800 τόνοι σκόρδο Βύσσας με την ετικέτα του Αγροτικού συνεταιρισμού

1261

Ο ΑΣΕΕ ανανεώνει την παραδοσιακή καλλιέργεια σκόρδου στην Ορεστιάδα

Ένα εξαιρετικό προϊόν με μακρά παράδοση, το σκόρδο, παίρνει ώθηση και διεκδικεί μια καλύτερη θέση στην αγορά και υψηλότερες απολαβές για τους καλλιεργητές χάρη στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας Σκόρδου Βύσσας. Στα οκτώ χρόνια ζωής, επιχειρεί την ανάδειξη, την εξωστρέφεια και την προστιθέμενη αξία του προϊόντος, παρά τα προβλήματα που κατά καιρούς παρουσιάστηκαν. Οι αποδόσεις φέτος ήταν καλές ποιοτικά και ποσοτικά για τα 3.000 στρέμματα, που καλλιεργήθηκαν στη Βύσσα από περίπου 120 παραγωγούς, εκ των οποίων οι 22 είναι μέλη του συνεταιρισμού. Ο ΑΣΠΕΕ παρέλαβε το προϊόν από τα 400 στρέμματα των μελών, ήτοι 400 τόνους και άλλους 400 από μη μέλη, σε σύνολο 3 εκατομμυρίων κιλών της περιοχής.

Οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν υψηλές και κυμάνθηκαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Αναστάσιο Γιακμογλίδη, στα 1.000-1.100 ξηρό σκόρδο/στρέμμα. Η τιμή παραγωγού φέτος ήταν χαμηλότερη. Πέρυσι πληρώθηκαν 2,25 ευρώ και φέτος έπεσε στα 2 ευρώ, λόγω μείωσης της αγοραστικής δύναμης του κοινού. «Η παραγωγή είναι καλή, αλλά τίθεται θέμα προσφοράς και ζήτησης λόγω αδυναμίας των καταναλωτών», επισημαίνει.

«Μικρά συνετά βήματα, κάθε χρόνο, αυτή είναι η επιλογή μας από το ξεκίνημα του συνεταιρισμού. Τα μεγάλα άλματα, εάν αποτύχουν, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο»

Βιολογικά στη Ρουμανία

Από τα 22 μέλη του συνεταιρισμού, οι τέσσερις είναι βιοκαλλιεργητές και η φετινή παραγωγή έφτασε τους 25 τόνους. «Το προϊόν εμπορικά ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβρη. Στο συμβατικό, θα έχουμε ποσότητες μέχρι τον Μάρτιο, γιατί έτσι είναι διαμορφωμένα τα συμβόλαιά μας. Η τιμή παραγωγού για το βιολογικό διαμορφώνεται στα 2,60-2,70 ευρώ/κιλό, 30% πάνω από το συμβατικό. Το βιολογικό προωθήθηκε σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών προϊόντων». Ο κ. Γιακμογλίδης προσθέτει ότι φέτος εξήγαγαν μεγάλη ποσότητα βιολογικού σκόρδου στη Ρουμανία. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έσπειραν περισσότερα στρέμματα βιολογικά, στοχεύοντας στους 35 τόνους παραγωγής.

Στα δε συμβατικά, σπάρθηκαν τον περασμένο μήνα 10% περισσότερα στρέμματα από πέρυσι. Εκεί προχωρούν με μικρά βήματα στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων από τα μέλη και τους εξωτερικούς συνεργάτες του ΑΣΠΕΕ. «Σχεδιάζουμε να καλλιεργήσουμε τις ποσότητες που εκτιμούμε ότι μπορούμε να διαθέσουμε. Η σπορά προηγείται σημαντικά της συγκομιδής, γίνεται τον Νοέμβρη και προγραμματίζουμε συνετά την όποια στρεμματική αύξηση», εξηγεί ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, σημειώνοντας ότι κινούνται με βάση τα συμβόλαια που έχουν για την προώθησή του στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ως προς το ενδεχόμενο ανοιγμάτων σε νέες αγορές, πλην της Γερμανίας, της Κύπρου, της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας, εξηγεί ότι προέχει η κάλυψη των υπαρχόντων συμβολαίων και «όχι να ψάχνουμε αγορές χωρίς να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τους».

Ορθή διαχείριση

Αποτιμώντας την πορεία τους, ο κ. Γιακμογλίδης αναφέρει ότι η παραδοσιακή για τη Βύσσα καλλιέργεια πριν από την ίδρυση συνεταιρισμού απλωνόταν σε μικρές εκτάσεις, αντιστοιχούσαν 3-4 στρέμματα ανά παραγωγό, ενώ τώρα αυξήθηκαν στα 20, γιατί αντιλαμβάνονται ότι η ορθή διαχείριση που επιτελείται είναι προς όφελός τους. «Η καλλιέργεια ακολουθεί αυξητική τάση. Οι παραγωγοί έχουν καλύτερη οργάνωση και το prestige του προϊόντος έχει ανέβει. Επιπλέον, απαιτείται πολύ εργατικό δυναμικό, οπότε κινείται σημαντικά η τοπική οικονομία». Η ίδια η καλλιέργεια χρειάζεται καλό προγραμματισμό, γιατί το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται στα 1.000-1.100 ευρώ/στρέμμα, άρα τα ρίσκα που παίρνει ο παραγωγός είναι υψηλά. Το σκόρδο της Βύσσας κερδίζει έδαφος στις αγορές, αλλά οι καλλιεργητές του δεν επιλέγουν τη μονοκαλλιέργεια. Επιλέγεται παράλληλα με άλλες, όπως το σπαράγγι και το κρεμμύδι, ούτως ώστε «εάν κάτι δεν πάει καλά με το σκόρδο να έχει περιθώριο ο παραγωγός να στραφεί σε άλλο προϊόν. Σε μια άσχημη χρονιά χάνεται κεφάλαιο», καταλήγει.

Στον δρόμο για την πιστοποίηση

Πριν από τη δημιουργία του ΑΣΠΕΕ Σκόρδου Βύσσας, το προϊόν ήταν γνωστό, αλλά όχι επώνυμο. Ο συνεταιρισμός διεκδικεί προστιθέμενη αξία, γι’ αυτό κατέθεσε φάκελο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να λάβει πιστοποίηση Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης του σκόρδου Νέας Βύσσας. Βρίσκονται σε αναμονή της απάντησης γιατί «μετά την αξιολόγηση, στην Ελλάδα ο φάκελος θα σταλεί στις Βρυξέλλες και η διαδικασία είναι χρονοβόρα». Μολαταύτα, ο κ. Γιακμογλίδης αισιοδοξεί ότι μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί.

ypaithros.gr