Δείτε ποιες προσωπικές πληροφορίες σας αποθηκεύει η Google και το Facebook

1025

Μετά το σκάνδαλο με την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, γίνεται πολλή συζήτηση για το εάν και κατά πόσο στοιχεία και πληροφορίες που μας αφορούν είναι ασφαλή ή όχι στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συντάκτης του Newstatesman.com, Dylan Curran, επιχείρησε να συγκεντρώσει όλα του τα δεδομένα από Facebook και Google, πράγμα που έκανε το Σάββατο, 24 Μαρτίου. Το αρχείο του Facebook ήταν 600 MB, δηλαδή σχεδόν 400.000 έγγραφα του Word, ενώ το ανάλογο αρχείο της Google έφτασε τα 5.5 GB, που θα πει περίπου 3 εκ. έγγραφα του Word.

Τι αποθηκεύει το Facebook 

– Όλα τα απεσταλμένα σας μηνύματα

– Όλα τα ληφθέντα μηνύματά σας

– Όλες τις επαφές των κλήσεών σας (ναι, όχι μόνο εκείνες των φίλων σας στο Facebook)

– Όλα τα γραπτά σας μηνύματα

– Όλες τις ηχογραφημένες συνομιλίες σας (όχι τις κλήσεις στο Fb)

– Όλα τα απεσταλμένα αρχεία σας

– Όλα τα ληφθέντα αρχεία

– Την κάθε φορά που συνδέεστε στο Facebook και το μέρος που το κάνετε

– Όλως παραδόξως ΚΑΙ όλα τα stickers που έχετε στείλει ποτέ

Dylan Curran@iamdylancurran

12. Facebook also stores what it think you might be interested in based off the things you’ve liked and what you and your friends talk about (I apparently like the topic ‘Girl’) pic.twitter.com/fqKiNlfATO

Dylan Curran@iamdylancurran

13. Somewhat pointlessly, they also store all the stickers you’ve ever sent on Facebook (I have no idea why they do this, it’s just a joke at this stage) pic.twitter.com/4F5sExbynf

View image on Twitter

Τι αποθηκεύει το Google 

– Όλο το ιστορικό αναζητήσεων (ακόμη και αν έχετε κάνει εκκαθάριση στον browser σας)

– Όλες τις σημειωμένες εκδηλώσεις στο Ημερολόγιο της Google και αν πήγατε σε αυτές (χρησιμοποιώντας την τοποθεσία σας για να επιβεβαιώσει την παρουσία ή απουσία σας)

– Την τοποθεσία σας κάθε φορά που ανοίγετε το κινητό σας. Αποθηκεύει κάθε τοποθεσία που έχετε βρεθεί για τους τελευταίους 12 μήνες.

– Όλες τις εικόνες και άλλα αρχεία που έχετε κατεβάσει ποτέ

– Άλλες γενικές πληροφορίες που το Google κατέχει για εσάς

– Όλες τις αποθηκευμένες φωτογραφίες και πληροφορίες σχετικά με αυτές (πότε τραβήχτηκε η φωτογραφία και πού)

– Κάθε διαφήμιση που έχετε δει ή κλικάρει ποτέ

– Κάθε εφαρμογή που έχετε κατεβάσει ή χρησιμοποιήσει ποτέ

– Κάθε εφαρμογή που έχετε εγκαταστήσει ή αναζητήσει

– Όλο το ιστορικό σας στο Youtube από τη μέρα που ξεκινήσατε να το χρησιμοποιείτε

Γίνεται και χειρότερο από αυτό: στην περίπτωση που θελήσετε να σβήσετε το ιστορικό των αναζητήσεών σας στο Google, θα πρέπει να το κάνετε από όλες τις συσκευές που έχετε συνδεθεί ποτέ στο λογαριασμό σας. Επίσης, αποθηκεύει όποια τοποθεσία έχετε δηλώσει στο Google Maps κάθε φορά που έχετε ανοίξει την εφαρμογή.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του ζητήματος, αρκεί να αναλογιστούμε ότι 30 ή 15 χρόνια πριν, μια τέτοια εξέλιξη θα μας φαινόταν αδιανόητη. Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλες αυτές οι εταιρείες που διαχειρίζονται όλα αυτά τα προσωπικά δεδομένα έχουν εργαζομένους ηθικούς ως το κόκαλο; Απλώς δεν μπορούμε. Γι΄ αυτό να θυμάστε ότι μπορείτε να απενεργοποιήσετε πολλές από αυτές τις συλλογές προσωπικών σας δεδομένων πηγαίνοντας στις «Ρυθμίσεις» των διαφόρων εφαρμογών της Google.