Μεγάλο το κύκλωμα ναρκωτικών που εξαρθρώθηκε στη Σαμοθράκη

1329

Θα πλημμύριζαν τη Β. Ελλάδα με κάνναβη και LSD: Η Σαμοθράκη, το Facebook και το κάμπινγκ. Λιμενικοί έβαλαν τέλος στο κύκλωμα με το λευκό ταχύπλοο – Κατηγορούνται πέντε μεγαλέμποροι και 68 πελάτες – Τι αναφέρεται στη δικογραφία

Μπλόκο στο κύκλωμα με το λευκό ταχύπλοο που με έδρα τη Σαμοθράκη, πλημμύριζε τη βόρεια Ελλάδα με κάνναβη και LSD έβαλαν οι άνδρες του Λιμενικού. Πώς οι “καλοί” και ο “άσχημος” της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού, πέρασαν χειροπέδες στους
“κακούς” δίνοντας τέλος στη δράση τους. Οι λιμενικοί με μια γιγαντιαία επιχείρηση σε Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη και Σέρρες και την πολύτιμη συνδρομή του λαγωνικού K9 με την κωδική ονομασία “Ugly” (σ.σ:άσχημος), πέρασαν χειροπέδες στους πέντε μεγαλεμπόρους ενώ είναι από τις λίγες φορές που κατηγορούνται και 68 άτομα – πελάτες που φέρονται να αγόραζαν ναρκωτικά από το κύκλωμα. Μέσα από τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr ξεδιπλώνεται όλη η δράση της συμμορίας που στήθηκε τον Ιούνιο του 2017 και με έδρα τη Σαμοθράκη έκανε big business γεμίζοντας τα μαύρα ταμεία της «επιχείρησης» με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Το στρατηγείο στη Σαμοθράκη

Μια πληροφορία που έφθασε στα γραφεία της Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ) τον περασμένο Ιούνιο και κρίθηκε από τους έμπειρους αξιωματικούς της υπηρεσίας ως άκρως σημαντική ήταν αυτή που τους έδειξε το δρόμο για το «ξεδόντιασμα» της εγκληματικής ομάδας εννέα μήνες αργότερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο διαβιβαστικό: «Η υπηρεσία μας, κατόπιν σχετικών πληροφοριών από τον μήνα Ιούνιο 2017, διενεργεί αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση σχετικά με τη δράση νεαρών ατόμων που έχουν συγκροτήσει ομάδα και δραστηριοποιούνται στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ακατέργαστης κάνναβης, κατεργασμένης κάνναβης, LSD, χασισέλαιου και κρυσταλικής μεθαμφεταμίνης, στην ευρύτερη περιοχή της Σαμοθράκης, της Θεσσαλονίκης, των Σερρών».

Στις επόμενες σελίδες οι συντάκτες αναφέρουν πως οι βαρόνοι είχαν στήσει την έδρα της παράνομης επιχείρησης μέσα σε κάμπινγκ της Σαμοθράκης και μέσω του Facebook και των υπολοίπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκλειναν ραντεβού με την πελατεία τους. «Στη Σαμοθράκη, τα στελέχη της ομάδας συνεργάζονταν άμεσα τόσο στην παρασκευή χασισέλαιου, στην προμήθεια, αποθήκευση όσο και στη διακίνηση κάνναβης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, έναντι χρηματικών αντιτίμων στην περιοχή του κάμπινγκ και γενικότερα στη Σαμοθράκη». Για τις επαφές αναφέρει πως «από την προανάκριση προέκυψε πως η συμμορία δραστηριοποιείται τουλάχιστον από τον Μάιο του 2017 και συνέχισε αδιάλειπτα ως την 12.2.18 (ημερομηνία λήξης των ακροάσεων) και πιθανόν συνεχίζει έως και σήμερα τη δράση της, στη διακίνηση και εμπορία όλων των ειδών ναρκωτικών κυρίως στη Σαμοθράκη και στη Θεσσαλονίκη».

Τα deals μέσω Facebook, το «κατσίκι» και η «σκυλοτροφή»

Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, οι λιμενικοί συνάντησαν πολλές δυσκολίες κατά τη διάρκεια της φυσικής παρακολούθησης αφού τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν αυστηρά μέτρα για να μην πέσουν στα νύχια των διωκτών τους. «Η ανωτέρω εγκληματική ομάδα (συμμορία), είχε διαρκή δράση και συνολικό σχεδιασμό. Διευθύνοντες είναι οι (σ.σ αναφέρεται στα ονόματα των αρχηγών), οι οποίοι επιτηρούνταν διακριτικά από στελέχη της υπηρεσίας μας, πλην όμως επειδή ελάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης ήταν ανέφικτη η συνεχής επιτήρηση τους και κατά συνέπεια γινόταν περιοδικά. Οι κατηγορούμενοι έπαιρναν μέτρα προφύλαξης, πραγματοποιώντας πολλές συμφωνίες για χρηματικά ποσά και ποσότητες – είδη ναρκωτικών – μέσω Viber και Facebook, ενώ όταν πραγματοποιούνταν αυτές τηλεφωνικά μιλούσαν κωδικοποιημένα και ολοκλήρωναν τις συνεννοήσεις και συναλλαγές δια ζώσης».Μάλιστα για τα συνθηματικά αναφέρουν πως «κατά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες οι διάλογοι των ανωτέρω τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους υποψήφιους αγοραστές κάνναβης πραγματοποιούνταν κωδικοποιημένα αναφέροντας τα ναρκωτικά με λέξεις όπως “αβγούδια”, “λεμονάκι ή λεμόνι”, “τζάμια” “pringles”, “πίτσα πενήντα ιντσών” “πέντε – μηδέν” (κάνναβη αξίας 50 ευρώ), “περιοδικό” “cd”, “σκυλοτροφή”, “γλυκό”. “κατσίκι” κ.α, τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι έμποροι ναρκωτικών κατά τις συναλλαγές τους αποδεικνύοντας σε συνδυασμό με το ύφος των συνομιλιών καθώς και με τις τιμές των συναλλαγών ότι πρόκειται για παράνομες συναλλαγές ναρκωτικών και όχι συναλλαγές άλλου είδους».

Το λευκό σκάφος και το «ντου» των λιμενικών με τον Ugly

Όπως προέκυψε από τις πληροφορίες, τη φυσική παρακολούθηση και την παρακολούθηση των συνομιλιών του κυκλώματος από τον “κοριό” των αρχών το κύκλωμα, χρησιμοποιούσε ένα μυστηριώδες λευκό σκάφος για τις δραστηριότητες του. «Ο (σ.σ αναφέρεται στο όνομα του ενός εκ των αρχηγικών μελών), παρέλαβε από δύο άνδρες αγνώστων οι οποίοι προσέγγισαν με σκάφος λευκού χρώματος και αγνώστων στοιχείων σημείο παραλίας ανάμεσα στις παραλίες “Άγκιστρος” και “Κήποι”,στη Σαμοθράκη, μπιτόνι χωρητικότητας τεσσάρων λίτρων, χρώματος κίτρινου, το οποίο περιείχε ναρκωτικές ουσίες, πιθανόν χασισέλαιο ή LSD. Στη συνέχεια, οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους απομακρύνθηκαν με αυτό προς άγνωστη κατεύθυνση». Μάλιστα αναφέρεται ότι εκτός από την τροφοδοσία με το περίεργο σκάφος το δίκτυο χρησιμοποιούσε δύο πρόσωπα – κλειδιά με τα προσωνύμια “Διαμαντής” και “Θείος” ως συνδέσμους σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη.Ο ένας από τους αρχηγούς, ο 38χρονος που γεννήθηκε στη Γεωργία, πιάστηκε μετά από επιχείρηση των αρχών από το λαγωνικό Κ9 με το όνομα “Ugly” (σ.σ άσχημος). «Ο (σ.σ αναφέρεται στο όνομα του 38χρονου) συνελήφθη από στελέχη της υπηρεσίας μου σε συνεργασία με ομάδα ασφαλείας του Α’Λ/Τ Σαμοθράκης στη Σαμοθράκη και συνδρομή χειριστή αστυνομικού σκύλου Κ9 Ugly no24 Κ.Λ Καβάλας καθώς σε γενόμενο έλεγχο που του διενεργήθηκε στη χερσαία ζώνη λιμένα Καμαριώτισσας Σαμοθράκης, στην οποία εντοπίστηκε το όχημα του, βρέθηκε στην κατοχή του συσκευασμένη σε αλουμινόχαρτο ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης συνολικού βάρους 1.6 γραμμαρίων».

Στις 20 Μαρτίου, οι λιμενικοί κάνουν τη μεγάλη επιχείρηση. Κλιμάκιο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., του γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης του γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, του γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, καθώς και του Α’ Λιμενικού Τμήματος Σαμοθράκης με τη συνδρομή σκύλων ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας, πραγματοποιούν έφοδο σε σπίτια στη Θεσσαλονίκη και τη Σαμοθράκη. Εκεί, περνούν χειροπέδες σε συνολικά δέκα 10 άτομα (έξι άνδρες και τέσσερις γυναίκες) και κατάσχουν 14 δενδρύλλια κάνναβης σε διάφορα στάδια ανάπτυξης ύψους από 1,00 έως και 1,70 μέτρα, 7 γλάστρες με χώμα εκ των οποίων η μία περιείχε βλαστό δενδρυλλίου κάνναβης, υπολείμματα δενδρυλλίων κάνναβης συνολικού βάρους 629,1 γραμμαρίων,ακατέργαστη κάνναβη συνολικού μικτού βάρους 154,5 γραμμαρίων, κορφάδες κάνναβης, μικτού βάρους 50,9 γραμμαρίων, τρίμματα κάνναβης ανακατεμένα με καπνό, μικτού βάρους 92,6 γραμμαρίων, 2 αυτοσχέδια τσιγάρα κάνναβης και 5 υπολείμματα αυτοσχέδιων τσιγάρων κάνναβης, μία πλαστική συσκευασία με σπόρους κάνναβης, και ακόμη 19 σπόροι κάνναβης, 5 πλαστικές συσκευασίες με υπολείμματα άγνωστης ουσίας, 3 συσκευασίες με πλαστικά σακουλάκια με φύλλο κάνναβης, 3 κυτία και θήκες αποθήκευσης με υπολείμματα και τρίμματα ακατέργαστης κάνναβης και καπνού, 96 κενά βάζα αποθήκευσης ακατέργαστης κάνναβης διαφόρων μεγεθών. Παράλληλα βρέθηκαν και ένα κυνηγετικό όπλο – καραμπίνα μάρκας με παραποιημένο μήκος κάννης, μήκους 37 εκατοστών με 19 φυσίγγια, μία replica πολεμικού τυφεκίου με μία γεμιστήρα σκοπευτικά σφαιρίδια, ένα κυνηγετικό μαχαίρι με μήκος λάμας 14 εκ. και ένα αεροβόλο πιστόλι με δύο αμπούλες πεπιεσμένου αέρα και δύο κουτιά χαλύβδινα σφαιρίδια 4,5 mm.

Οι λιμενικοί κάνουν φύλλο και φτερό τα τρία usb flash,έναν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα τρία tablets, τις τέσσερις κάρτες μνήμης, τις έξι κάρτες sim και τα δεκατέσσερα κινητά τηλέφωνα, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν τις επαφές και άλλα μέλη του κυκλώματος της Σαμοθράκης.