Μειώνονται τα ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας!

1644

Μειώνονται τα ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ των στρατιωτικών και των Σωμάτων Ασφαλείας! Η καθιέρωση νέου φόρου μειώνει την ήδη “κουτσουρεμένη” αποζημίωση

Μείωση στα ήδη μειωμένα εκτός έδρας που παίρνουν οι στρατιωτικοί έναντι των δημοσίων υπαλλήλων, έχει ήδη επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου 2018.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στρατιωτικοί και Σώματα Ασφαλείας είναι ότι εδώ και δυο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου στην Βουλή, η πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΡΟΠΟ δεν έχει καταφέρει να συντάξει το προεδρικό διάταγμα που απαιτείται για να εξομοιωθούν οι στρατιωτικοί και οι ένστολοι με τους Δημόσιους υπαλλήλους.

Σήμερα οι Δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν 40 ευρώ, ενώ στρατιωτικοί και ένστολοι 29,35 ευρώ.

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που θα επικύρωνε την ψήφιση του ν. 4336/2015 με τον οποίο τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέες διατάξεις που αφορούν στις δαπάνες των μετακινουμένων δημοσίων υπαλλήλων (συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών & Σ.Α.), κατόπιν πρότασης των Υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) και Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (νυν Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής), επιβάλλονταν να γίνει εντός αποκλειστικής προθεσμίας εννέα μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, δηλαδή από την 01-01-2016.  

Το προεδρικό διάταγμα παίρνει διαρκείς αναβολές ανά εξάμηνο κάτι που για ορισμένους είναι σαφής ένδειξη ότι δεν πρόκειται ποτέ να εφαρμοστεί η εξίσωση με τους πολιτικούς υπαλλήλους. 

Η αδικία έρχεται τώρα να ενισχυθεί, καθώς, όπως αποκαλύπτει το Armyvoice.gr,  από την 1η Ιανουαρίου 2018 τέθηκε σε ισχύ ο φόρος διαμονής υπέρ του Δημοσίου.

Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας:

Α) Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα’ της περίπτωσης α’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α’155), ως ακολούθως:

  • 1-2 αστέρων 0,50 €,
  • 3 αστέρων 1,50 €,
  • 4 αστέρων 3,00 €,
  • 5 αστέρων 4,00 €.

Β) Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ’ της περίπτωσης β’ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014, ως ακολούθως:

  • 1-2 κλειδιών 0,25 € ,
  • 3 κλειδιών 0,50 €,
  • 4 κλειδιών 1,00 €.

Μάλιστα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών, πριν λίγες ημέρες αναφέρει ότι για την ομαλή εφαρμογή του μέτρου, το άρθρο αυτό πρόκειται να τροποποιηθεί άμεσα, ώστε να προβλέπεται πλέον ρητά, ότι ο φόρος θα βαρύνει σε κάθε περίπτωση τον ταξιδιώτη-διαμένοντα-χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος και ότι επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις προς τους διαμένοντες, η έκδοση «ειδικού στοιχείου-απόδειξης είσπραξης φόρου διαμονής», χωρίς το ειδικό αυτό στοιχείο να επιβαρύνεται με ΦΠΑ, με την επικείμενη τροποποιητική διάταξη να έχει ισχύ από 1-1-2018.

Αυτό σημαίνει ότι με την ήδη μειωμένη εκτός έδρας αποζημίωση, αφού δεν έχουν εξισωθεί οι στρατιωτικοί και τα Σώματα Ασφαλείας με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι δικαιούχοι των εκτός έδρας θα πρέπει να πληρώσουν και τον νέο φόρο διαμονής!
Άλλη μια μείωση από “καραμπόλα” στους ένστολους και τους στρατιωτικούς οι οποίοι προφανώς αντιμετωπίζονται ως εργαζόμενοι β’ κατηγορίας σε σχέση με τους δημόσιους υπαλλήλους!