“Σκληρό πόκερ” και συμμαχίες για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

1232

Την αυλαία για τον διαγωνισμό παραχώρησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ανοίγει το ΤΑΙΠΕΔ τις προσεχείς εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει με την πρόσληψη των συμβούλων, που τοποθετείται χρονικά εντός του πρώτου τριμήνου του 2018, ενώ θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του πρώτου από τα 10 περιφερειακά λιμάνια, που ελέγχονται από το ΤΑΙΠΕΔ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι μέσα στις γιορτές έληξε η εκκρεμότητα με τη δεύτερη μεγάλη ιδιωτικοποίηση λιμανιού (ΟΛΘ) ανοίγει ο δρόμος για την επίσπευση των διαδικασιών γύρω από την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, που αποτελεί το επόμενο μεγάλο “λιμενικό στοίχημα” για το Ταμείο.

Το μοντέλο που προκρίνεται είναι αυτό της μακροχρόνιας παραχώρησης τμημάτων και λειτουργιών του λιμανιού και η αρχή θα γίνει με την  παραχώρηση του ανατολικού τμήματος του λιμένα και συγκεκριμένα της προβλήτας για τα φορτηγά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και της χερσαίας έκτασης 400 στρεμμάτων στο ανατολικό τμήμα του λιμανιού.

Η επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ μόνο τυχαία δεν είναι με δεδομένο ότι στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και με άξονα το λιμάνι αναπτύσσεται έντονη δραστηριότητα γύρω από τους τομείς της ενέργειας, των σιδηροδρομικών μεταφορών και των logistics. Ειδικά στα ενεργειακά, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες για τη δημιουργία στην Αλεξανδρούπολη ενεργειακού κόμβου – πύλης για την περιοχή των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης. Οι εξελίξεις αυτές είναι λογικό να έχουν πυροδοτήσει διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, ενόψει και της ιδιωτικοποίησης, πληροφορίες θέλουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία, αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή Ελλήνων παικτών. Να σημειωθεί ότι ήδη στην Αλεξανδρούπολη έχουν αναπτύξει δραστηριότητες η γερμανική εταιρεία logistics Kuehne + Nagel και η Cosco Shipping Agency που έχουν εκμισθώσει αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, ενώ εκτάσεις πέριξ του λιμανιού στην ευρύτερη περιοχή έχουν αγοραστεί από τον όμιλο Κοπελούζου, ο οποίος, ωστόσο, συμμετέχει σε ένα άλλο έργο αυτό της κατασκευής πλωτού σταθμού διακίνησης υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Σχέδιο παραχώρησης

Παρά τις προοπτικές και τη δυναμική του λιμανιού, πάντως, είναι σαφές ότι απαιτούνται επενδύσεις και ισχυροί συνεταιρισμοί προκειμένου να προχωρήσουν τα σχέδια για περαιτέρω ανάπτυξη της διακίνησης εμπορευμάτων και συνδυασμένων μεταφορών από τον ΟΛΑ (Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης). Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το λιμάνι συνδέεται με το δίκτυο του ΟΣΕ, μέχρι σήμερα εξυπηρετεί μόνο συμβατικά φορτία αφού στερείται υποδομών φορτοεκφόρτωσης και διαχείρισης containers. Με τις κατάλληλες επενδύσεις, επίσης, εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές για την ανάπτυξη μεταφορών χύδην φορτίου αλλά και για την ανάπτυξη logistics center. Τα έργα αυτά και οι νέες υπηρεσίες αναμένεται να περιληφθούν στο σχέδιο παραχώρησης και να οριστικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ με τη βοήθεια και των συμβούλων που θα προσληφθούν.

Ενεργειακή πύλη

Σημαντικές συνέργειες δημιουργούνται για το λιμάνι και μέσα από το έργο του πλωτού σταθμού LNG στον οποίο, εκτός από την Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, συμμετέχει επίσης η εταιρεία Gaslog (συμφερόντων του εφοπλιστή Παναγιώτη Λιβανού) με ανοιχτή τη συμμετοχή της βουλγαρικής εταιρείας ενεργειακών συμμετοχών BEH και της ΔΕΠΑ. Επίσης το ενδεχόμενο συμμετοχής στο LNG της Αλεξανδρούπολης συζητά η αμερικανική ενεργειακή Tellurian Energy, εταιρεία η οποία ενδιαφέρεται να ξεκινήσει να εμπορεύεται φυσικό αέριο όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και στην κατεύθυνση αυτή ενδιαφέρεται να αποκτήσει βάση στην Αλεξανδρούπολη. Το ενδιαφέρον της Tellurian και ο πιθανή είσοδός της στο LNG της Αλεξανδρούπολης, εξηγεί σύμφωνα με πηγές της αγοράς και το αμερικανικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που αποκάλυψε μιλώντας στο Capital.gr ο Αμερικανός πρέσβης G. Pyatt.  Στην αγορά, μάλιστα, εκτιμάται ότι οι εταιρείες που συμμετέχουν στο LNG Terminal είναι πιθανό να εμπλακούν με κάποιον τρόπο και στους διαγωνισμούς παραχώρησης, αν και επισήμως κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται.

Πηγή