Κοινή δήλωση 16 Ελλήνων Ευρωβουλευτών για την κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία

1175

«H συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην EE κράτος», τονίζουν με κοινή δήλωσή τους 16 Έλληνες ευρωβουλευτές.

Στην κοινή τους δήλωση οι Έλληνες Ευρωβουλευτές σημειώνουν πως «η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας είναι κράτος-μέλος» και καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κοινής δήλωσης που συντάχθηκε από τον Ανεξάρτητο ευρωβουλευτή Κ. Χρυσόγονο, καθώς και τα ονόματα των Ευρωβουλευτών που την στηρίζουν:

«Την 1η Μαρτίου 2018 δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας στα σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην περιοχή του ποταμού Έβρου, φέρονται να έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών και να βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος. Αντί όμως να τους προειδοποιήσουν και να τους καλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθίζονταν ως τώρα σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι προτίμησαν να τους συλλάβουν και να τους θέσουν υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας (!), χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί έως σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν. Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι κράτος-μέλος. Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Καλούμε συνεπώς την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς».

Οι υπογράφοντες (αλφαβητικά):

Νίκος Ανδρουλάκης (Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ)
Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ (Ευρωβουλευτής ΝΔ)
Γιώργος Γραμματικάκης (Ευρωβουλευτής ΠΟΤΑΜΙ)
Θοδωρής Ζαγοράκης (Ευρωβουλευτής ΝΔ)
Εύα Καϊλή (Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ)
Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ευρωβουλευτής ΝΔ)
Στέλιος Κούλογλου (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
Κωνσταντίνα Κούνεβα (Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ)
Μιλτιάδης Κύρκος (Ευρωβουλευτής ΠΟΤΑΜΙ)
Γιώργος Κύρτσος (Ευρωβουλευτής ΝΔ)
Νότης Μαριάς (Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής)
Δημήτριος Παπαδημούλης (Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ)
Σοφία Σακοράφα (Ανεξάρτητη Ευρωβουλευτής)
Μαρία Σπυράκη (Ευρωβουλευτής ΝΔ)
Νίκος Χουντής (Ευρωβουλευτής ΛΑΕ)
Κώστας Χρυσόγονος (Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής)

Με αφορμή την κοινή δήλωση των 16 Ελλήνων Ευρωβουλευτών, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, έκανε την ακόλουθη δήλωση :

«Επικρίνουμε τις Τουρκικές Αρχές για το πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών και ζητάμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Οι Τουρκικές Αρχές αρνούνται να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο και δεν ακολούθησαν την πάγια πρακτική πολλών ετών όπου τέτοια περιστατικά λυνόντουσαν μέσα σε λίγες ώρες, με συνεννόηση των αρμόδιων Στρατιωτικών Αρχών.

Η κοινή αυτή δήλωση, στέλνει ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας και σοβαρότητας, που θα είναι πάρα πολύ χρήσιμο στις προσπάθειες που κάνει η πατρίδα μας απέναντι στα παιχνίδια σκοπιμότητας που παίζει η κυβέρνηση και η ηγεσία Ερντογάν στην ‘Αγκυρα. Και ακριβώς επειδή στην ‘Αγκυρα παίζονται παιχνίδια, στην Αθήνα επιβάλλεται ομοψυχία, ενότητα και σοβαρότητα. Και οι 16 Έλληνες Ευρωβουλευτές, από όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, στέλνουμε ένα μήνυμα στήριξης της πατρίδας μας, διεθνοποίησης του προβλήματος, ενότητας και ομοψυχίας».

Πηγή