Άργησε το ΥΠΕΘΑ να φέρει προς ψήφιση τη Διεθνή Σύμβαση για το Σχολείο SHAPE

1086

ΘΕΜΑ: Άργησε το ΥΠΕΘΑ να φέρει προς ψήφιση τη Διεθνή Σύμβαση για το Σχολείο SHAPE. Σημαντικό το όφελος για τα παιδιά των στελεχών των Ε Δ – Εισήγηση στη Διαρκή Επιτροπή Εθν. Άμυνας και Εξ. Υποθέσεων

Για τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν σχετικά με τη φοίτηση των παιδιών των στελεχών των  Ε Δ στο Διεθνές Σχολείο SHAPE στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ως εισηγητής της Ν Δ για τη συγκεκριμένη Διεθνή Σύμβαση ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, στην ομιλία του τη Μ. Δευτέρα (02/04) στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

  • Σκοπός του συγκεκριμένου Μνημονίου Κατανόησης που φέρνει το ΥΠΕΘΑ είναι η μέριμνα για την χρηματοδότηση τόσο του σχεδιασμού όσο και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων για το Διεθνές Σχολείο SHAPE.
  • Τα παιδιά των στελεχών των Ε Δ χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα θα παρακολουθούν τα προγράμματα του συγκεκριμένου σχολείου.
  • Το ΥΠΕΘΑ οφείλει να δώσει διευκρινίσεις σε κάποια ερωτήματα – επισημάνσεις. Όπως για ποιο λόγο άργησε το Υπουργείο να φέρει τη συγκεκριμένη Διεθνή Σύμβαση, να ξεκαθαρίσει τον αριθμό των εξυπηρετούμενων παιδιών που θα σπουδάζουν στο εν λόγω σχολείο και επίσης αν θα διδάσκονται εθνικά μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Δείτε την εισήγησή:

 Αναλυτικά η εισήγησή του:

«Σήμερα εξετάζουμε την έγκριση της Κύρωσης του Μνημονίου Κατανόησης για το νέο διεθνές σχολείο στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. Σκοπός του παρόντος μνημονίου κατανόησης όπως αναφέρεται και στην Αιτιολογική Έκθεση είναι η μέριμνα για την χρηματοδότηση τόσο του σχεδιασμού όσο και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων για το Διεθνές Σχολείο SHAPE.

Με το υπόψη σχέδιο νόμου κυρώνεται το ανωτέρω μνημόνιο κατανόησης το οποίο έχει υπογραφεί στη Μόνς του Βελγίου το 2012 από 19 κράτη μέλη. Επίσης, σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση προκαλείται δαπάνη 1.053.000 ευρώ και σύμφωνα με την Έκθεση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας αυτή θα επιμεριστεί σε τρία χρόνια.

Επίσης, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αιτείται να συμφωνήσουμε στην κύρωση αυτού του νόμου και εμείς το θεωρούμε εύστοχο και δίκαιο, γιατί τα παιδιά των στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, που υπηρετούν στο ανώτατο στρατηγείο στην Μονς, χωρίς να πληρώνουν δίδακτρα θα παρακολουθούν τα προγράμματα αυτού του σχολείου, γιατί ως γνωστόν απείχε και η πόλη 60 χιλιόμετρα περίπου από το σχολείο, το οποίο βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί, συμφωνούμε σε ό,τι αφορά την πρόταση και θα τοποθετηθούμε στα πλαίσια της Ολομέλειας, όταν θα έρθει ο νόμος στη Βουλή. Ωστόσο, έχουμε κάποια ερωτήματα – επισημάνσεις. Καταρχήν, γιατί άργησε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να φέρει αυτό το νόμο προς κύρωση. Επίσης, δεν αναφέρεται ο αριθμός των εξυπηρετούμενων παιδιών που θα σπουδάζουν στο εν λόγω σχολείο. Επίσης, δεν αναφέρεται αν θα διδάσκονται εθνικά μαθήματα για τους μαθητές του δημοτικού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Θα περιμένουμε διευκρινίσεις από τον κ. Υπουργό, σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα μας.

Κρατούμε επιφύλαξη, διότι αναμένουμε απάντηση στα συγκεκριμένα ερωτήματα στα οποία αναφέρθηκα».