Λαμπρός εορτασμός του Πολιούχου του Διδυμοτείχου Αγίου Αθανασίου

1704

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη ο φιλόχριστος λαός του Διδυμοτείχου τίμησε τον πολιούχο και προστάτη του Μέγα Αθανάσιο, στο βυζαντινό Κάστρο, που δεσπόζει της πόλης, όπου και ο φερώνυμος Μητροπολιτικός Ναός, κτισμένος το 1834 πάνω στα ερείπια βυζαντινής Μονής του 12ου αιώνα, πρόσφατα ανακαινισμένος.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, στις ιερές ακολουθίες, προσήλθαν προσκεκλημένοι του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος και Μέμφιδος κ. Νικόδημος (Ιεράρχης του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου).

Αφ’ εσπέρας του Πανηγυρικού Εσπερινού προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο οποίος ευλόγησε τους άρτους και μίλησε επίκαιρα. Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο οποίος και μίλησε στο εκκλησίασμα. Στη συνέχεια λιτανεύθηκε η παλαιά εικόνα του Αγίου Αθανασίου, προηγουμένων της Φιιλαρμονικής του Στρατού, των λάβαρων, των εξαπτερύγων, των ιεροψαλτών, του ιερού Ευαγγελίου και του ιερού λειψάνου, ακολουθούντων του ιερού κλήρου και των επισήμων. Την λιτανεία πλαισίωνε άγημα του Στρατού, αντιπροσωπεία της Σχολής Δοκιμών Αστυφυλάκων, αντιπροσωπείες σχολείων, με τις σημαίες τους, και μέλη πολιτιστικών συλλόγων με τοπικές ενδυμασίες.

Διαβάστε εδώ:  Ι.Μ. Διδυμοτείχου: Χειροτονία νέου Πρεσβυτέρου (ΦΩΤΟ)

Στις εορταστικές εκδηλώσεις επί τη μνήμη του πολιούχου του Διδυμοτείχου παρέστησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, οι Αντιπεριφερειάρχες Ελένη Δημούδη και Χρήστος Τερτσούδης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού Στρατηγός Γεώργιος Καμπάς, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Δημήτριος Μπονώρας, ο Υποδιοικητής της Ταξίαρχος Σταύρος Σταυρόπουλος, ο Διοικητής της 30ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Νικόλαος Αγγελής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στη σύντομη προσλαλιά του, μεταξύ άλλων, ανακάλεσε στη μνήμη των πιστών τους λόγους του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου περί του Αγίου Αθανασίου «όρον επισκοπής είναι τον εκείνου βίον και τρόπον, νόμον δε ορθοδοξίας τα εκείνου δόγματα» (Εγκώμιον εις Αθανάσιον 37) και κάλεσε άπαντας να οικοδομούν τη ζωή τους πάνω στην αρετή, όπως ο Άγιος, και να μην παρασύρονται από τα εφήμερα και συγχρόνως εφάμαρτα ρεύματα της εποχής.

Ακολούθως, οι εορταστές μετέβησαν στην συνοικία της Ταμπακιάς, κατά το ειωθός, όπου ο οικείος Επίσκοπος, δίπλα στο Προσκυνητάρι του Αγίου Αθανασίου, τέλεσε τον Αγιασμό και διάβασε την ευχή των σφαγίων, τα λεγόμενα «κουρμπάνια», τα οποία είχαν ετοιμάσει με περισσή ευλάβεια η φυλή των «Ψαράδων» του Έβρου και του Ερυθροπόταμου.

vimaorthodoxias.gr