Αρχική in Σουφλί in Νέα Στο Εθνικό Μουσείο Κίνας παραδοσιακές φορεσιές του Σουφλίου

Στο Εθνικό Μουσείο Κίνας παραδοσιακές φορεσιές του Σουφλίου

1277

Με φιλοξενία εκθεμάτων από το Εθνικό Μουσείο Μεταξιού της Κίνας, στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το 2019, «ανοίγει» η πολιτιστική συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων, έπειτα από το σχετικό Σύμφωνο Συνεργασίας που υπογράφηκε από τις δύο πλευρές, στο Χανγκζού της Κίνας, στις 18 Οκτωβρίου 2017.
Ένα χρόνο μετά, το 2020, παραδοσιακές μεταξωτές φορεσιές του Σουφλίου, «θα ταξιδέψουν» στην Κίνα, ώστε να εκτεθούν στο Εθνικό Μουσείο Μεταξιού . Αυτό γνωστοποιήθηκε στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο Σουφλί, η υποδιευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Μεταξιού, Γιάνγκ Ζού, η οποία συνοδευόμενη από εκπροσώπους του ΠΙΟΠ, επισκέφθηκε αρχικά τον δήμαρχο, Ευάγγελο Πουλιλιό. 

Η κ. Γιάνγκ Ζού, τόνισε σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ Ν. Ορεστιάδας, ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών «είναι πολύ παλιοί» και ότι «επιθυμία είναι, αυτή συνεργασία να προχωρήσει και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς το Σουφλί αποτελεί πρωτεύουσα του μεταξιού για τη Ελλάδα, όπως αντίστοιχα είναι και το Χανγκζού για την Κίνα», τονίζοντας ότι, δύο θα είναι οι βασικοί άξονες συνεργασίας, ο πολιτισμός και το εμπόριο.

«Γενικά υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από την Κινεζική πλευρά για συνεργασία σε πολιτιστικό, τουριστικό ακόμα και επιχειρηματικό επίπεδο και η κοινή συνισταμένη είναι η ανάπτυξη δράσεων στις δύο περιοχές» σημείωσε ο κ. Πουλιλιός. Μεταξύ των κοινών δράσεων που προγραμματίζονται, σε πρώτη φάση περιλαμβάνεται και η ανταλλαγή επισκέψεων από φοιτητές όπως και ατόμων που δραστηριοποιούνται σε τομείς του μεταξιού, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου, υπογραμμίζοντας ότι θα ζητηθεί στο «κομμάτι» αυτό η συνδρομή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

«Στόχος είναι η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού του μεταξιού, ο οποίος στηρίζεται από τη νέα διεθνή πρωτοβουλία Δρόμοι του Μεταξιού, οι οποίοι βρίσκουν το Σουφλί , όταν φτάνουν από την Ασία στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» σχολίασε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΠΙΟΠ, Κωνσταντίνος Καρτάλης, ο οποίος συνόδευε την κ. Γιάνγκ Ζού. Όπως είπε χαρακτηριστικά , «το ΠΙΟΠ προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση της επεξεργασίας και τον πολιτισμό του μεταξιού, που αποτελεί βασικό κομμάτι της ιστορίας της περιοχής».

Η υποδιευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Μεταξιού της Κίνας , επισκέφθηκε στη συνέχεια, το Μουσείο Μετάξης, ξεναγήθηκε στους χώρους του , όπου διαπίστωσε, όπως είπε , ότι πολλά από τα εκθέματα που αφορούν παραδοσιακά εργαλεία επεξεργασίας μεταξιού, είναι παρόμοια με αυτά της χώρας της , ενώ οι άνθρωποι του Μουσείου της έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο γινόταν τις προηγούμενες δεκαετίες η βαφή των υφασμάτων με τη χρήση φυσικών χρωστικών ουσίων, όπως η φλούδα του καρυδιού.

Αμέσως μετά η κ. Γιάνγκ Ζού, μετέβη στη Ν. Ορεστιάδα όπου πραγματοποίησε ομιλία σε φοιτητές της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

ert.gr