Έθιμο του “Τρύφωνα” 2018 στα Δίκαια

2275

Ο Σύλλογος Γυναικών-Χορευτικό Δικαίων σε συνεργασία με τους : Δήμο Ορεστιάδας , Δ.Η.Κ.Ε.Π.Α.Ο. , Τοπική Κοινότητα Δικαίων , Σύλλογο Αιμοδοτών Δικαίων , Α.Π.Σ. “Ορφέας” Δικαίων Τριγώνου Έβρου και Κ.Α.Π.Η. Δικαίων , διοργανώνουν και σας προσκαλούν στο έθιμο του “Τρύφωνα” στα Δίκαια Έβρου .


Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που γίνονται τα τελευταία χρόνια στα Δίκαια , βασιζόμενη σε ένα πατροπαράδοτο έθιμο που έφεραν οι πρόγονοί μας από το Καβακλί της Αν.Ρωμυλίας πριν από πολλές δεκαετίες !
Η γιορτή ξεκινάει την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου το πρωί , με το στολισμό της άμαξας του “Τρύφωνα” . Το απόγευμα , μετά τον εσπερινό στην εκκλησία ,το γλέντι μεταφέρεται στον διαμορφωμένο χώρο εκδήλωσης Τρύφωνα , στην περιοχή αμπέλια , όπου ανάβει η κεντρική φωτιά και συνεχίζει μέχρι αργά το βράδυ .


Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου , εορτασμός Αγίου Τρύφωνα το πρωί στην εκκλησία , αγιασμός και μετάβαση στα αμπέλια για την αναπαράσταση του εθίμου . Φαγοπότι μέχρι το μεσημέρι και αναχώρηση για την πομπή του “Τρύφωνα” στο χωριό . Συγκέντρωση στην πλατεία του χωριού , χορός από τον “Τρύφωνα” , παραδοσιακοί χοροί από τοπικά συγκροτήματα , ολοκλήρωση εθίμου με την ανάδειξη νέου “Τρύφωνα” και συνέχεια με χορό για όλο τον κόσμο ! Το σύνολο της εκδήλωσης θα συνοδεύεται με ζωντανή μουσική !
Να ενημερώσουμε τους φίλους και τους επισκέπτες ότι κατά τη διάρκεια του γιορτής , θα υπάρχει δωρεάν τοπικό κρασί και θα ανάψουν ξύλα για κάρβουνο , για να ψήσετε τα κρεατικά σας .