Ερώτηση στη Βουλή «Μηχανισμός διασταύρωσης λογαριασμών καταθέσεων και αποτελέσματα» του Δημήτρη Ρίζου

1130
Η ερώτηση γίνεται με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανακοίνωση από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου της λειτουργίας του νέου συστήματος ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων. Επίσης, γίνεται αναφορά στην σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η έρευνα για φοροδιαφυγή μπορεί να κρατήσει μέχρι μια πενταετία και κατόπιν τα αδικήματα παραγράφονται.
Μεταξύ άλλων, ρωτάται το Υπουργείο ποια αποτελέσματα έχει να παρουσιάσει μέχρι στιγμής και πώς προτίθεται να κινηθεί στο ζήτημα των 100.000 φυσικών προσώπων και εταιριών που σύμφωνα με δημοσιεύματα διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό.

 

Θέμα: «Μηχανισμός διασταύρωσης λογαριασμών καταθέσεων και αποτελέσματα».

Πέρυσι τον Μάρτιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσαν την λειτουργία του νέου συστήματος ηλεκτρονικής διασταύρωσης τραπεζικών καταθέσεων και φορολογικών δηλώσεων. Στην συνέχεια ακολούθησε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ότι η έρευνα για φοροδιαφυγή μπορεί να κρατήσει μέχρι μια πενταετία και μετά τα αδικήματα παραγράφονται.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο στα χέρια των ελληνικών αρχών έχει βρεθεί λίστα με 100.000 Έλληνες καταθέτες του εξωτερικού. Πρόκειται για πολίτες οι οποίες είτε έχουν κάνει κατάθεση είτε έχουν αγοράσει κάποιο χρηματοοικονομικό προϊόν σε χώρα εκτός Ελλάδας και πλέον θα πρέπει να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, (αν είναι δηλωμένα και φορολογημένα) που αναφέρονται στις καταθέσεις.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» αναφέρει πως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέλαβε από 10 χώρες  στοιχεία για περίπου 100.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που διαθέτουν περιουσία στο εξωτερικό. Επίσης αναφέρεται πως είναι τα πρώτα στοιχεία στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που εγκαινιάστηκε πριν μερικούς μήνες. Αυστρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που έστειλαν ονόματα καταθετών και ποσά που υπάρχουν. Όπως αναφέρεται ακόμα, τις επόμενες μέρες (πιθανόν να έχουν καταφθάσει) θα παραληφθούν στοιχεία από δέκα ακόμα χώρες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του ΟΟΣΑ. Συνολικά εντός του 2018 η εφορία θα έχει στα χέρια στοιχεία από 60 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελβετία. Δηλαδή, οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα ενημερωθούν αναλυτικά για κάθε λογαριασμό και άλλα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν Έλληνες πολίτες σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων τα Νησιά Κέιμαν, η Σιγκαπούρη, το Μονακό, ο Παναμάς, το Χονγκ Κονγκ και ο Λίβανος.

Τα χρήματα αυτά αναφέρεται πως δεν αποτελούν τεκμήριο φοροδιαφυγής, αλλά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα για να διαπιστωθούν πιθανές αποκλίσεις. Αν προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία τότε θα επιβληθούν πρόστιμα, τόκοι και προσαυξήσεις και η ΑΑΔΕ θα λαμβάνει σε ετήσια βάση τα στοιχεία και σύμφωνα με την εικόνα του 2016, θα ενημερώνεται για τις μεταβολές της περιουσίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Πώς λειτουργεί το πρόγραμμα διασταυρώσεων στοιχείων καταθέσεων, τι διασταυρώνει και τι αποτελέσματα έχει να παρουσιάσει μέχρι στιγμής;
  2. Πώς προτίθεται να κινηθεί το Υπουργείο στο ζήτημα των 100.000 λογαριασμών του εξωτερικού που αναφέρουν τα δημοσιεύματα ;
  3. Ποιο είναι το σύνολο της περιουσίας των Ελλήνων στο εξωτερικό με τη μορφή καταθέσεων και επενδυτικών προϊόντων, όπως προκύπτει από το άθροισμα των στοιχείων που έχουν παραδοθεί στις ελληνικές φορολογικές αρχές στο πλαίσιο της ανταλλαγής φορολογικών πληροφοριών;