Ρίζος: Να προσφύγει στην δικαιοσύνη ο κ.Ασπιώτης αν νομίζει ότι “βολεύουμε” κόσμο

1144

Με αφορμή χθεσινές δηλώσεις από τον Πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου, σε συνέχεια και της δημοσίευσης των επίσημων στοιχείων ροής μισθωτής απασχόλησης από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», που δείχνουν σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας πανελλαδικά κατά την περίοδο Ιανουάριος–Δεκέμβριος 2017 (θετικό ισοζύγιο με 143.535 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας), με τα στοιχεία να αποτυπώνουν επίσης θετική εικόνα και στην Περιφέρεια ΑΜΘ για το ίδιο διάστημα με θετικό ισοζύγιο 5.244 νέων θέσεων εργασίας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

Χαίρομαι που καταρχάς συμφωνούμε με τον Πρόεδρο κ. Ασπιώτη  πως τα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία δείχνουν πια καλυτέρευση σε ότι αφορά το ισοζύγιο για τους εργαζόμενους. Είναι σημαντικό σιγά σιγά να συμφωνούμε πως βαδίζουμε με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για το μέλλον, και πως η εικόνα της απόλυτης καταστροφής την οποία κάποιοι διακήρυτταν «μετά καημού», δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Επίσης, επικαλούμαι και την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αύξηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που κατέγραψε για πρώτη φορά από το 2013 ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με 7 στους 10 επαγγελματίες να καταγράφουν βελτίωση ή σταθεροποίηση στις οικονομικές τους επιδόσεις. Αντίστοιχα ενθαρρυντικά στοιχεία για το 2017 μπορεί κάποιος να αντλήσει, συνολικά για την χώρα, τόσο στον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, όσο και στον τομέα της μεταποίησης. Επίσης θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί και στο γεγονός ότι η αδήλωτη εργασία έχει μειωθεί σημαντικά από το 19,17% το 2014, στο 12,48% το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία από το σχέδιο «Άρτεμις» του Υπουργείου Εργασίας.

Φυσικά οι δυσκολίες συνεχίζουν να υφίστανται. Βλέπουμε τι γίνεται αυτές τις μέρες με το εργοστάσιο Μαΐλλης. Δυσκολίες που πολλές φορές, μέσα στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και των ισχυρών πολυεθνικών ομίλων είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστούν. Υπάρχουν βέβαια και άλλα παραδείγματα στην περιοχή της ΑΜΘ, όπως οι 180 εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων στην Καβάλα οι οποίοι μετά από πολύμηνο αγώνα, με συμπαραστάτη το Υπουργείο Εργασίας, μόλις χθες επέστρεψαν στις θέσεις εργασίας τους.

Από εκεί και πέρα αν ο κ. Ασπιώτης γνωρίζει ότι η Κυβέρνηση μέσω των προγραμμάτων της Κοινωφελούς Εργασίας προσπαθεί να «βολέψει κάποιους σε κάποιες θέσεις», όπως αυτολεξεί ανέφερε, θα τον παρακαλούσα να προσφύγει ο ίδιος στη δικαιοσύνη και στα αρμόδια όργανα, μέσα από την θέση ευθύνης στην οποία βρίσκεται ως Πρόεδρος στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έβρου και να καταγγείλει αυτά τα φαινόμενα. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, θα μας έχει όλους στο πλευρό του. Διαφορετικά, αν θέλουμε απλά να εκτοξεύουμε λάσπη στον ανεμιστήρα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και εντυπωσιασμούς, αυτό είναι εύκολο. Δεν οδηγεί όμως πουθενά. Και σίγουρα, δεν έχει καμία σχέση με την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Φθηνοί εντυπωσιασμοί στον δημόσιο βίο και λόγο, την στιγμή που η χώρα μετά από πολλά χρόνια βαθιάς κρίσης προσπαθεί επιτέλους να ξαναπατήσει στα πόδια της, δεν χωρούν.

Τέλος, σχετικά με τις προσλήψεις σε καθαριότητα – φύλαξη – εστίαση στον χώρο της Υγείας στις οποίες και αναφέρεται ο Πρόεδρος (112 τέτοιες προσλήψεις θα γίνουν σύντομα και στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης). Όποιος θέλει μπορεί εύκολα να ρωτήσει και να μάθει για τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που ίσχυαν τόσο χρόνια με τους μεγαλοεργολάβους να λυμαίνονται τον χώρο της δημόσιας Υγείας. Η σημερινή Κυβέρνηση είναι η μόνη που αποφάσισε να συγκρουστεί με αυτό το σύστημα «μεσαζόντων», να «σπάσει» τις εργολαβίες και να υπογράψει απευθείας ατομικές συμβάσεις έργου με τους εργαζόμενους, γεγονός που είχε πολλαπλά οφέλη: απίστευτη εξοικονόμηση πόρων για τα δημόσια ταμεία (ενδεικτικά και μόνο, Νοσοκομείο Καβάλας εξοικονόμηση 637 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, νοσοκομείο Καλαμάτας, εξοικονόμηση 250 χιλιάδων ευρώ το χρόνο, νοσοκομείο Δράμας εξοικονόμηση 420 χιλιάδων ευρώ το χρόνο), σημαντική  αύξηση των μισθών για όλους τους εργαζόμενους (στο νοσοκομείο Τρικάλων από 300-350 ευρώ μισθό που πλήρωνε ο εργολάβος, φτάσαμε στα 780 ευρώ περίπου με τις νέες ατομικές συμβάσεις κ.α.). Επίσης, για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε βασικά, στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ρεπό, αργίες, άδειες κτλ που καταπατούνταν βάναυσα χρόνια τώρα, ενώ είναι δεδομένο, από την μέχρι τώρα εμπειρία, ότι όπου απομακρύνθηκαν οι εργολαβικές εταιρείες, βελτιώθηκαν σημαντικά και οι προσφερόμενες υπηρεσίες.

Συνεπώς, το πρώτο βήμα για την καλυτέρευση των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων στον χώρο της Υγείας έχει γίνει. Μου φαίνεται αδύνατο να πιστέψω ότι μπορεί κάποιος να υπερασπίζεται δημόσια το παλαιό καθεστώς με τις εργολαβίες και τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας και τρομοκράτησης των εργαζομένων, γεγονότα συνήθη στις υπηρεσίες καθαριότητας. Όσο πλησιάζουμε στην έξοδο από τα προγράμματα επιτήρησης και βγαίνουμε από τον στενό «κορσέ» των μνημονίων, τόσο οι εργασιακές σχέσεις στον χώρο της καθαριότητας θα αποκτούν έναν μονιμότερο – σταθερότερο χαρακτήρα. Αυτήν την αρχή την κάνει η Κυβέρνηση με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης όλης της χώρας.