Πάει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο!

1918

Απαγόρευση ηλεκτρονικού τσιγάρου στους δημόσιους χώρους και σε όσους χώρους δεν επιτρέπεται η χρήση κανονικού τσιγάρου, αλλά και απαγόρευση διαφήμισης, επιβάλλει το ΣτΕ και στους “ατμιστές”.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως – ανεξάρτητα αν προκύπτει η ίδια ζημία στην υγεία ή όχι – ισχύουν και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, όσες απαγορεύσεις ισχύουν και για το συμβατικό, με αποτέλεσμα πλέον και με δικαστική σφραγίδα να απαγορεύεται το… “άτμισμα” σε δημόσιους χώρους. Εν ολίγοις η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου έκρινε ότι σε όσους χώρους απαγορεύεται η χρήση του συμβατού τσιγάρου, στους ίδιους χώρους απαγορεύεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου και σε όσους διαφημιστικούς περιορισμούς υπόκειται το συμβατό τσιγάρο, στους ίδιους υπόκειται και το ηλεκτρονικό.

Ο νόμος

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου που ζητούσε να ακυρωθεί  μια σειρά υπουργικών αποφάσεων για την  απαγόρευση καπνίσματος στους Δημόσιους χώρους, τους περιορισμούς στη διαφήμιση προϊόντων καπνού, κλπ.  Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με την υπ΄  αριθμ. 704/2018 απόφασή της (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτης), απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς. Οι δικαστές επισημαίνουν ότι η βλάβη, την οποία επικαλείται ο Σύνδεσμος δεν προκαλείται από τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, αλλά ευθέως από το νόμο 4419/2016. Ο συγκεκριμένος νόμος έχει επιβάλλει περιορισμούς και απαγορεύσεις στη διαφήμιση, στην πώληση και τη χρήση του συμβατού τσιγάρου και τον προϊόντων καπνού (απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, μεταφορικά μέσα, κλπ., δημιουργία χώρων καπνίσματος σε καζίνο, κέντρα διασκεδάσεως, κ.ά.), όπως επίσης προβλέπεται και η επιβολή κυρώσεων σε βάρος των παραβατών.

Οι επιχειρηματίες του χώρου αντέτειναν πως η απαγόρευση διαφήμισης και η εξομοίωση με το συμβατό τσιγάρο τους προκαλούν τεράστια οικονομική ζημία, αφού παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη οικονομική ελευθερία όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου, αλλά και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Κι αυτό γιατί, όπως λένε, από επιστημονικές ενδείξεις και εκπονούμενες έρευνες δεν προκύπτει ταύτιση της επικινδυνότητας για την ανθρώπινη υγεία του ηλεκτρονικού τσιγάρου και του συμβατού τσιγάρου. Το δικαστήριο, όμως, τους προτρέπει να στραφούν και να ζητήσουν αποζημίωση από το Δημόσιο, αν θεωρούν πως θίγονται οικονομικά.

Πηγή