Φανταστικό; Αγώνες 100 χιλιομέτρων με ταχυδρομικά περιστέρια στη Θράκη. Διαβάστε για τα απίθανα πλάσματα!

1573

Το ταχυδρομικό περιστέρι είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες περιστεριών στον κόσμο. Από την αρχαιότητα μέχρι τα πρόσφατα χρόνια χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει γραπτά μηνύματα. Έχοντας αλάνθαστο ένστικτο, μεγάλη μνήμη και εξαιρετική ικανότητα προσανατολισμού, ύστερα από προσεκτική εκπαίδευση μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλες αποστάσεις, έως και 1.000 χιλιομέτρων, αναπτύσσοντας ταχύτητα μέχρι και 55 χιλιομέτρων την ώρα.

Στη σύγχρονη εποχή τα ταχυδρομικά περιστέρια χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε αγώνες – γι’ αυτό αποκαλούνται και αγωνιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κόστος ενός αγωνιστικού περιστεριού που θα κερδίσει σε ευρωπαϊκό αγώνα, μπορεί να ανέλθει και σε 500.00-600.000 ευρώ. Οι αγώνες ταχυδρομικών περιστεριών γνωρίζουν μεγάλη δημοφιλία σε όλον τον κόσμο αλλά και στη χώρα μας, όπου υπάρχει και η Αθλητική Ομοσπονδία Συλλόγων Αγωνιστικών. Αποτελείται από 29 συλλόγους και χιλιάδες εκτροφείς-μέλη, οι οποίοι συμμετέχουν σε εγχώριους και διεθνείς αγώνες.

Το ιδιαίτερο και δυναμικό αυτό χόμπι-“άθλημα” φαίνεται πως κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην περιοχή μας. Απόδειξη αυτού είναι ο προγραμματισμός για τον προσεχή Μάιο, των πρώτων ερασιτεχνικών αγώνων ταχυδρομικών περιστεριών στη Θράκη. Συγκεκριμένα, οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν – εκτός απροόπτου – στις 27 Μαΐου και σε αυτούς θα λάβουν μέρος εκτροφείς ταχυδρομικών περιστεριών από τους τρεις νομούς της Θράκης. Οι προπονήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εκτιμήσεις θέλουν τα περιστέρια των Θρακιωτών να είναι ιδιαίτερα δυνατά και ανταγωνιστικά. Τα αγωνιστικά περιστέρια θα κληθούν να διανύσουν μια διαδρομή 100 χιλιομέτρων, για την οποία θα χρονομετρηθούν. Η διαδικασία προβλέπει την ελευθέρωση και εκκίνησή τους από σημεία που απέχουν 100 χιλιόμετρα από τους περιστερώνες τους, προκειμένου να επιστρέψουν σε αυτούς στον συντομότερο δυνατό χρόνο, ο οποίος θα καταγραφεί από διαιτητές οι οποίοι θα βρίσκονται στους περιστερώνες όπου θα τερματίζουν τα πουλιά.

Η πρωτοβουλία της διοργάνωσης των αγώνων ανήκει στους Περιστεράδες Θράκης που έχουν δημιουργήσει τη δική τους ομάδα και στο facebook.

Πηγή