Με έθιμα και παραδόσεις… του Δημήτρη Δεντσίδη

1157

Γράφει ο Δημήτρης Δεντσίδης

Θα ήθελα να δω του χρόνου… αλλά και κάθε χρόνο, στην περιοχή του Διδυμοτείχου, μια διαφοροποίηση, στις γιορτές των Χριστουγέννων.

Να ξεφύγουμε από την λογική του «πάρκου των Χριστουγέννων», όπως συνηθίζεται με διάφορες παραλλαγές να γιορτάζει η κάθε πόλη.

Να σταματήσουμε να συγκρίνουμε και να αντιγράφουμε ξενόφερτα ήθη και έθιμα.

Αυτός ο τρόπος γιορτής… είναι ξένος για εμάς.

Θα ήθελα να μείνουμε προσηλωμένοι και προσανατολισμένοι, όλοι μας, στην πλούσια παράδοση του «δωδεκαημέρου».

Δώδεκα ημέρες γεμάτο…παράδοση…με, «κόλιντα», «ρουγκάτσια», «μπαμπούσιαρου», «πουρπούρη», «Χριστόϊαννα», «μπαμπαλιάρη», «τοπική γαστρονομία, λαχανιά, μπάμπω, κ.α», «λαϊκή τέχνη, φορεσιές» «λαλήματα με παραδοσιακούς χορούς», «νυχτερινές ακολουθίες στις εκκλησίες και οικογενειακές συγκεντρώσεις» και «θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά από πολιτιστικούς συλλόγους».

Η Θράκη κατέχει την πρωτιά στο μεγάλο αριθμό χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και εθίμων. Ας μείνουμε σε αυτά που έχουμε…στα δικά μας.

Εάν αυτό το καταφέρουμε, είναι βέβαιο ότι θα προσέλκυε το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου, όχι μόνο των κατοίκων του Δήμου μας, αλλά και από άλλες περιοχές.

Με καλή οργάνωση, δήμος, φορείς, σύλλογοι και πολίτες μπορούν να κάνουν θαύματα.

Με «έθιμα και παραδόσεις» που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο μπορούμε να συνεχίσουμε στο καλό αύριο που όλοι μας ονειρευόμαστε και θέλουμε!

Με «Χριστουγεννιάτικα πάρκα»…αλλά Ευρώπης…απλά…θα στεναχωριόμαστε κάθε χρόνο και περισσότερο!