Τι “παίχτηκε” άλλη μια χρονιά με τις τιμές στα αρνιά και τα κατσίκια

1381

«Με τιµή κάτω από τα 6-6,5 ευρώ το κιλό στο αρνί, ο κτηνοτρόφος είναι µέσα κι όποιος αµφισβητεί αυτό που λέω, ας έρθει να τα µεγαλώσουµε µαζί», προκαλεί και προσκαλεί τους «άπιστους Θωµάδες», ο πρόεδρος του Αιγοπροβατοτροφικού Συνεταιρισµού «Θρακών Αµνός», κ. Χρήστος Παρασχούδης, λίγα εικοσιτετράωρα πριν την ολοκλήρωση της φετινής πασχαλινής σεζόν για την εµπορία αµνοεριφίων.

 

 Γεννηµένος το 1971 στο Γκέτινγκεν (Göttingen) της Κάτω Σαξονίας, από γονείς µετανάστες, ο 47χρονος, σήµερα, κτηνοτρόφος από τον Βόρειο Έβρο, αν και σπούδασε µάγειρας, δεν «µασάει» τα λόγια του. «Στο αρνί, δεν αλλάζουν και πολλά πράγµατα χρονιά µε τη χρονιά. Η οµερτά είναι παγιωµένη. Κάθε φορά γίνονται τα ίδια µε θύµα πάντα τον παραγωγό», περιγράφει στην Agrenda µε εµφανή πικρία ο συνοµιλητής µας.

Τον εντοπίσαµε την ώρα που πήγαινε στη στάνη του, την οποία έστησε το 2004, όταν, µαζί µε τη σύζυγο και τα δύο τους παιδιά, ηλικίας 6 κι 7 ετών τότε, αποφάσισαν να αφήσουν τα τρία εστιατόρια που είχαν στη Γερµανία και να επιστρέψουν στο Βόρειο Έβρο, να ασχοληθούν µε την κτηνοτροφία. «Για να µην πάνε τα παιδιά στο γερµανικό σχολείο, γιατί τότε θα µέναµε για πάντα εκεί», λέει, χαρακτηριστικά, όταν ερωτάται για τους λόγους που τον έκαναν να γυρίσει στα πάτρια εδάφη.

Μοιραία, λόγω των ηµερών, το ερώτηµα που του θέσαµε αφορούσε στο πώς κινείται, λίγο πριν το Πάσχα, η αγορά των αµνοεριφίων στην περιοχή του Βορείου Έβρου. «Τούτες τις τελευταίες ώρες, στο peak της ζήτησης οι έµποροι παίρνουν ζωντανά τα αρνιά µε 2,50 ευρώ το κιλό. Είναι λίγο υψηλότερα από τα 2,20-2,30 που αγόρασαν το προηγούµενο διάστηµα και αυτό οφείλεται τόσο στην αυξηµένη ζήτηση, όσο και γιατί οι ίδιοι θέλουν να έχουν κάποια τιµολόγια µε τσιµπηµένη τιµή, για να µπορούν να δικαιολογήσουν ότι στο συνοικιακό κρεοπωλείο η τιµή θα φτάσει στα 9 έως 11 ευρώ το κιλό. Τη µεγάλη µπάζα, όµως, σχεδόν το 80% των αρνιών, τα πήραν µε 2,20 ευρώ, αλλά θα πουλήσουν λες και τα αγόρασαν όλα στα 2,50 ευρώ», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα σηµείωσε πως φέτος το αρνί είναι κατά τι πιο ακριβό από το κατσίκι γιατί οι έµποροι εκµεταλλεύονται και το δέρµα του πρώτου.

Πηγή