Μήνυμα ελπίδας στους ακρίτες

1840

Με ποιμαντική επίσκεψη στους ακρίτες του Ορμενίου, της βορειότερης ενορίας της Ελλάδος, δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, σε απόσταση 190 χιλιομέτρων από την Αλεξανδρούπολη, εγκαινίασε ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, την Κυριακή των Προπατόρων, 17 του μηνός Δεκεμβρίου ε.έ., την περιοδεία του εν όψει των εορτών του Δωδεκαημέρου, σε παραμεθόριες ενορίες για να στηρίξει και να ενισχύσει πνευματικά με το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα της Αγάπης και της Ελπίδας στους λιγοστούς φύλακες των συνόρων, που, εις πείσμα των καιρών, αγαπούν τον τόπο που γεννήθηκαν και αντιστέκονται στην αστυφιλία.

Ο Σεβασμιώτατος ιερούργησε στον Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Διοικητού του 21ου Συντάγματος Γρηγ. Μπουτλιάκη, του Προέδρου του Δημοτικού Διαμερίσματος Ορμενίου και ικανοποιητικού εκκλησιάσματος. Ο Σεβασμιώτατος αφου ευχήθηκε τα δέοντα εν όψει των εορτών, σχολιάζοντας την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Χριστός μας ομιλεί για το Μεγάλο Δείπνο, για την πρόσκληση που απευθύνει προς τους ανθρώπους να γευθούν τη χαρά της Βασιλείας του Θεού και να μετάσχουν στην Τράπεζα της Αγάπης, που έχει να κάνει με την κοινωνία του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου μας, υπό το φως της αιωνιότητας, που ο Χριστός προσφέρει εν αφθονία σε όσους ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή Του αυτή….Δυστυχώς ο κόσμος δεν αξιολογεί θετικά την πρόσκληση του Κυρίου, διότι τα ενδιαφέροντά του είναι η κατανάλωση, τα πάθη, η ηδονή και η απληστία. Αυτός ο κόσμος βρίσκει προφάσεις για να απορρίψει τον Θεό και να επαναλάβει  «έχε με παρητημένον» (Λουκ. 14, 18). Κλείνει την καρδιά του στη πρόσκληση και μένει εκτός της Βασιλείας. Και έτσι γιορτάζει και τις μεγάλες εορτές της πίστης. Όχι ως ευκαιρία να ανοίξει τον τόπο της καρδιάς του για τον Ενανθρωπήσαντα Κύριο, αλλά για την ψευδαίσθηση της πρόσκαιρης χαράς.  Ο καθένας μας, λοιπόν, ας δει την καρδιά του και ας κρίνει αν ήρθε η ώρα να πει το μεγάλο ΝΑΙ στην πρόσκληση του Οικοδεσπότη Χριστού για μία νέα ζωή. Υπάρχει τόπος στην Εκκλησία. Το θέμα είναι αν θα μείνουμε θεατές του Δείπνου, αδιάφοροι γι’ αυτόν, ή θα ακολουθήσουμε εκείνους, που παρότι δεν είχαν τον δικό τους τόπο στον ουρανό, τόλμησαν και αποδέχθηκαν, στο λίγο που είχαν ελεύθερο εντός τους, την πρόσκληση για να συναντήσουν την Αλήθεια και να μετέχουν για πάντα στη χαρά της Βασιλείας».

Ο Σεβασμιώτατος πρό του πέρατος της Θείας Λειτουργίας χειροθέτησε σε Αναγνωστη τον μαθητή του Λυκείου Δικαίων και υιό ιερέως Ιωάννη Πολίτη.

Το απόγευμα της αυτής ημέρας ο Σεβασμιώτατος μετέβη στην επίσης παραμεθόρια ενορία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέα Βύσσης και προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού επί τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αγίου Μοδέστου, ανέγνωσε τις σχετικές ευχές για τα ποίμνια, ευλόγησε τους άρτους και μίλησε κατάλληλα. Το ιερό αναλόγιο πλαισιώσει ο Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων Δράμας Γρηγόριος Παπαεμμανουήλ και παρέστη ο Αντιδήμαρχος Ορεστιάδος Χρήστος Ορμανλίδης. Οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το ιερό λείψανο του Αγίου Μοδέστου που φυλάσσεται στο ναό.