Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Διδυμότειχο

1030

«Ο αγώνας και ο θριάμβος της Ορθοδοξίας ειναι διαχρονικός. Αν ο 8ος και ο 9ος αιώνας ήταν αιώνες αγώνων της Ορθοδόξου πίστεως ενάντια στούς εικονομάχους, με κορυφαίο γεγονός την αναστήλωση των εικόνων το 843, ο 14ος αιώνας ήταν περιόδος αγώνος της Ορθοδοξίας ενάντια στους αμφισβητίες της διδασκαλίας της θεωρίας και της μέθεξης του θείου Φωτός, με την αίσια απόληξη των αποφάσεων των Συνόδων 1341, 1349 και 1351.

Ωστόσο ο αγώνας της Ορθοδοξίας για επιβίωση συνεχίσθηκε στα χρόνια της σκλαβιάς ενάντια στον εξισλαμισμό αλλά και στη σύγχρονη εποχή ενάντια στην αίρεση και τον συγκριτισμό. Αν, λοιπόν, η Βασιλεύουσα ανά τους αιώνες είναι το Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Κάστρο του Διδυμοτείχου στα χρόνια των Παλαιολόγων και τα μετέπειτα ανεδείχθη σε προμαχώνα της Ορθοδόξου Πίστεως, μιάς και το εδώ φιλοησυχαστικό μοναστικό κέντρο διεδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον αγώνα κατά των αντιησυχαστών και στη συνέχεια έγινε τόπος μαρτυρίου και ασκήσεως πολλών αγίων. Διά τούτο η σημερινή Θεία Λειτουργία εδώ πάνω στα θεμέλια και ερείπια της παλαιολόγειας Μονής της Οδηγητρίας προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία για μας τους νεωτέρους, διότι καλούμεθα, όπως οι πρόγονοι μας, από αυτό το μετερίζι, να αγωνισθούμε για την ορθόδοξη πίστη μας και την Πατρίδα» τόνισε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, μετά την ανάγνωση του Συνοδικού και προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου Διδυμοτείχου, όπου ιερούργησε, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, 25 Φεβρουαρίου.

Οπως αναφέρει το δελτίο τύπου της Μητρόπολης, την Θεία Λειτουργία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρ. Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Δημ. Μπονώρας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχ. Συριτούδης, οι οποίοι φέροντας εικόνες ανά χείρας, ανέγνωσαν κατά σειρά το Σύμβολο της Πίστεως, κατά την λιτάνευση των ιερών εικόνων.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων Ορεστιάδος, κατά την οποία έψαλε η Χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ιεράς Μητροπόλεως και μίλησε επίκαιρα ο εκ των θεολόγων κληρικών της Ορεστιάδος Πρωτοπρ. Αθανάσιος Δανάκης.