Χωρίς στρατηγική και σχεδιασμό θα μείνουμε εκτός του σκληρού πυρήνα της Ευρώπης

1004

Για την έλλειψη στρατηγικής από την πλευρά της Κυβέρνησης στο διάλογο που πραγματοποιείται για το «αύριο» της Ε.Ε., αλλά και για την επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου, μίλησε χθες (04/12)  στη συζήτηση της σχετικής Επίκαιρης Επερώτησης της ΝΔ για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη που αλλάζει ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Η Ευρώπη μετά το Brexit ψάχνει να βρει την ταυτότητά της και την χαμένη ολοκλήρωσή της.
  • Η Κυβέρνηση επιλέγει τη λογική της απομόνωσης και της εσωστρέφειας στις ζυμώσεις που γίνονται για το πως πρέπει να διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέχρι το 2025
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την εξουσία με ευρωπαϊκή ατζέντα, στην πράξη όμως πρόταξε τη διγλωσσία έναντι της Ε.Ε., θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση της χώρας μας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας.
  • Μόνο μέσα από την Ευρώπη θα βρούμε λύσεις στα μείζονα θέματα που μας απασχολούν.
  • Κάθε αμφισβήτηση, κάθε απειλή, κάθε επιθετική ρητορεία από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου δεν έχει ως στόχο μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρώπη.
  • Καλοδεχούμενος ο Τούρκος Πρόεδρος στην Ελλάδα, εφόσον όμως σεβαστεί τον ελληνικό και διεθνή Νόμο.
  • Η Κυβέρνηση έχει την ευθύνη της επίσκεψης του και οφείλει να εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι κανόνες καλής γειτονίας και συνεργασίας.
  • Η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Άμυνα και την Ασφάλεια αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής Ένωσης.
  • Η έλλειψη Εθνικού Σχεδιασμού στις πρωτοβουλίες της Ε.Ε. στον αμυντικό τομέα θα υπονομεύσει την αξιοπιστία μας στα μάτια των συμμάχων μας και θα μας απαξιώσει στρατιωτικά.
  • Χρειάζεται ξεκάθαρη στρατηγική από την πλευρά της Κυβέρνησης, ώστε να μη μείνει η χώρα μας ουραγός στις νέες ευρωπαϊκές προοπτικές.

Δείτε την ομιλία του σε αυτό το link  https://www.youtube.com/watch?v=Y49Qo_h8_8w

 

Αναλυτικά η ομιλία του

«Κύριε Υπουργέ, η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο σημαντικών αποφάσεων μετά το BREXIT. Ψάχνει να βρει την ταυτότητά της, τη χαμένη ολοκλήρωσή της, όπως την πιστέψαμε και όπως την οραματιστήκαμε.

Τελευταία γίνονται ζυμώσεις αλλά και συζητήσεις για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα μέχρι το 2025. Το μεγάλο ερώτημα είναι πού βρίσκεται η Ελλάδα μέσα σε αυτήν την εξίσωση. Ποιες ενέργειες έχει κάνει η Κυβέρνηση; Ποιες πολιτικές έχει αναπτύξει στον διάλογο για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Δυστυχώς, η Κυβέρνηση επιλέγει τη λογική της απομόνωσης, της εσωστρέφειας και της παντελούς απουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέκτησε την εξουσία με ευρωπαϊκή ατζέντα. Στην πράξη, όμως, ανέπτυξε τη διγλωσσία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επικοινωνιακό επίπεδο ενισχύοντας την αναξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Διακινδύνευσε τη θέση της χώρας μας στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Απείχε από τις διεργασίες απέναντι σε σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως το ταυτισμένο προσφυγικό-μεταναστευτικό, το οποίο είναι έργο δικό σας, αλλά και η τρομοκρατία.

Η έδρα μας είναι η Ευρώπη. Μέσω των ευρωπαϊκών διεργασιών θα βρούμε λύσεις στα μείζονα θέματα που μας απασχολούν. Δεν μπορούμε να απέχουμε από τον διάλογο που διεξάγεται. Εκεί πρέπει να πούμε φωναχτά ότι τα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε αμφισβήτηση, κάθε απειλή, κάθε επιθετική ρητορεία από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου δεν έχει ως στόχο μόνο την Ελλάδα, αλλά και την ίδια την Ευρώπη. Καλοδεχόμαστε φυσικά τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν τον φοβόμαστε, με την προϋπόθεση ότι θα σεβαστεί τον ελληνικό και τον διεθνή νόμο. Εσείς έχετε την ευθύνη της πρόσκλησης και ζητάμε να εξασφαλίσετε τον απαιτούμενο σεβασμό εκ μέρους του, ως  καλού υπηρέτη των κανόνων της καλής γειτονίας αλλά και της συνεργασίας.

Παρακαλούμε, λύστε τα προβλήματα που μας απασχολούν ως δύο γείτονες και μάλιστα αυτά τα οποία έχω αναδείξει και κοινοβουλευτικά πρόσφατα.

Επίσης, συζητούμε σήμερα, μετά από την επερώτησή μας, την Κοινή Διακοίνωση για τη Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία για την Άμυνα και την Ασφάλεια. Αυτή αποσκοπεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας μεταξύ των κρατών – μελών. Παράλληλα, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης, όπως είχε πει και ο Πρόεδρος Γιούνκερ τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε.

Οι συρρικνωμένοι προϋπολογισμοί μπορεί να μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων, αλλά και στην αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών. Έχετε εθνικό σχεδιασμό για την ενεργό συμμετοχή μας στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον αμυντικό τομέα;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε και κάτι άλλο, ότι η έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού υπονομεύει την αξιοπιστία μας στα μάτια των συμμάχων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ελλοχεύει ο κίνδυνος να απαξιωθούμε στρατιωτικά, κάτι που θα ήταν οδυνηρό για μια χώρα που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό των ανατολικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος μας, λοιπόν, πρέπει να είναι η ουσιαστική εμπλοκή σε αυτόν τον διάλογο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι η περιθωριοποίησή μας. Χρειάζεται ξεκάθαρη στρατηγική, ώστε να μη μείνει η χώρα μας ουραγός σ’ αυτές τις νέες προοπτικές.