Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες στον Β.Έβρο

1649

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε η “Ενότητα”

Με μικρή συμμετοχή και με μουδιασμένο το κλίμα οι αγρότες του Βορείου Έβρου αποφάσισαν να κινητοποιηθούν για την κατάσταση που επιβιώνει ο αγροτικός τομέας τόσο στη χώρα όσο και στην ακριτκή μας περιοχή.

Οι προτάσεις που έπεσαν στη συζήτηση ήταν αρχικά η δημιουργία μπλόκου κάτι που δεν βρήκε σύμφωνους τους αγρότες κυρίως για το σημείο ,ενώ ακούστηκε επίσης η κατάληψη της ΔΟΥ Ορεστιάδας αλλά και των καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στην πόλη της Ορεστιάδας.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων “η Ενότητα” κύριος Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων οι οποίες όπως χαρακτηριστικά είπε “μπορεί να απέδωσαν ψίχουλα αλλά θέλουν να μας τα πάρουν και αυτά” και απαρίθμησε στα κεντρικά αιτήματα των αγροτών που είναι:

Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά προϊόντα και άμεση πληρωμή

Μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της μείωσης του αγροτικού ρεύματος και πετρελαίου

Αύξηση του ατομικού αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ και επιπλέον 3.000 για κάθε παιδί

Κατάργηση των αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές

Ακατάσχετο λογαριασμό στις 12.000 ευρώ και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

Καμία κατάσχεση λόγω χρεών σε κατοικίες και χωράφια για αγρότες με ακινητα συνολικής αξίας 300.000 ευρώ

Αναγνώριση περισσότερων ζημιών από τον ΕΛΓΑ (π.χ. ασυγκόμιστα τεύτλα)

Άμεση εξόφληση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ Ιδρυση φορέα για όλες τις αποζημιώσεις των αγροτών

Κατάργηση περιορισμών της Κ.Α.Π Επιπλέον ο κ. Μαργαριτίδης αναφέρθηκε και σε κάποια τοπικά ζητήματα όπως την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων αλλά και την ενίσχυση των αγροτικών ιατρείων.

Τελικά η απόφαση της ανοιχτής σύσκεψης ήταν η διεξαγωγή συλλαλητηρίου με τη συμμετοχή αγροτικών μηχανημάτων στις 27 Ιανουαρίου στις 11:00 στο κέντρο της Ορεστιάδας όπου θα ληφθεί η απόφαση για την δημιουργία μπλόκου στον κόμβο των Καστανεών.

Από αύριο μάλιστα θα ξεκινήσει η ενημέρωση από χωριό σε χωριό προκειμένου να συμμετέχουν όσοι περισσότεροι αγρότες γίνεται.

RadioEvros.gr