Σε λίγο θα ζητάμε άδεια να ψαρεύουμε στα νερά μας. Το γελάτε που οι Τούρκοι έφτασαν στη Θάσο;

1005

Ακόμη ένα περιστατικό μαζικής παραβίασης των διεθνών χωρικών υδάτων καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, με τουρκικά αλιευτικά σκάφη να πλέουν –και να ψαρεύουν- κοντά στη Θάσο!

Οι αλιείς της Θράκης, και της βόρειας Ελλάδας δηλώνουν πλέον αγανακτισμένοι από την κατάσταση αυτή η οποία δεν είναι απλώς παράνομη, αλλά εν τέλει και πολύ ζημιογόνα για τις επιχειρήσεις τους.

«Το πρόβλημα της παράνομης αλιείας των τουρκικών αλιευτικών σκαφών δεν είναι μόνο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης ή ανατολικά της νήσου Σαμοθράκης και ιδιαίτερα στην περιοχή της Ζουράφας, εκτείνεται σε όλο το ανατολικό Αιγαίο πέλαγος από βόρεια μέχρι και νότια» σχολιάζει στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο κος Παναγιώτης Καραβέτης που διατηρεί αλιευτικό σκάφος και δραστηριοποιείται στην περιοχή επί σειρά ετών.

«Αυτό το φαινόμενο που βλέπουμε τώρα είναι ότι τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη με τα κυκλικά δίχτυα που κυνηγάνε τα αφρόψαρα έφτασαν μέχρι και ανατολικά της νήσου Θάσου τελευταία» λέει αναφερόμενος στο πρόσφατο συμβάν και διευκρινίζει: «οι συνάδελφοι εκεί δεν τον είχαν ξαναζήσει στο πετσί τους – για εμάς εδώ είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, έχουμε πολλές φορές διαμαρτυρηθεί για αυτό το πρόβλημα που δημιουργείται και για όλα τα υπόλοιπα. Είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που μας απασχολούν όπως και οι παραβιάσεις των τουρκικών σκαφών των χωρικών μας υδάτων που είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα».

Οι αλιείς εντοπίζουν κενό αστυνόμευσης στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι οι ίδιοι έχουν καταγγείλει ανάλογα περιστατικά τόσο στις τοπικές αρχές, όσο και κεντρικά. «Θα πρέπει το ελληνικό κράτος και φαντάζομαι έχει τους μηχανισμούς να μπορέσει να εντοπίσει ποιός μπαίνει εντός των θαλάσσιων συνόρων μας.

Εμείς επειδή μπορούμε συνέχεια και βλέπουμε ενημερώνουμε τις λιμενικές αρχές» λέει ο κος Καραβέτης, όμως υπογραμμίζει ότι αυτό που κάνει το λιμενικό είναι μία παρατήρηση στους παραβάτες και εκείνη στην αγγλική γλώσσα. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η παρατήρηση δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη από τον παραβάτη: «Τους λένε στην αγγλική γλώσσα οι ελληνικές αρχές ότι είστε σε ελληνικά ύδατα, φύγετε και σταματάει εκεί. Εμείς έχουμε πει στο λιμενικό ότι ο τρόπος τους είναι λάθος, δεν σας καταλαβαίνουν και δεν γίνεται τίποτα. Καλύτερα μαγνητοφωνήστε μια συγκεκριμένη διαταγή στα τούρκικα πατήστε το κουμπάκι μήπως και σας καταλάβει και κάποιος».

Κατά την άποψη του κου Καραβέτη το ζήτημα αυτό δεν είναι καινούργιο, απλώς χρόνο με το χρόνο γιγαντώνεται. Ο ίδιος μάλιστα δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο αυτές οι παραβιάσεις να είναι μέρος συντονισμένου τουρκικού σχεδίου για την αμφισβήτηση των συνόρων: «Αυτό το πρόβλημα απλώς γιγαντώθηκε τώρα. Από το 1995 ξεκίνησε ο εκφοβισμός των αλιευτικών σκαφών έτσι ώστε να φύγουμε από την περιοχή του ανατολικού Θρακικού και να εγκατασταθούν τα τούρκικα αλιευτικά.

Το δεύτερο στάδιο ήτανε οι παραβιάσεις των υδάτων μας είτε στις ακτές της Αλεξανδρούπολης προς τις εκβολές του ποταμού Έβρου είτε στα χωρικά ύδατα της βραχονησίδας Ζουράφας το νησάκι που βρίσκεται έξι μίλια ανατολικά της νήσου Σαμοθράκης. Εκεί ξεκίνησαν οι πρώτες παραβιάσεις των τουρκικών σκαφών, μία με δύο παραβιάσεις την ημέρα και λέγαμε σταματήστε το. Να το σταματήσετε γιατί αυτοί βλέπανε τις αντιδράσεις μας, είδανε ότι είχαμε μια χαλαρή αντίδραση, δεν προβαίνουμε στην σύλληψη κάποιου σκάφους τουρκικού για την παραβίαση και το πράγμα εξελίχθηκε.

Τα δύο σκάφη έγιναν πέντε, επτά, δέκα, τριάντα μπορεί να είναι όσα σκάφη δραστηριοποιούνται ανατολικά της νήσου Σαμοθράκης. Παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά ύδατα της Ζουράφας με συνοδεία τουρκικής ακταιωρού, μια πάντοτε», λέει χαρακτηριστικά.

Ο κος Καραβέτης σημειώνει εμφατικά ότι οι αλιείς έχουν κάνει όλες τις διαμαρτυρίες και τις καταγγελίες σε όλα τα επίπεδα – από την τοπική λιμενική αρχή, μέχρι το Υπουργείο Εξωτερικών, όμως το πρόβλημα παραμένει. Εν τω μεταξύ, πολλά από αυτά τα ψάρια που παρανόμως οι Τούρκοι ψαρεύουν στο Αιγαίο επιστρέφουν στην Ελλάδα, ως «εισαγόμενα» και έτσι προκαλείται μία τραγελαφική μεν, αλλά πολύ σοβαρή κατάσταση: «Σίγουρα μέρος των αλιευμάτων από αυτά τα σκάφη έρχονται και στην χώρα μας μέσω του τελωνείου Κήπων. Εκφορτώσεις γίνονται από το λιμάνι της Αίνου, είναι πάρα πολύ μικρή η απόσταση, ιχθυόσκαλες Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης είναι κοντινή απόσταση.

Και δεν είναι τα μόνα ψάρια που εισάγονται στην χώρα μας από την Τουρκία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο οποίο πρέπει να επικεντρωθεί η πολιτεία είναι να σταματήσει την παραβατικότητα και τις παραβιάσεις. Να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η παραβατικότητα δεν γίνεται με αποσπασματικά μέτρα. Τα τελευταία χρόνια στις τόσες παραβιάσεις που έχουμε καταγγείλει, δεν υπάρχει μια σύλληψη ενός τουρκικού αλιευτικού, άρα καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση, δεν υπάρχει τίποτα. Όλη αυτή η κατάσταση της αμφισβήτησης των χωρικών μας υδάτων και των συνόρων και ιδιαίτερα της περιοχής ανατολικά της Σαμοθράκης είναι μια οργανωμένη κατάσταση. Όλοι οι συνάδελφοι είμαστε αγανακτισμένοι» καταλήγει ο κος Καραβέτης.

Πηγή