Αλεξανδρούπολη: Οι πρώτες αγωγές επιχειρηματιών που διεκδικούν το 12%

1002

Θα συζητηθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης

Επιχειρηματίες διεκδικούν την καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015

Ως ένα «παρωχημένο μέτρο που εκπλήρωσε το σκοπό για το οποίο θεσμοθετήθηκε» χαρακτήριζε το 2016 την επιδότηση του μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις της Θράκης ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης και τον Απρίλιο του ίδιου έτους με την υπ’ αριθμόν 13311/273 Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 997/11-4-2016 ΦΕΚ καταργούσε το άρθρο 21 του Ν. 1767/1988 που προέβλεπε την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους (12%) των μεταποιητικών και τουριστικών επιχειρήσεων των Παραμεθορίων Περιοχών της χώρας συμπεριλαμβανομένου του Νομού Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα.

Η απόφαση αυτή σηματοδότησε επιπλέον τη μη καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Το υπουργείο Οικονομίας έβλεπε θετικά τότε μόνο τη λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η λύση αυτή δε ευοδώθηκε εντός του 2016, όπως είχε εξαγγελθεί, ούτε βέβαια μέχρι σήμερα.

Γι’ αυτό οι πρώτες αγωγές επιχειρηματιών της Θράκης που διεκδικούν το 12% είναι γεγονός. Οι πρώτες πέντε αγωγές επρόκειτο να εκδικαστούν την περασμένη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αλεξανδρούπολης, όμως έλαβαν αναβολή για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το ιδιαίτερο της υπόθεσης έγκειται στο ενδιαφέρον που ξαφνικά ανακινήθηκε εκ μέρους ορισμένων επιχειρηματιών. Οι αγωγές κατατέθηκαν εντός του 2015 με τους επιχειρηματίες να προλαβαίνουν την πενταετή παραγραφή. “Όποιος δεν κατέθεσε αγωγή, θα χτυπάει το κεφάλι” είναι το χαρακτηριστικό σχόλιο που κατέθεσε στον “Χ” άνθρωπος που ασχολείται με την υπόθεση.

Οι πρώτες αγωγές κατατέθηκαν προς συζήτηση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά, καθώς στρέφονται κατά του ΟΑΕΔ, του οποίου η έδρα βρίσκεται στον Άλιμο Αττικής. Όμως αυτές εστάλησαν από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, όπου έχουν την έδρα των επιχειρήσεων τους οι επιχειρηματίες που στράφηκαν με αγωγή κατά του ΟΑΕΔ.

Να σημειώσουμε ότι κατά το νόμο αυτή την επιδότηση τη δίνει το Ελληνικό Δημόσιο διά του ΟΑΕΔ. Στην ουσία ο ΟΑΕΔ είναι ο πληρωτής, ο ταμίας, ο διαχειριστής αυτής της επιδότησης, παίρνει τα χρήματα και τα δίνει, τα χρήματα δεν είναι δικά του. Αυτό έχει σημασία στην εξέλιξη της υπόθεσης.

Σήμερα καθώς η νομική υπηρεσία του ΟΑΕΔ βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αγωγές των επιχειρηματιών, πληροφορίες αναφέρουν ότι προτίθεται να προτείνει να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα και να γίνει πρότυπη δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στηριζόμενη στο Νόμο 3900 του 2010, με το ερώτημα αν ΟΑΕΔ εμπλέκεται ή όχι. Αν το ερώτημα είναι αρνητικό, τότε μπαίνει στο παιχνίδι απευθείας το Ελληνικό Δημόσιο.

Οι επιχειρηματίες που προτίθενται να καταθέσουν από δω και πέρα αγωγή θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι υπάρχει πενταετής παραγραφή. Εφόσον, για παράδειγμα, καταθέσουν αγωγή εντός του 2018 διεκδικούν τα οφειλόμενα των ετών 2013, 2014 και 2015 και όχι προγενέστερα.

Πέντε είναι οι αγωγές που επρόκειτο να συζητηθούν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αλεξανδρούπολης, την περασμένη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 όμως υπήρξε αίτημα αναβολής. Έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτησή τους τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και φυσικά η έκδοση απόφασης. Η απόφαση αυτή ενδεχομένως να σηματοδοτήσει αν όχι την απευθείας καταβολή των οφειλών της επιδότησης του 12% για τα έτη 2010-2015, τουλάχιστον τον συμψηφισμό τους με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πηγή