Αυτόνομο ΟΓΑ και αποσύνδεση ασφαλιστικών εισφορών αγροτών από το καθαρό τους εισόδημα φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τον ΕΦΚΑ

1358

Εντός ενός μήνα, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις, υπολογίζουν οι αγρότες που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα του ΕΦΚΑ, ότι θα δημοσιοποιηθεί και θα καθαρογραφεί η απόφαση που φέρεται να κρίνει αντισυνταγματική την ένταξη των αγροτών στο νέο υπερ-ταμείο με το νόμο Κατρούγκαλου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ οι πρωτεργάτες της κίνησης μιλώντας στον ΑγροΤύπο, κάνουν λόγο για δικαίωση. Από την πλευρά του με δηλώσεις του την Τρίτη (10/4) ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, τόνισε ότι δεν «υπάρχει μέχρι ώρας τέτοια απόφαση, αλλά αν υπάρξει ασφαλώς και οφείλει να προσαρμοστεί ο νόμος στα καινούργια δεδομένα».

Η προσφυγή των αγροτών έγινε πριν από ένα χρόνο περίπου. Υπήρξαν δυο αναβολές στην εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία όμως έτρεξε, λένε οι πληροφορίες, σχετικά γρήγορα. Την προσφυγή των αγροτών «έτρεξε» κατά κύριο λόγο η συνταγματολόγος Πατρίνα Παπαρηγοπούλου από την Αθήνα, αλλά και η Εύα Γιαλίδη, δικηγόρος από το νομό Μαγνησίας.

Στους πρωτεργάτες της κίνησης ήταν μεταξύ άλλων ο Χρήστος Γκόντιας από τη Δράμα, ο Γιάννης Παναγής από τις Σέρρες, ο Αθανάσιος Κελμάγερ, ο Γιώργος Μαχάς, ο Τρύφων Αράπογλου, ο Κώστας Αλεξανδρής και ο Ιωακείμ Παπαθανασίου.

«Περιμένουμε να δημοσιοποιηθεί και να καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ μέσα σε ένα μήνα από σήμερα, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Επί της ουσίας αυτό που έκρινε αντισυνταγματικό το ΣτΕ είναι η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών με το καθαρό τους εισόδημα, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέριμνα και δεν έγιναν αναλογιστικές μελέτες σε σχέση με τις συντάξεις που πρέπει να λαμβάνουν οι αγρότες από τον ΕΦΚΑ, όπως έγινε με τον ΟΓΑ», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Γιώργος Μαχάς, που μαζί με 17 αγρότες της πρώην Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων, αλλά και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), προσέφυγαν πριν από ένα χρόνο περίπου στο ΣτΕ για το ζήτημα του ΕΦΚΑ.

«Η δικαίωση ήρθε. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την ασφάλιση των αγροτών μέσω ΕΦΚΑ. Ο περίφημος πλεον νόμος Κατρουγκαλου γκρεμίζεται. Ένα μεγάλο μπράβο στους αγρότες που μας πίστεψαν και στήριξαν έμπρακτα την προσπάθεια. Επίσης ένα μεγάλο μπράβο σε δύο κυρίες που πάλεψαν μαζί μας την κυρία Πατρίνα Παπαρηγοπούλου και την κυρία Γιαλίδη», τόνισε σχετικά ακόμα ένας παραγωγός που συμμετείχε στην κίνηση, ο Αθ. Κελμάγερ (πρόεδρος του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών).

«Οι αγρότες….ναι βρε αυτοί, που όλη μέρα τρέχουν στα χωράφια σαν τρελοί, που όλη μέρα τρέχουν πίσω από τα κοπάδια και πατάνε κοπριές, που όλη μέρα είναι στο καΐκι και ψήνονται στον ήλιο… Αυτοί τόλμησαν και πήγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (με προσβολή του ασφαλιστικού νόμου ΕΦΚΑ) πέρσι τέτοιο καιρό, τόλμησαν να αλλάξουν τρόπο διεκδίκησης και αντί να κλείσουν τους δρόμους, πήραν τα χαρτιά τους παραμάσχαλα, βρήκαν δικηγόρους, μάζεψαν στοιχεία έκαναν μελέτες και ξέρετε κάτι….Δικαιώθηκαν από το ανώτερο όργανο του Κράτους! Συγχαρητήρια σε αυτούς που το πίστεψαν και το στήριξαν, αλλά και σε αυτούς που δεν το πίστεψαν και μας έκαναν να πεισμώσουμε και να αλλάξουμε την ιστορία στον τρόπο διεκδίκησης! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δικηγόρους μας!», τόνισε με σχετική του ανάρτηση ο Χρήστος Γκόντιας, από τη Δράμα.

Απολύτως θετική εξέλιξη, λέει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί των προσφυγών για το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και ειδικά για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν έχει ακόμη εκδοθεί, σύμφωνα, όμως, με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με ισχυρή πλειοψηφία οι δικαστές χαρακτήρισαν την ένταξη των αγροτών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων αντισυνταγματική.

Η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή είναι απολύτως θετική για τους αγρότες, αφού, ουσιαστικά, ο συγκεκριμένος νόμος είχε περισσότερο φορολογικό παρά ασφαλιστικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος κ. Παύλος Σατολιάς, μάλιστα, την χαρακτήρισε «αναμενόμενη», τονίζοντας, σε σχετική δήλωσή του, πως η τα δυο τελευταία χρόνια η σχετική επισήμανση αποτελούσε τη μόνιμη επωδό σύσσωμου του αγροτικού κόσμου, που από την πρώτη στιγμή είχε σθεναρά αντιδράσει, ενώνοντας τη φωνή του με άλλες εξίσου θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Ο κ. Σατολιάς σημειώνει: «Σαφώς και η εξέλιξη αποτελεί μεγάλη δικαίωση για όλους μας. Και εμείς ως ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ είχαμε από την πρώτη στιγμή και σε όλους τους τόνους επισημάνει τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των επίμαχων διατάξεων, επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία και με κάθε αφορμή το μείζον για τον αγροκτηνοτροφικό πληθυσμό, ότι δηλαδή οι εισφορές είναι δυσανάλογες των υπηρεσιών που ο ΕΦΚΑ προσφέρει και πως το υπέρογκο της υποχρεωτικής καταβολής τους θέτει εν αμφιβόλω την ίδια την παραμονή των αγροτών στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό, άλλωστε, φάνηκε και από την εν γένει αδυναμία πληρωμής από ένα τεράστιο ποσοστό, αν όχι από την μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών της χώρας».

Εκείνο που τώρα έχει σημασία είναι να μην σταθούμε στην επίφαση, αλλά να δούμε την ουσία και να αξιοποιηθεί η ευκαιρία για οριστική και δίκαιη λύση του προβλήματος, στη βάση της κοινής λογικής. Και, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά, «η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορεί οι αγρότες να μπουν ξανά στο ίδιο τσουβάλι με άλλους κλάδους ούτε μπορεί να γίνουν ανεκτές κατάφορες αδικίες σε ότι αφορά την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση του αγρότη, για τη διατήρηση της εκμετάλλευσης του οποίου, υπενθυμίζουμε, εργάζονται εξίσου λα τα μέλη της οικογένειάς του».

agrotypos.gr