά τη σύνθεση των πηγών προέλευσης των κεφαλαίων της ίδιας συμμετοχής. Να προστεθεί η δυνατότητα στους επενδυτές ώστε ” η ίδια συμμετοχή να μπορεί να καλυφτεί και με ήδη φορολογηθέντα αποθεματικά, όπως προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία” .
Η τρίτη προτεινόμενη διόρθωση/βελτίωση αφορά το ποσοστό και τον τρόπο κάλυψη της ίδιας συμμετοχής σε ήδη εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια προηγούμενων νόμων. Προτείνεται η διατύπωση “το επενδυτικό ποσόν, πέραν της προβλεπόμενης επιχορήγησης, να μπορεί να καλυφτεί, είτε 100% από ίδια κεφάλαια σε όλες τις προβλεπόμενες μορφές, είτε από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό 3-15 ετών και νόμιμες διευκολύνσεις πληρωμής των προμηθευτών σε οιανδήποτε ποσοστιαία σύνθεση 3-5 ετών “.
Η τέταρτη προτεινόμενη διόρθωση/βελτίωση αφορά τρόπου αποπληρωμής εισαγόμενου καινούργιου εξοπλισμού. Προτείνεται “η ολοσχερής εξόφληση των σχετικών τιμολογίων εισαγωγής εξοπλισμού να γίνεται με όλους τους συγχρόνους και νόμιμους τρόπους διεθνών πληρωμών, τραπεζικά εμβάσματα, μεταχρονολογημένες πληρωμές, leasing, factoring και ενέγγυων πιστώσεων, με υποχρέωση της επιχείρησης να προσκομίζει όλα τα προβλεπόμενα έγγραφα και παραστατικά από τους αναπτυξιακούς νόμους για την ολοσχερή εξόφληση των σχετικών τιμολογίων και μετά την λήξη υλοποίησης αυτού.”
Η πέμπτη προτεινόμενη διόρθωση/βελτίωση αφορά “τη δυνατότητα συμψηφισμού της οφειλόμενης κάθε μορφής επιχορήγησης και επιδότησης με τις αναλογούσες καταβολές ΦΠΑ, φόρων και ασφαλιστικών εισφορών “.
Επιπρόσθετα ζητούμε την αρωγή σας για την άμεση έκδοση αποφάσεων ένταξης σε επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί στις ακριτικές Περιφέρειες στον προηγούμενο κύκλο.
Εκτιμώντας ότι έχουμε την σύμφωνη γνώμη σας και οι προτεινόμενες διορθώσεις/βελτιώσεις είναι πραγματικά δίκαιες, ισορροπημένες και διευκολύνουν στη προσέλκυση και στην υλοποίηση επενδύσεων, ζητούμε την άμεση έκδοση σχετικών αποφάσεων.
Οι Σύνδεσμοι και τα Επιμελητήρια είμαστε στην διάθεση σας για άμεση συνάντηση ή και για την παροχή επιμέρους διευκρινήσεων.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος του Δικτύου Συνδέσμων
Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών
Χρήστος Γιορδαμλής