Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη η πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς

1162

Τη μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχει ως στόχο η  πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό τη στήριξη νέων επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης.

Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής θα καταστεί διαθέσιμη χρηματοδότηση ειδικά για νέες επενδύσεις μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης που θα πραγματοποιηθούν από μικρούς καταναλωτές ενέργειας σε όλη τη χώρα. Η τεχνική και χρηματοοικονομική τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί μέσα από προγράμματα επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης σε άλλες χώρες θα αξιοποιηθεί επίσης για τη στήριξη νέων τέτοιων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Η συμφωνία αυτή είναι η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος PF4EE και η μεγαλύτερη που έχει αναληφθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη.

Ο κ. Jonathan Taylor, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά: «Οι νέες επενδύσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μειώνουν το ενεργειακό κόστος, περιορίζουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει ενεργά τις επενδύσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές στην Ελλάδα και είμαστε ευτυχείς που εγκαινιάζουμε εδώ τη μεγαλύτερη πρωτοβουλία χρηματοδότησης επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη στο πλαίσιο του προγράμματος Ιδιωτικής Χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Απόδοση (PF4EE). Το μέγεθος αυτής της πρωτοβουλίας αποδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες μείωσης του ενεργειακού κόστους που υπάρχουν στη χώρα. Η πρωτοβουλία αυτή θα επωφεληθεί από τη γνώση των τοπικών συνθηκών και την επαγγελματική πείρα που διαθέτουν οι συνάδελφοι της Τράπεζας Πειραιώς».

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, δήλωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς, η μεγαλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα, έχει επιδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για την υποστήριξη της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας ένα μεγάλο αριθμό έργων που προστατεύουν το περιβάλλον, στηρίζουν την Ελληνική κοινωνία και προσφέρουν σημαντική οικονομική ανταποδοτικότητα. Επεκτείνοντας την επιτυχημένη συνεργασία μας με τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έχουμε προχωρήσει στη σύναψη μίας νέας συμφωνίας, συνολικού ποσού 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό την χρηματοδότηση έργων εξοικονόμησης ενέργειας, μέσω του προγράμματος Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Η συμφωνία αυτή, η μοναδική στην Ελλάδα και η μεγαλύτερη, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού προγράμματος σε όλη την Ευρώπη, επιβεβαιώνει τη σταθερή μας θέση στην υποστήριξη της “πράσινης επιχειρηματικότητας” και διευρύνει τις δυνατότητές μας για την υποστήριξη επενδύσεων στον τομέα αυτό».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Τράπεζα Πειραιώς υπέγραψαν συμφωνία ύψους 100 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος Ιδιωτικής Χρηματοδότησης για την Ενεργειακή Απόδοση (PF4EE). Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη με σκοπό να αυξήσει τη διαθεσιμότητα δανειακής χρηματοδότησης για επιλέξιμες επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.

Το δάνειο ύψους 100 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί από την Τράπεζα Πειραιώς για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε υπάρχοντα κτίρια, φωτισμούς εξωτερικών χώρων και αντλιοστάσια νερού σε όλη την Ελλάδα.

 

Το PF4EE συνδυάζει τρία στοιχεία: Το πρώτο είναι ένα δάνειο της ΕΤΕπ για τη βελτίωση των όρων χρηματοδότησης των επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης από την Τράπεζα Πειραιώς. Το δεύτερο συνίσταται στην παροχή μερικής προστασίας έναντι κινδύνων για τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς. Το τρίτο είναι η μεταφορά τεχνικής και χρηματοοικονομικής τεχνογνωσίας  που έχει αποκτηθεί μέσα από παρόμοια προγράμματα σε άλλες χώρες, χάρη στην οποία θα διευρυνθούν οι δυνατότητες της Τράπεζας Πειραιώς για χρηματοδότηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης.

 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Miguel Arias Cañete, αρμόδιος για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια, δήλωσε: «Το χρηματοδοτικό μέσο PF4EE, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE, θα προσφέρει νέα χρηματοδότηση για ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στη βιωσιμότητά τους».

 

Η προστασία κατά των κινδύνων θα καλύψει το 80% των δυνητικών ζημιών από αυτά τα δάνεια, μέχρι ενός ανώτατου συμφωνηθέντος ποσού. Κατά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος η Τράπεζα Πειραιώς θα επωφεληθεί επίσης από την τεχνική και χρηματοοικονομική εμπειρογνωσία της ΕΤΕπ, για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση επενδύσεων ενεργειακής απόδοσης και για την ενίσχυση των ικανοτήτων της.

 

Η νέα συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι η όγδοη σύμπραξη με ευρωπαϊκή τράπεζα για τη στήριξη επενδύσεων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης μέσω του PF4EE. Η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE.

 

Το 2017 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χορήγησε περισσότερα από 4,1 δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης ανά την υφήλιο.

 

Ενημερωτική σημείωση:

 

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) είναι ο οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που χορηγεί μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις και ανήκει στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η Τράπεζα χορηγεί μακροπρόθεσμες πιστώσεις σε υγιείς επενδύσεις, με σκοπό να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων πολιτικής της ΕΕ.