Αλεξανδρούπολη: Θάνατοι απο doping, τραυματισμοί αθλούμενων κ.α. στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διοίκησης Αθλητισμού

1245

Στα πλαίσια του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής, που διεξήχθη στην Αλεξ/πολη 24-26/11, ομάδα καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ, παρουσίασε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα θέματα υγείας που αφορούν τα σπορ.

Η θεματολογία της περιελάμβανε τις συχνότερες αθλητικές  κακώσεις όπως η ρήξη πρόσθιου χιαστού και τα κατάγματα κοπώσεως, τους αιφνίδιους θανάτους σχετιζόμενα με το doping, καθώς και λεπτομερή αναφορά στα συμπληρώματα διατροφής που λαμβάνουν οι αθλούμενοι.

Κατάγματα εκ κοπώσεως ή κατάγματα από καταπόνηση (stress fractures) συμβαίνουν όταν το οστό καταπονείται, δηλαδή ασκείται φόρτιση (βία) η οποία φυσιολογικά δεν μπορεί να προκαλέσει κάταγμα αλλά όταν επαναλαμβάνεται πολλές φορές οδηγεί σε κάταγμα. Είναι συχνά στους αθλούμενους (αθλητές, νεοσύλλεκτοι στο στρατό). Είναι πιο συχνά στα κάτω άκρα και η εντόπισή τους σχετίζεται με το άθλημα. Τα περισσότερα θεραπεύονται με ανάπαυση και αλλαγή των αθλητικών δραστηριοτήτων για κάποιο χρονικό διάστημα. Ορισμένα όμως χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση. Οι παράγοντες κινδύνου διακρίνονται σε  «εξωτερικούς» όπως η  εντατική άσκηση, ή η αλλαγή του τρόπου άσκησης, το υπόδημα ή η επιφάνεια άθλησης και «εσωτερικούς» όπως μεταβολικές παθήσεις, διατροφικές συνήθειες ή διαταραχές, ορμονικοί παράγοντες, κτλ.. Η εκπαίδευση σε αυτά τα θέματα καθώς και η έρευνα-καταγραφή των καταγμάτων αλλά και η σχέση τους με τους παράγοντες κινδύνου στην περιοχή μας έχει ιδιαίτερη σημασία.

Οι  επιπτώσεις του ντόπινγκ στον οργανισμό είναι πολλές και περιλαμβάνουν όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος. Η χρόνια κατάχρηση ουσιών προκαλεί πολυποίκιλα προβλήματα στα όργανα του ανθρωπίνου σώματος και επιβαρύνει σημαντικά την υγεία τους. Οι περισσότερες συνέπειες του ντόπινγκ είναι απολύτως γνωστές σε όλο τον κόσμο του αθλητισμού. Οι θάνατοι (κυρίως «αιφνίδιοι») νεαρών αθλητών ανά τον κόσμο πολλαπλασιάστηκαν. Οι νέες μέθοδοι που αφορούν ακόμα και γονιδιακές παρεμβάσεις έχουν αυξήσει πιθανότατα την γκάμα των ασθενειών. Πολύ περισσότερο όταν ο αθλητής χρησιμοποιεί ταυτόχρονα διεγερτικά, αναλγητικά ή ναρκωτικά φάρμακα.

Όσον αφορά τα συμπληρώματα διατροφής, πρέπει να σχετίζονται: με στοχευμένη   προπόνηση, ρεαλιστική προσέγγιση των ενεργειακών απαιτήσεων  του αθλητή σε μια ισορροπημένη διατροφή, ανάπαυση, κατάλληλη σωματική διάπλαση για το άθλημα, ψυχικό σθένος, επιμονή και αδιάλειπτη προσπάθεια.

Η επιλογή είναι στον κάθε αθλητή να καθορίσει, πάντα με τη σωστή καθοδήγηση, τη διατροφή που θα ακολουθεί ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του οργανισμού του σε σχέση με την αθλητική του επιβάρυνση.

Τα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να χρησιμοποιούνται με σωστό τρόπο, πάντα με καθοδήγηση από τον προπονητή (ή και τον διατροφολόγο για τους πιο έμπειρους αθλητές) και βέβαια να μην υποκαθιστούν αλλά να ενισχύουν την σωστή πρόσληψη τροφής.

Προεδρείο:  Λαμπροπούλου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστολογίας, Εμβρυολογίας, Τμήματος Ιατρικής, Δ.Π.Θ και Αλεξιάδης Γιώργος, Διδάκτωρ Δ.Π.Θ., Ιατρός Ακτινολόγος  με ειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις.

Ομιλητές:

Βερβερίδης Αθανάσιος, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής,  Δρόσος Γεώργιος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Παυλίδης Παύλος, Επίκουρος Καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τσίγαλου Χριστίνα, Επίκουρος Καθηγήτρια Μικροβιολογίας

(όλοι μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής του ΔΠΘ)