Πώς σε έναν μήνα το σύνηθες περιστατικό έγινε ακήρυχτος πόλεμος

1384

Μεταξύ όσων είπε ο Νίκος Κοτζιάς τις ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, υπήρχε και κάτι εξαιρετικά σαφές. Αναφορικά με την αξιολόγηση της επίσκεψης ο Υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι “κατά την εκτίμησή μας πέτυχε, αφού έγινε”. Δεδομένης της ανάγκης για διαρκή συνεννόηση με τους Τούρκους ο κύριος Κοτζιάς είχε δίκιο. Όσα ακολούθησαν όμως αναφορικά με τις διμερείς σχέσεις αποδεικνύουν ότι δεν αρκούν οι καλές προθέσεις. Κάτι δεν πήγε καλά.

Διότι αμέσως μετά ξεκίνησε μια ακολουθία περιστατικών την οποία κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει συγκυριακή. Η Κυβέρνηση, έγινε αμέσως αντιληπτό, ότι δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη. Θα έπρεπε ωστόσο αφού ο Ερντογάν έθεσε εξαρχής ανοιχτά θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συνθήκης της Λωζάνης ακόμη και μέσα στο προεδρικό μέγαρο της χώρας ενώπιον του εμβρόντητου Προκόπη Παυλόπουλου. Εν’ συνεχεία αγνόησε τις αμήχανες υποδείξεις του Υφυπουργού Εξωτερικών κου Γιάννη Αμανατίδη στο προαύλιο του μειονοτικού σχολείου στην Κομοτηνή. Τον Αμανατίδη τον είχε βάλει η Κυβέρνηση δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο “για να έχει το νου του” κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Θράκη. Ο Ερντογάν, ούτε καν τον παρατήρησε και εκφώνησε λόγο στο συγκεντρωμένο πλήθος. Μετά έφυγε για τη χώρα του.

Με τέτοια δείγματα γραφής, κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα περίμενε τη σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Κυβέρνηση όμως δεν φάνηκε να σκοτίζεται και επίσης δεν φάνηκε να προετοιμάζεται. Ο “προειδοποιητικός” εμβολισμός του “Γαύδος” στα Ίμια δεν αξιολογήθηκε σωστά. Κάτι που έγινε φανερό όταν συνελήφθησαν οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί στον Έβρο. Ούτε τότε όμως χτύπησαν καμπανάκια. Υπήρχε η προσδοκία ότι πρόκειται για συνηθισμένο περιστατικό.

Ο “νεοσύλλεκτος” τότε Φώτης Κουβέλης -σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη που του απηύθυνε σχετική ερώτηση- διαβεβαίωνε, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα, και μετά τη σύνοδο στην Βάρνα, η Κυβέρνηση καλλιέργησε ελπίδες ότι το Πάσχα οι στρατιωτικοί θα επιστρέψουν σπίτια τους. Μετά είχαμε την παραβίαση στην Ρω και τα τροχιοδεικτικά πυρά και προ ημερών το περιστατικό με τη σημαία στην βραχονησίδα με το τρομώδες όνομα Ανθρωποφάς. Ανεξαρτήτως αν πρόκειται για προβοκάτσια ή όχι, το status quo μεταξύ των δύο χωρών έχει διαταραχθεί και μετά από όλ’ αυτά τα περιστατικά, ο Φώτης Κουβέλης ο οποίος που πλέον ουσιαστικά υποκαταστήσει τον Πάνο Καμμένο σε επικοινωνιακό τουλάχιστον επίπεδο, μίλησε για “ακήρυχτο πόλεμο”.

Η στάση της Ελληνικής πλευράς μοιάζει κάτι περισσότερο από αμήχανη. Η ψυχραιμία που συνιστούν όλα τα Κυβερνητικά στελέχη είναι το μοναδικό καταφύγιο καθώς μοιάζουν να μην ξέρουν τι άλλο πρέπει να κάνουν. Εδώ που τα λέμε δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές. Οι Τούρκοι για διάφορους λόγους έχουν γίνει κάτι παραπάνω από νευρικοί. Η ψυχραιμία από τη δική μας πλευρά είναι προαπαιτούμενο σε μια τέτοια συγκυρία. Απλώς δεν αρκεί.

Η Κυβέρνηση δεν εμπνέει τη στιβαρή εικόνα που θα ήταν χρήσιμη. Δεν δείχνει αποφασιστικότητα και μοιάζει να σέρνεται πίσω από τα γεγονότα κάνοντας διαρκώς άστοχες εκτιμήσεις. Αυτό το κλίμα ευνοεί τον λαϊκισμό και δυστυχώς παρασύρει έμπειρους και “ψάρακες” σε εθνικοπατριωτικές κορώνες που απλώς ρίχνουν νερό στον μύλο του Ερντογάν.

Και βεβαίως κανείς δεν εξεπλάγη όταν ο Πάνος Καμμένος από την Αρμενία άρχισε να μιλάει για το τιμημένο ’21. Ή όταν λίγο αργότερα δήλωσε από την Ικαρία ότι “θα τους τσακίσουμε” προσθέτοντας ότι “αν έχουν τα κότσια ας τολμήσουν να αμφισβητήσουν έστω και ένα χιλιοστό”. Η χθεσινή τοποθέτηση όμως του αναπληρωτή ΥΠΕΘΑ Φώτη Κουβέλη ότι οι Τούρκοι κατασκεύασαν το περιστατικό με τη σημαία για να ισορροπήσουν το γεγονός ότι του διώξαμε από την Ρω ήταν έκπληξη.

Δυστυχώς αυτή η μετέωρη στάση της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στην σοβαρότερη κλιμάκωση των σχέσεων των δύο χωρών στην πρόσφατη ιστορία έχει συνέπειες. Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται κατ’ ανάγκη (και δυστυχώς) μια Κυβέρνηση με πολλές διαφορετικές φωνές που μοιάζει αιφνιδιασμένη. Τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα διαμαρτύρονται (ορθώς) για έλλειψη ενημέρωσης και συνεργασίας. Σενάρια συνωμοσίας αρχίζουν να εξυφαίνονται με υπόβαθρο την θολή εικόνα για τις εξελίξεις. Η ένταση με την Τουρκία δεν αναμένεται να τελειώσει με κάποιον μαγικό τρόπο. Είναι μια υπόθεση για γερά νεύρα και όσο περνάει ο χρόνος, θα αποδειχθεί ποιοι τα διαθέτουν. Οι υπόλοιποι θα παρασύρονται διαρκώς σε λάθη και θα μιλούν για θερμά επεισόδια και συρράξεις χωρίς να κάνουν τίποτα ουσιαστικά για να τα αποτρέψουν. Δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στην πατρίδα.

πηγή