Διχάζει το νέο γλυπτό στην Αλεξανδρούπολη

1637

Το νέο γλυπτό του Κωστή Γεωργίου τοποθετήθηκε τελικά στην παραλιακή και έφερε τις αντιδράσεις που αναμενόταν από καιρό, όταν και δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση του Δήμου να τοποθετηθεί δίπλα στο Ηρώων

Δεν θα χωρίσουμε με ποσοστά τον κόσμο που τάχθηκε υπέρ ή κατά τελικά, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις εκατέρωθεν.

Εκτός του απλού κόσμου πάντως υπήρξαν και οι ανακοινώσεις…. Του Δήμου φυσικά που παρουσιάζει το έργο αλλά και της αντιπολίτευσης που το… καταδικάζει!

Διαβάστε λοιπόν και τις δύο ανακοινώσεις και απολαύστε το γλυπτό ή καταδικάστε το!!!

Η ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του δήμου Αλεξανδρούπολης έχει ως εξής:

Το έργο “ANATASIS DELTA” του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Κωστή Γεωργίου κοσμεί από σήμερα κομβικό σημείο της παραλιακής λεωφόρου, στο σημείο που οδηγεί στο λιμάνι και στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης μας, καθιστώντας το, σημείο έλξης για τους δημότες αλλά και για τους τουρίστες της Αλεξανδρούπολης.

Με το σύμπλεγμα των 7 μορφών που φιλοτεχνήθηκε με ιδιαίτερη αγάπη για την Αλεξανδρούπολη και την ευγενική χορηγία της Green Cola, ο Κωστής Γεωργίου αφήνει το στίγμα του εκφράζοντας την ιδιαίτερη εκτίμησή του για την πόλη μας και τους κατοίκους της.

Ο Κωστής Γεωργίου εκθέτει στα μεγαλύτερα μουσεία της Ευρώπης, Κίνας, Ιαπωνίας, κ.α.. Πρόσφατα η αναδρομική του έκθεση που ξεκίνησε από το διάσημο μουσείο «ΣΟΥΤΣΧΟΥ» στην Κίνα μεταφέρθηκε στο μουσείο «ΣΑΑΝΞΙ» και σε άλλα μουσεία της Κίνας και ταξίδεψε στη συνέχεια στο Σικάγο, στις Βρυξέλλες (στο Μουσείο UCCLE), στη Γαλλία (στο MUSEEE D’ ANGLET) για να καταλήξει τελικά στο μουσείο Μπενάκη.

Ορίστε και η άποψη της αντιπολίτευσης δια του κ. Μιχαηλίδη

Η προ ημερών τοποθέτηση του μοντέρνου γλυπτού (έργο του Γλύπτη κ. Κωστή  Γεωργίου που αποτελεί μια προσφορά της “Green Cola”), δίπλα στο Ηρώον  των Βιζβύζηδων Θρακών Αγωνιστών του 1821, αποτελούν μαζί με το κλείσιμο  της οδού Κύπρου, δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα της  ισχυρογνωμοσύνης που διακατέχει τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης.

Από την  πρώτη στιγμή είχαμε διαφωνήσει με την θέση του γλυπτού (αρχικά είχε  προταθεί από τον κ.Λαμπάκη στην συμβολή της οδού Κύπρου με την οδό  Λ.Δημοκρατίας), προτείνοντας να τοποθετηθεί είτε στο τριγωνικό πάρκο  απέναντι από το Πολυκοινωνικό ή στην περιοχή του γηπέδου Φώτης Κοσμάς,  ενδεδειγμένες θέσεις μια και η θεματολογία του συμβολίζει ένα μοντέρνο αθλητικό σύμπλεγμα.
Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» δεσμεύεται δημόσια, πως μόλις  αποκτήσει την πλειοψηφία στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα φροντίσει  άμεσα για την αλλαγή της θέσης του συγκεκριμένου γλυπτού. Πρώτον διότι  δημιουργεί θέματα προσβασιμότητας, αλλά κυρίως διότι δεν συνάδει με τους  Θρακιώτες Ήρωες Αγωνιστές του 1821. Εξάλλου είναι εντελώς λάθος να συγκεντρώνεις ασφυκτικά όλα τα γλυπτά, αγάλματα σε ένα συγκεκριμένο  μέρος, την στιγμή που η πόλη στερείται δραματικά αναλόγων εικαστικών  παρεμβάσεων στα περισσότερα από τα τουριστικά της σημεία (πλάτωμα δίπλα στην ¨ΑΡΓΩ¨, στροφή της παραλιακής προς το ¨Εγνατία¨,κλπ).
Με αφορμή το θέμα αυτό, να θυμίσουμε για ακόμη μια φορά πως ακόμη  εκκρεμεί η υπόσχεση του κ.Λαμπάκη για την αποκατάσταση του συμπλέγματος  των Βιζβύζηδων, όταν με αυθαίρετη απόφαση του ίδιου προ τριετίας το  μνημείο ¨γυαλίστηκε¨ στην κυριολεξία. Η καταστροφή της πατίνας του  μνημείου από τον κ.δήμαρχο ήδη έχει προκαλέσει αλλοιώσεις πέρα από το άσχημο αισθητικό του αποτέλεσμα.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
“ΑΝΑ.Σ.Α.”