Ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στέλνουν οι νέοι Έλληνες του κόσμου

1118

Ηχηρό μήνυμα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα στείλει το Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action». Το Φόρουμ θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Σαββατοκύριακο 31η Μαρτίου με 1η Απριλίου.

350 Έλληνες νεολαίοι θα πορευτούν από το Ζάππειο Μέγαρο κάνοντας στάση στο Μουσείο Ακρόπολης με κατεύθυνση την Πνύκα την Κυριακή 1η Απριλίου στις 16:00. Στην Πνύκα, στις 17:00, θα αναγνωσθεί το Ψήφισμα του Φόρουμ με αποδέκτες το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο.
Η κα. Μαίρη Παπαδοπούλου, γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής της εκστρατείας #bringthemarbleshome δήλωσε: «Μένω στο Λονδίνο και είμαι τυχερή επειδή έχω τη δυνατότητα να έρχομαι σπίτι μου όποτε το επιθυμώ. Αλλά φανταστείτε να είστε εγκλωβισμένοι σε μία ξένη χώρα χωρίς τη δυνατότητα επιστροφής στο σπίτι σας. Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα κρατήθηκαν όμηροι για 200 χρόνια, αλλά ήρθε η ώρα να επιστρέψουν πίσω στη γενέτειρά τους».
Ο κ. Άλκης Αναστασιάδης, συντονιστής της Οργανωτικής Επιτροπής του Φόρουμ, σημείωσε για τη διήμερη εκδήλωση: «Σκοπός του Φόρουμ είναι να ενωθούν οι οργανώσεις νεολαίας της Ελληνικής Διασποράς και να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα συνεργασίας προς όφελος του Ελληνισμού. Ένα από τα κεντρικά γεγονότα του Φόρουμ είναι η πορεία για την επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Σας προσκαλούμε όλους να λάβετε μέρος στην εκστρατεία και να μας βοηθήσετε να φέρουμε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα σπίτι τους».
Η εκστρατεία #bringthemarbleshome πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φόρουμ των απανταχού νέων Ελλήνων «Hellenic Youth in Action». Το Φόρουμ συνδιοργανώνεται από 9 Παγκόσμιες Ελληνικές Οργανώσεις Νεολαίας στο πλαίσιο των Ολυμπίων 2016-2018 της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.
Το Φόρουμ θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδειχθεί η σχέση των απόδημων Ελλήνων με την ιστορική τους πατρίδα και παράλληλα να συνεργαστούν οι απανταχού νέοι Έλληνες με σκοπό την επίτευξη και την υλοποίηση κοινών στόχων και επιδιώξεων με επίκεντρο όλων των ενεργειών την Ελλάδα.
Ιστορική αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα
Όταν η Ελλάδα, ήταν ακόμα υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τον 19ο αιώνα, ο κόμης Έλγιν αφαίρεσε σχεδόν τα μισά από τα σωζόμενα γλυπτά του Παρθενώνα, καθώς και τα γλυπτά από τα Προπύλαια και το Ερέχθειο, και τα μετέφερε μέσω θαλάσσης στη Βρετανία. Μετά την αναγνώριση της ελληνικής ανεξαρτησίας, η Ελλάδα ξεκίνησε μία σειρά από διαδικασίες για να επαναφέρει τα γλυπτά της. Το Βρετανικό Μουσείο έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αρνητική του πρόθεση σχετικά με την επιστροφή όλων των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Αθήνα. Μέχρι σήμερα, συνεχίζεται ο αγώνας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με σκοπό την επανένωσή τους.
Χορηγοί επικοινωνίας του Φόρουμ είναι: ΕΡΤ, RIK, NETV, Europolitis, National Herald, Neos Kosmos, YAGREK, Hellas fm.
Fb: Hellenic Youth in Action
Twitter: @hellenicyouth
Site: www.bringthemarbleshome.com

ΤΟ ΣΠΟΤ ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ #bringthemarbleshome

FB event: https://www.facebook.com/events/167994633857317/
Υπεύθυνη επικοινωνίας:
Ευγενία Κοτανίδη (+302103639203, pasepon@pasepon.org)