Στον αέρα» οι πληρωμές των τευτλοπαραγωγών για το 2017 παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις

1217

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσαν ο Βουλευτής της Ν Δ κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, μαζί με άλλους 6 Βουλευτές της Ν Δ, σχετικά με το γεγονός ότι παραμένουν απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί για το 2017, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την καταβολή των οφειλόμενων μέχρι το τέλος του 2017.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση οι τευτλοπαραγωγοί εμπαίζονται από τη Διοίκηση της ΕΒΖ και γι’ αυτό το λόγο πραγματοποίησαν παράσταση στον Εισαγγελέα, καταλήγοντας σε κατάληψη των γραφείων της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, την περασμένη Παρασκευή (12/01), πραγματοποιήθηκε κι άλλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Εβριτών τευτλοπαραγωγών έξω και από το εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα.

Δυόμιση χιλιάδες (2.500) στρέμματα με τεύτλα που ανήκουν σε 50 περίπου και πλέον καλλιεργητές του Έβρου έχουν μείνει ασυγκόμιστα και σαπίζουν μέσα στα χωράφια. Αυτό οφείλεται στην καθυστερημένη έναρξη και μη ομαλή λειτουργία του Εργοστασίου ζάχαρης της Ορεστιάδας, εξαιτίας του μη διορισμού του 5ου κατά σειρά ΔΣ τα τελευταία τρία χρόνια!

Οι Κυβερνητικές παλινωδίες αποθαρρύνουν συνολικά τους παραγωγούς μιας δυνητικής δυναμικής καλλιέργειας στη χώρα, ακυρώνοντας την αναπτυξιακή της προοπτική.

Επίσης, τορπιλίζεται η αναπτυξιακή στόχευση της προηγούμενης διακυβέρνησης της Ν Δ και της πολιτικής της επιλογής, να εντάξει και την τευτλοκαλλιέργεια στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ. Και αυτό γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες, οι τευτλοπαραγωγοί της χώρας δεν προτίθενται να καλλιεργήσουν ούτε ένα στρέμμα τη νέα καλλιεργητική περίοδο, που ξεκινά.

Οι Βουλευτές ρωτάνε τους Υπουργούς πότε θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί για το 2017 και τι θα πράξει η Κυβέρνηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Επίσης, για ποιο λόγο η Διοίκηση της ΕΒΖ μοίραζε «ελαφρά τη καρδία» υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα στους τευτλοπαραγωγούς για πληρωμές μέχρι τέλος του έτους;