Μια ευρέως πολιτική βραδιά με εβρίτη συγγραφέα, εβρίτες και θρακιώτες στο κοινό

1227

Με αφορμή την παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιώργου Χατζόπουλου, «Τα δάχτυλα της εξουσίας-Ο έπαρχος»

Μια πολύ καλή πολιτικά και αναγνωστικά βραδιά είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι φιλαναγνώστες της πόλης μας, στη «Σβούρα», τον χώρο-στολίδι της Εύης Φλώρου και του Κώστα Κωσταρέλη, μια από τις καλύτερες εστίες και για το βιβλίο και τις παρουσιάσεις του.

Μια γόνιμη σε πολιτικό επίπεδο βραδιά με αφορμή την παρουσίαση του μυθιστορήματος του Γιώργου Χατζόπουλου «Τα δάχτυλα της εξουσίας-Ο έπαρχος»από τον Σύλλογο Εβριτών Ροδόπης, που συχνά πυκνά φέρνουν τον αφαντάστως πλούσιο σε πολιτισμικό επίπεδο Έβρο στη Ροδόπη, και τις εκδόσεις «Επικοινωνία».

Για το πολιτικό-αστυνομικό μυθιστόρημα του Γιώργου Χατζόπουλου  μίλησε η κ.Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ροδόπης κ. Γιώργος Τριανταφυλλόπουλος και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών κ. Χρήστος Χατζηπέμου, οι οποίοι εστίασαν περισσότερο στο μέγιστο κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα της διαφθοράς.

Η κ. Βαφειάδη αναφέρθηκε στην ιστορία του μυθιστορήματος και στα κεντρικά ζητήματα που επιχειρεί να θέσει ο συγγραφέας, θέτοντας εν αμφιβόλω τη δυνατότητα της δικαιοσύνης ως θεσμού να αποδώσει δικαιοσύνη. Το βιβλίο εκκινεί από την απόφαση του κεντρικού ήρωα  Γιώργη Χατζηγιώργη, δημοσίου υπαλλήλου, που έχει κατ’ επανάληψη διωχθεί, γιατί δεν υλοποίησε τις εντολές των προϊσταμένων του πολιτικών να παρανομήσει, να πάρει το δίκιο στα χέρια του και να αποδώσει ο ίδιος δικαιοσύνη. Ο μυθιστορηματικός ήρωας Γιώργης Χατζηγιώργης  ─αφού τιμωρεί πρώτα τον έπαρχο Βορείου Έβρου, τον νομάρχη του Έβρου, φυλακισμένο για λόγους διαφθοράς υπουργό της Κεντρικής Κυβέρνησης στην Αθήνα, και δύο δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων ο ένας είναι γυναίκα-δημόσιος υπάλληλος που υπέγραφε παράνομες επιδοτήσεις- όπως μυθιστορηματικά διά του συγγραφέα αποφασίζεται, στη διαπάλη ανάμεσα στην αυτοδικία και την κλασική έννοια του νόμου, ηττάται και δολοφονείται.

Βασικό στοιχείο της δομής του μυθιστορήματος, εκτός από τις διώξεις που υπέστη ο ήρωας, ─αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας─ είναι και οι επιστολές διαμαρτυρίας προς τους τότε «συντρόφους» του-πολιτικούς πρωταγωνιστές της εποχής που απέστελνε επί ματαίω ο Γιώργης Χατζηγιώργης.

Το μυθιστόρημα διανθίζεται επίσης από τις φιλοσοφικού και πολιτικού περιεχομένου αναρτήσεις του ήρωα στο διαδίκτυο υπογεγραμμένες με το ψευδώνυμο «Ο Ραψωδός του Δίκιου».

Λογοτεχνικός τόπος του μυθιστορήματος είναι η ακριτική Ορεστιάδα και ο Βόρειος Έβρος, το μυθιστόρημα όμως που γράφτηκε για να καταγγείλει την αδιαφορία των πολιτών για τη διαφθορά, θεωρεί, μέσω του πρωταγωνιστή-ήρωά του, ότι τη λύση θα τη δώσει η παιδεία, η αφύπνιση του λαού και, μέσω του διαδικτύου, το οποίο, όπως φέρεται, λειτουργεί δημοκρατικά, αλογόκριτα, δυναμικά.

Ακολούθησε η συζήτηση για τη διαφθορά με τον κ. Τριανταφυλλόπουλο να αναφέρεται σε δεκάδες τιμίων προσώπων της δημόσιας διοίκησης, που αντιστάθηκαν στη διαφθορά, όπως ο αείμνηστος πατέρας του, που αρνήθηκε να υπογράψει παράνομα εντάλματα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και διώχθηκε, ενώ, όπως ανέφερε, η διαφθορά εστιάζει στο φεουδαρχικό μοντέλο διακυβέρνησης της εποχής μας που συντηρείται χάρη στην πολυνομία και το απεχθές γραφειοκρατικό μοντέλο της ελληνικής διοίκησης, που αποτρέπει από την παραγωγικότητα και, κυρίως, τη δημιουργικότητα.

Ο ίδιος έθεσε ότι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της εποχής μας είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούν να προχωρήσουν σε συνθέσεις συλλογικότητας οι δυνάμεις αντίστασης στα μοντέλα παρακμής που κυριαρχούν στη χώρα μας.

Ο κ. Χατζηπέμου εστίασε στο έλλειμμα παιδείας, κορυφαίο σήμερα στη χώρα μας και στην πολιτική χρησιμοποίηση άκρων όπως η Χρυσή Αυγή και ο Ρουβίκωνας, ως «φορέων» τάχα απόδοσης δικαιοσύνης, που, μπορούν, πιθανόν, να εισπράττονται έτσι, λόγω ακριβώς της εκπαιδευτικής μας αφασίας.

Ακολούθως, ο συγγραφέας Γιώργος Χατζόπουλος έπαιξε στο λαούτο του, τραγούδια του Γιώργου Μαρκόπουλου, του Μανώλη Ρασούλη και ένα, δικών του στίχων, τραγούδι στους ρυθμούς του «Ερωτόκριτου», ενώ η συζήτηση με τη συνοδεία εξαιρετικού αναπαλαιωμένου τσίπουρου κράτησε μέχρι αργά το βράδυ.

Μεταξύ άλλων στην εκδήλωσε έδωσαν το παρών πολλοί φοιτητές, μέλη της Κοινότητας Νέων, ο π. πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Ιωαννίδης, η Μαρία Τριανταφυλλίδου, η Αμφιτρίτη Φλώρου, ο Σταύρος Τσάγκος, η Βάσω Τζαμπαζλή, η Ειρήνη Τσακίρη, η Μαρίνα Καραγκιουλμέζη, η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου και πολλοί πολλοί άλλοι.

Πηγή