Τελευταία πληροφορία από τη δίκη των δύο αξιωματικών

3890

 

Έφτασαν στο δικαστήριο οι δικηγόροι που θα εκπροσωπήσουν τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, με πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ να αναφέρουν ότι οι Hakan Yalçıntuğ και Sinem Şandır έχουν ήδη ασκήσει έφεση κατά της απόφασης κράτησης των πελατών τους.

Η ένσταση αυτή μπορεί να εκδικαστεί σήμερα ή την επόμενη εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχία ότι η κράτηση των δύο στρατιωτικών μπορεί να παραταθεί.

Την ίδια ώρα, ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 μετέδωσε πληροφορίες ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει αναβολή στην εκδίκαση της ένστασης που έχει υποβληθεί κατά της προφυλάκισής τους –μια πληροφορία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.

Στο δικαστήριο έχουν φτάσει και οι γονείς των δύο στρατιωτικών, που αναμένεται να ζητήσουν άδεια από τον εισαγγελέα για να επισκεφτούν τους στρατιωτικούς στη φυλακή.

Η οικογένειες των δύο στρατιωτικών έφτασαν νωρίς το πρωί με ιδιωτικό αυτοκίνητο στις Καστανιές, απ’ όπου τους παρέλαβε τζιπ του Στρατού με το οποίο πέρασαν τα σύνορα.

Η αγωνία για την έκβαση της δίκης έχει κορυφωθεί στην Αθήνα, με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα πλέον στην Αδριανούπολη και το κατηγορητήριο που θα διαβαστεί σήμερα. Και αυτό γιατί τις περασμένες ημέρες τουρκικά ΜΜΕ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι πιθανώς στις κατηγορίες να προστεθεί και αυτή της κατασκοπείας.

Η έκβαση της δίκης θα δείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, αν θα χειριστεί το ζήτημα δηλαδή με τον τυπικό τρόπο που θα οδηγήσει στην άμεση απελευθέρωση των Ελλήνων ή αν θα επιλέξει να περιπλέξει τα πράγματα, κλιμακώνοντας περαιτέρω την ένταση με την Ελλάδα.

Καλό κλίμα μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής πλευράς

Κυβερνητικά στελέχη διαβεβαίωναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για το καλό κλίμα που επικρατεί μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς σχετικά με τους Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στον Έβρο.

Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή συνιστά ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές με τις διπλωματικές επαφές να είναι εντατικές.  Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, πήρε επίσης θέση για το συμβάν λέγοντας πως η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των Ελλήνων στρατιωτικών με τους «8» Τούρκους αξιωματικούς, «δεν είμαστε σε πόλεμο με την Τουρκία για να κάνουμε ανταλλαγή αιχμαλώτων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Οι δύο αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ, κατά πληροφορίες, συνομίλησαν από την περασμένη Πέμπτη, τουλάχιστον δύο φορές. Επικοινωνία από την πρώτη στιγμή υπήρξε μεταξύ των πρεσβειών Τουρκίας και Ελλάδας ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση της προξένου της Ελλάδας στην Αδριανούπολη.

Πηγή