Αλεξανδρούπολη: Ο πρύτανης, ο εργολάβος σίτισης, τα ερευνητικά προγράμματα, η βία.

1594

Το ελληνικό πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα: Ο πρύτανης, ο εργολάβος σίτισης, τα ερευνητικά προγράμματα, η βία. Η έρευνα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης που πραγματοποίησαν οι “Ιστορίες” με τους Αλέξη Παπαχελά, Σία Κοσιώνη, Παύλο Τσίμα και Τάσο Τέλλογλου.

Έτσι παρουσίσε την εκπομπή του ο ΣΚΑΙ την 23.01.2018 που αφορά την έρευνα που έκαναν οι δημοσιογράφοι του και αφορά την πολύκροτη υπόθεση με τη σίτιση των φοιτητών.

Το καλοκαίρι του 2017 ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Γραβρόγλου έθεσε σε αργία τον μέχρι τότε πρύτανη του ΔΠΘ Θανάση Καραμπίνη. Αιτία: ένα πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης σύμφωνα με το οποίο ο κ. Καραμπίνης είχε αναθέσει σε εργολάβο σίτισης τη διατροφή των φοιτητών του ΔΠΘ με τον οποίο ο πρώην πρύτανης Κωσταντίνος Σιμόπουλος ήταν συνέταιρος, ο οποίος με τη σειρά του ήταν συνέταιρος της συζύγου του Καραμπίνη.

Λίγο πριν από αυτή την απόφαση, την άνοιξη του 2017, οι “Ιστορίες” έγιναν αποδέκτες καταγγελιών τεσσάρων πανεπιστημιακών του ΔΠΘ, σύμφωνα με τις οποίες, είτε ασκείτο συστηματικά βία εναντίον φοιτητών από μικρές ομάδες – και ο ίδιος ο Καραμπίνης είχε πέσει θύμα μιας τέτοιας επίθεσης το 2005, όταν για πρώτη φορά δόθηκε στο συγκεκριμένο εργολάβο η σύμβαση της σίτισης -είτε γινόταν συστηματική χρήση διοικητικών και ποινικών διώξεων εναντίον καθηγητών που διατύπωναν κριτική στο πρόσωπο του πρώην πρύτανη.

Στο τέλος του 2017 οι “Ιστορίες”ταξίδεψαν στη Θράκη έχοντας συγκεντρώσει ένα αρκετά μεγάλο όγκο μαρτυριών και εγγράφων με στόχο να τα συζητήσουν με τους πρωταγωνιστές της σύγκρουσης για την κατεύθυνση ενός ελληνικού πανεπιστημίου. Ιστορίες με τον Αλέξη Παπαχελά, τον Παύλο Τσίμα, τη Σία Κοσιώνη και τον Τάσο Τέλλογλου…

Δείτε την εκπομπή

Πηγή