Χριστουγεννιάτικη Μπάμπω από τη Θράκη και λίγη ιστορία

4847

Θρακιώτικη παραδοσιακή συνταγή. Μαγειρεύετε σε όλη τη Θράκη και είναι συμπλήρωμα του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.

  • 1/2 κιλο συκωτακια μοσχαρισια,
  • 1/2 κιλο κιμα μοσχαρισιο,
  • 1/2κιλο κοψιδια χοιρινα με λιγο παχακι μεσα τους για να νοστιμισει η μπαμπω,
  • 3 πρασσα ψιλοκομμενα,
  • 1 φλ.του ελληνικου καφε ρυζι καρολινα,
  • 1 κουτ.της σουπας μπουκοβο,
  • αλατι,μαυροπιπερο, μια τσιμπια ριγανη,
  • 2 μεγαλα εντερα μοσχαρισια απο μικρο μοσχαρακι.
Οδηγίες
  1. Αποβραδίς ετοιμαζουμε τα εντερα, τα πλενουμε πολυ καλα μεσα εξω και τ αφηνουμε μια ωρα (οχι περισσοτερο γιατι θα κοβονται στο γεμισμα) σε νερο με ξυδι και λεμονι (το λεμονι τα ασπριζει ,το ξυδι κοβει καθε μυρωδια που υπαρχει). Μετα τα ξαναπλενουμε καλα και τα βαζουμε μιση ωρα στο γαλα, κατοπιν τα στραγγιζουμε και τα εχουμε ετοιμα για γεμισμα.
  2. Σε μια κουπα ανακατευουμε ολα τα υλικα ψιλοκομμενα τα ζυμωνουμε ελαφρα να ενωθουν οι γευσεις και με ενα χωνι η αλλο εργαλειο γεμιζουμε τα εντερα αφου πρωτα το δεσουμε στην βαση τους.
  3. Τα τοποθετουμε στο ταψι μας και μ ενα ξυλακι απο σουβλακι τα τρυπαμε εδω κι εκει ετσι ωστε να μην μας τρυπησουν στο ψησιμο, προσθετουμε ενα ποτηρακι νερο και ψηνουμε σε 170 βαθμους μεχρι να ροδοκοκκινισει,
  4. Μολις ψηθει στιβουμε 2 λεμονια. Ετοιμη για να την φαμε λοιπον…καλη ορεξη και ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Λίγα μυστικά ακόμα

Παλια ολο το φαγητο το εφτιαχναν με χοιρινα υλικα γιατι καθε σπιτι ειχε το γουρουνι του και ετσι εφτιαχναν τα παντα με αυτο μεχρι και παπουτσια απο το δερμα του και βουρτσες απ την τριχα του, δεν πετουσαν τιποτε, τα κοκκαλα τα παστωναν με χοντρο αλατι (γιατι που ψυγεια τοτε) και μετα τα μαγειρευαν με μπλιγουρι…δεν γραφω αλλα να μην σας κουρασω.

“Αντεχοντας στο αλεσμα του χρονου και στην λαιμαργια της ληθης αναποφευκτα ζει και θα ζει ο παραξενος αυτος λαος οι Θρακες. Παραδοξος λαος απο πηλο, νερο και πετρα η θεωρια του, παραξενο το κραμα του απο κοφτες, μικρες ελευθερες ανασες, ωχρος και καταπονημενος απο πολεμους και κακουχιες, στεκεται ομως ορθος και περηφανος μπροστα στον αδηφάγο χρονο» τα φαγητα του παραξενα για αλλους αλλα νοστιμα που οποιος τα δοκιμαζει τα αναζητα…

mageirikesdiadromes.gr