Κρίσιμες ώρες: Φορτώνονται με πυραύλους και πλέουν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο πλοία του ΠΝ – Σε πολεμική ετοιμότητα και Μοίρες μαχητικών

2179

Οι απειλές της Τουρκίας έχουν προκαλέσει συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετά από πολιτική εντολή να αυξάνουν την ετοιμότητα τους και την επιφυλακή τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμη περισσότερα πλοία του Στόλου «φορτώνονται» με πυραύλους και πλέουν προς το νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα πολεμικά αεροσκάφη.

Μοίρες με μαχητικά αεροσκάφη έχουν λάβει οδηγίες να έχουν «φορτωμένους» πυραύλους και όχι μόνο αέρος αέρος για κάθε ενδεχόμενο, αφού η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας δείχνει να κλιμακώνεται και κανείς δεν ξέρει πώς μπορεί να εξελιχθεί τα αμέσως επόμενα 24ωρα.
Η Τουρκία δέσμευσε μία τεράστια περιοχή από την κυπριακή ΑΟΖ μέχρι της Κρήτη επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να μπλοκάρει τις έρευνες όχι μόνο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και στην ελληνική, νοτίως της Κρήτης, εκεί όπου εκτιμάται πώς υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Παραμένουν επίσης τα τουρκικά πολεμικά πλοία στο οικόπεδο 3 παρεμποδίζοντας την γεώτρηση στη θέση «Σουπιά» από την ΕΝΙ.
Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πώς ο κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ή ακόμη και γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή είναι πολύ υψηλός και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι ναυτικές δυνάμεις στην περιοχή με έντονη την παρουσία υποβρυχίων. Εκεί όπου η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό έχουν τεράστιο πλεονέκτημα.
Ο λόγος επίσης που αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι ναυτικές δυνάμεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι και η κυπριακή ΑΟΖ. Η Ελλάδα θέλει να έχει λόγο στην περιοχή και βεβαίως να υποστηρίξει την Λευκωσία στην υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων έναντι των τουρκικών προκλήσεων.
Μέχρι τώρα έχει επιλεγεί να μην εμπλακεί η Ελλάδα στην κυπριακή ΑΟΖ και δυναμιστιστεί περαιτέρω η κατάσταση. Σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους έχει αποφασιστεί να επιχειρηθεί με διπλωματικός τρόπο η απεμπλοκή που έχει προκαλέσει η Τουρκία, όπως επίσης και με την κάθοδο κάποιος συμμαχικών πλοίων, όπως από την Γαλλία και την Ιταλία. Αν απαιτηθεί ωστόσο θα πρέπει η Ελλάδα να μπορεί στρατιωτικά να καλύψει την Κύπρο. Και αυτό έχει αποφασιστεί να γίνει.