Εκδήλωση: “Αρχαία Θράκη-Μεταίχμιο Μύθων και Ιστορίας” από τους Καστροπολίτες

1081

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου «ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ – Γνώση και Δράση», παρουσίασε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στο Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου την εκδήλωση με θέμα:
«ΑΡΧΑΙΑ ΘΡΑΚΗ: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ».

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο κ. Χρήστος Μιχαλόπουλος, Πρόεδρος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείου Θράκης – Συγγραφέας, με θέμα: “Ιστορίες της Αρχαίας Θράκης” και ο κ. Θανάσης Μουσόπουλος: Φιλόλογος, Ποιητής, Συγγραφέας, με θέμα: “Ο Μυθολογικός Πλούτος της Θράκης” (ο κ. Μουσόπουλος δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος, μας απέστειλε όμως την εισήγηση του, την οποία ανέγνωσε μέλος του συλλόγου μας).

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Δ.Ο.Σ Δαμασκηνού, πατήρ Κωνσταντίνος Σουργουτσίδης καθώς και πολλοί φίλοι της ιστορίας και του πολιτισμού της Θράκης μας.

Προ της ενάρξεως της εκδήλωσης, όπως και σε κάθε εκδήλωση των ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΩΝ  τους τελευταίους μήνες, έγινε αναφορά υπέρ της Αυτονόμησης και Ενίσχυσης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, μένοντας πιστοί στο ψήφισμα που καταθέσαμε από 12 Μαΐου 2017 στην Επιτροπή της Πρωτοβουλίας Συλλόγων και Φορέων του Βορείου Έβρου. Επίσης κάναμε μνεία στην Ελληνικότητα της Μακεδονίας λόγω του μεγάλου συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια εισαγωγική ομιλία με θέμα την μυθολογική και αρχαία Θράκη, σε σχέση με την μυθολογία και ιστορία της υπόλοιπης Ελλάδος.

Ακολούθως μέλη του συλλόγου, πριν και μετά τους ομιλητές, απήγγειλαν ποιήματα Διδυμοτειχιτών λογοτεχνών που αφορούν την μυθολογία και την ιστορία της Θράκης, τα ποιήματα ήταν : Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ του Σωτήρη Χατζηπεντίδη, ΣΤΗ ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ του Αυγερινού Μαυριώτη, ΕΠΙ ΛΙΘΩΝ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΩΝ του Τίτου Μανάκα καθώς και το ποίημα του Γεωργίου Βιζυηνού ΘΡΑΚΩΝ ΑΣΜΑ.  Ανάμεσα στις απαγγελίες, ο καλός φίλος του συλλόγου Χρήστος Γκρέμος δάσκαλος μουσικής και τραγουδιστής, ερμήνευσε τα παρακάτω δύο μελοποιημένα ποιήματα : ΠΟΤΑΜΙ ΤΡΙΚΛΩΝΟ σε στίχους Αυγερινού Μαυριώτη και μουσική Δημοσθένη Σταθούλη και ΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ σε στίχους Θανάση Τσιμάκη και μουσική Δημήτρη Αποστολάτου.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τονίστηκε η αναγκαιότητα ανάδειξης και μελέτης της μυθολογίας και ιστορίας της Θράκης σε μικρούς και μεγάλους, έτσι ώστε μέσω της Γνώσης να μπορούμε να αναλαμβάνουμε Δράση σε τυχόν εγχώριες και εξωγενείς ανιστόρητες απόψεις.

Οφείλουμε ιδιαίτερες και θερμές ευχαριστίες στην Εφορία Αρχαιοτήτων Έβρου, που για ακόμη μία φορά ανταποκρίθηκε θετικά σε αίτημά μας, και ενέκρινε την διάθεση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Επίσης ευχαριστούμε όλους τους φίλους και τις φίλες του Συλλόγου, που μας τίμησαν με την παρουσία τους, έτσι μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.