Ψήνει συνεργασίες με Έλληνες καλλιεργητές οσπρίων η 3άλφα

1285

Ανοικτή σε νέες συνεργασίες με Έλληνες καλλιεργητές οσπρίων, ώστε να αυξήσει το ποσοστό των πρώτων υλών που απορροφά από την εγχώρια παραγωγή, δηλώνει η 3άλφα.

Η γνωστή οικογενειακή επιχείρηση, που συμπληρώνει φέτος πέντε δεκαετίες ζωής, είδε τις πωλήσεις της να ενισχύονται το 2017 και υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα επενδυτικό πρόγραμμα, που στόχο έχει την ενίσχυση της δυναμικότητας και τον εκσυγχρονισμό του παραγωγικού της εξοπλισμού.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ύπαιθρο Χώρα», ο πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος, Άγης Καραγεωργίου, μιλά για τις ευκαιρίες που δημιουργούν οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και ιχνηλατεί τα επόμενα βήματα της εταιρείας.

Ποια είναι σήμερα η εικόνα της ελληνικής αγοράς οσπρίων;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω της οικονομικής κρίσης όσο και της στροφής των Ελλήνων καταναλωτών στην υγιεινή-μεσογειακή διατροφή, η αγορά των οσπρίων καταγράφει μια σταθερή αυξητική πορεία. Mιλώντας με αριθμούς, την τελευταία τετραετία καταγράφεται μια αύξηση του όγκου πωλήσεων της τάξης του 11%. Το νούμερο αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς σαφέστατα ενισχύει όλη την εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ντουλάπι του καταναλωτή. Η 3άλφα – Αφοί Καραγεωργίου ΑΕΒΕ ήταν η πρώτη εταιρεία που πριν από 50 χρόνια συσκεύασε τα όσπρια και τα τοποθέτησε στο ράφι, αλλάζοντας για πάντα τη συγκεκριμένη αγορά.

Mε πόσους παραγωγούς οσπρίων και από ποιες περιοχές συνεργάζεστε; Yπάρχουν σχέδια για νέες συνεργασίες με καλλιεργητές, στο πλαίσιο του προγράμματος συμβολαιακής;

Η εταιρεία μας ήταν από τις πρώτες που το 2009 οργάνωσε τους προμηθευτές της και δημιούργησε την «Ομάδα Παραγωγών 3άλφα». Σήμερα, η ομάδα αυτή αποτελείται από 330 παραγωγούς, οι οποίοι εφαρμόζουν πιστοποιημένες διαδικασίες σύμφωνα με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης στην παραγωγή ρυζιών και οσπρίων (AGRO 2-1, AGRO 2-2), για το οποίο έχει λάβει και τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις από ανεξάρτητους φορείς, όπως η Hellenic Lloyd’s και η QMSCert. Το 2017, στην ομάδα προστέθηκαν 25 νέοι καλλιεργητές, κάτι που μας κάνει ιδιαίτερα περήφανους, καθώς φαίνεται η αποδοχή και αναγνώριση της προσπάθειάς μας από τον αγροτικό κόσμο. Συνολικά την περασμένη χρονιά αγοράσαμε, επεξεργαστήκαμε και συσκευάσαμε 5.000 τόνους ελληνικών οσπρίων. Περιοχές όπως ο Έβρος, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς , η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Καστοριά, οι Πρέσπες, η Βοιωτία και η Κορινθία, είναι μόνο μερικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, που οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί καλλιεργούν και μας δίνουν την εξαιρετική τους πρώτη ύλη.

Πώς κινήθηκαν τα μεγέθη της εταιρείας το 2017 και τι γεύση σας αφήνει η χρονιά;

Το 2017 έκλεισε με αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 2%. Μεγάλη συμβολή σε αυτό είχε το κομμάτι των εξαγωγών, που κατέγραψε μια αύξηση της τάξεως του 33%. Παράλληλα, προχωρήσαμε σε αλλαγή των συσκευασιών μας στα ρύζια γλασέ, μπλου ροζ, καρολίνα, νυχάκι και ρύζι τύπου Αμερικής. Οι νέες συσκευασίες στέκονται όρθιες, έχουν ευδιάκριτα χρώματα και κλείνουν πανεύκολα με αυτοκόλλητη ταινία, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την άψογη ποιότητα των ρυζιών 3άλφα. Επιπλέον, ενισχύσαμε το κωδικολόγιο των οσπρίων, τοποθετώντας δύο νέους κωδικούς, τις φακές μαύρες Beluga και τις κόκκινες φακές, κάνοντας προσβάσιμα δύο εξειδικευμένα προϊόντα που μέχρι σήμερα οι καταναλωτές μπορούσαν να βρουν μόνο σε καταστήματα ντελικατέσεν.

Επενδύσεις 2 εκατ. ευρώ

-Ποιος στόχους έχετε θέσει για το 2018;

Συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα, δηλαδή να επενδύουμε στην έρευνα, την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό του προϊοντικού μας χαρτοφυλακίου, εκσυγχρονίζοντας παράλληλα τον μηχανολογικό εξοπλισμό και ενισχύοντας την παραγωγική δυναμικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος 2 εκατ. ευρώ, που είναι ήδη σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα, διευρύνουμε τη δραστηριότητα μας στο εξωτερικό. Για όλους εμάς, στην 3άλφα, όμως, ένα είναι το επόμενο βήμα: Να συνεχίσουμε και το 2018 να κοιτάμε τον καταναλωτή με φροντίδα και σεβασμό, καθώς εδώ και 50 χρόνια μεγαλώνουμε μαζί.

ypaithros.gr