Αλεξανδρούπολη, Σουφλί, Πραγγί και πολύς Έβρος στα “Καλύτερα του χειμώνα” της “Καθημερινής”

5706

Στην Αλεξανδρούπολη, για γευσιγνωσία ελαιολάδου
Αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανή μια ντόπια ποικιλία, καλλιεργώντας ξανά με μεράκι τα οικογενειακά κτήματα σε έναν από τους αρχαιότερους αμπελώνες της Μεσογείου. Η οικογένεια Κελίδη παράγει το ελαιόλαδο «Κύκλωπας» από την τοπική ποικιλία Μάκρης, κοντά στο ομώνυμο χωριό, σε απόσταση 11 χλμ. από την Αλεξανδρούπολη. Το λάδι τους έχει κερδίσει διεθνή βραβεία και ξεχωρίζει για τη γεύση του.


Η οικογένεια Κελίδη παράγει το ελαιόλαδο «Κύκλωπας» στην Αλεξανδρούπολη. (Φωτογραφία: ALEXOUDIS PHOTOGRAPHY)

Μπορείτε να τους επισκεφτείτε κατόπιν συνεννόησης και να δείτε τον ελαιώνα, το ελαιοτριβείο και να δοκιμάσετε ή να αγοράσετε το εκλεκτό λάδι (11ο χλμ. Αλεξανδρούπολης-Κομοτηνής, τηλ. 25510-71271). Λ. Κ.

Στην Αλεξανδρούπολη, για το Ramada Plaza Thraki
Μόλις το καλοκαίρι ολοκληρώθηκε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου Thraki Palace, το οποίο μετονομάστηκε σε Ramada Plaza Thraki και είναι μέλος του ομίλου ξενοδοχείων Wyndham. Τα 149 δωμάτιά του είναι μοντέρνα διακοσμημένα, ενώ αυτό που θα σας κάνει να ξεχαστείτε είναι το Thalasso & Wellness Spa, το οποίο καταλαμβάνει επιφάνεια 2.400 τ.μ. (4ο χλμ. Αλεξανδρούπολης-Θεσσαλονίκης, τηλ. 25510-89100, www.ramadaplazathraki.com, από 90 ευρώ το δίκλινο με πρωινό). 
Λ. Κ.

Στην Αλεξανδρούπολη, για το Astir* Egnatia του ομιλου grecotel
Σε κεντρικότατο σημείο, δίπλα στη θάλασσα και στο καταπράσινο πευκοδάσος του Πάρκου Εγνατία, τα δύο ξενοδοχεία (Astir Alexandroupolis και Grand Hotel Egnatia) του πολυτελούς συγκροτήματος Astir* Egnatia Αλεξανδρούπολης (www.astiregnatia.com) προσφέρουν υποδειγματική φιλοξενία και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.


Υψηλού επιπέδου φιλοξενία στο Astir* Egnatia στην Αλεξανδρούπολη. (Φωτογραφία: © Heinz Troll)

Θα χαλαρώσετε στην εσωτερική πισίνα, στη σάουνα και στο χαμάμ του Elixir Fitness Club και θα αναζωογονηθείτε με τη θεραπεία spa της επιλογής σας. Το πακέτο των Χριστουγέννων (120 ευρώ τη βραδιά σε Standard Superior δωμάτιο) περιλαμβάνει δύο διανυκτερεύσεις με πρωινό, ημιδιατροφή ή το δείπνο του ρεβεγιόν (γιορτινός μπουφές και μουσική από DJ). Π. Λ.

Στη Μεσημβρία, για τη Γαλάζια Χάντρα
Μπορεί εξωτερικά ο χώρος να μη σας γεμίσει το μάτι, αλλά η Νεδιμέ κάνει θαύματα στην κουζίνα: ντολμαδάκια, πίτες με χειροποίητο φύλλο, ψημένες στον ξυλόφουρνο, κατσικάκι γεμιστό στον φούρνο με πατάτες, χουνκιάρ μπεγεντί, κεμπάπ, μαγειρευτά και ψητά. Τα Σαββατοκύριακα βάζουν και σούβλα (τηλ. 25510-96510). Λ. Κ.

Στο Σουφλί, για το Μουσείο Μετάξης
Όλοι οι άνθρωποι και όλα τα κτίρια στο Σουφλί «μιλούν» για το μετάξι, τον σουφλιώτικο «χρυσό» του 19ου-20ού αιώνα.


Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς στο Σουφλί (Φωτογραφία: Βασίλης Καραβασίλογλου-Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ)

Λεπτομέρειες για τη σηροτροφία, τη μεταξουργία και τη σχεδόν συγκινητική σχέση των ντόπιων με τους μεταξοσκώληκες θα μάθετε στο αρχοντικό Κουρτίδη, στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μετάξης του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (τηλ. 25540-23700, ανοιχτό καθημερινά πλην Τρίτης, 10.00-17.00, εισιτήριο: 3 ευρώ) και στο όμορφο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού της φημισμένης μεταξοοικογένειας Τσιακίρη (τηλ. 25540-22371, ανοιχτό καθημερινά 09.00-20.30, είσοδος δωρεάν). ΟΛ. Χ.

Στη Δαδιά, για τους γύπες
Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου είναι ένα από τα ελάχιστα καταφύγια σπάνιων αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης. Στο κέντρο ενημέρωσης στη Δαδιά θα μάθετε για τον φυσικό πλούτο και τις πεζοπορικές και οδικές διαδρομές που επιτρέπεται να ακολουθήσετε.


Από το παρατηρητήριο θα δείτε τα σπάνια αρπακτικά που βρίσκουν καταφύγιο στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (Φωτογραφία: Μπάμπης Γκιριτζιώτης)

Από εκεί θα φτάσετε στο παρατηρητήριο με τα πόδια ή με πούλμαν: από τα κιάλια θα δείτε όρνια και μαυρόγυπες να τρώνε ή να ανοίγουν τα φτερά σε πλάτος 3 μ. και να επιβάλλονται το ένα στο άλλο χτυπώντας τα στέρνα τους (τηλ. 25540-32209, dadia-np.gr, ανοιχτό καθημερινά 08.00-16.00, είσοδος δωρεάν, κόστος για το πούλμαν: 4 ευρώ). ΟΛ. Χ.

Στο Δέλτα του Έβρου, για βαρκάδα
Παρότι οι καιρικές συνθήκες συχνά ακυρώνουν τις βαρκάδες, ο χειμώνας είναι πολύ καλή εποχή για παρατήρηση πουλιών στον Έβρο, αφού δεκάδες είδη κατεβαίνουν από τον βορρά και διαχειμάζουν εδώ. Συναρπάζουν δύο διαδρομές – μία προς τη θάλασσα και τις αμμονησίδες και μία κοντά στις εκβολές. Εναλλακτικά, περιηγηθείτε με το τζιπ του φορέα διαχείρισης ή αυτόνομα (καθημερινές βαρκάδες: 09.00, 11.00, 13.00, κρατήσεις στο κέντρο πληροφόρησης, τηλ. 25510-61000, κόστος: 10 ευρώ/άτομο, από 4 άτομα και πάνω). ΟΛ. Χ.

Στο Πραγγί, Για γλέντι με τους γκαϊντατζήδες
Μεζέδες και απίθανη ατμόσφαιρα στο ταβερνάκι «Ο Μπουφές και το Μασάλι» (τηλ. 25530-92320) στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Βιολογικά λαχανικά, ντόπια κρέατα, σπιτικές συνταγές και δικό τους τσίπουρο σε έναν ζεστό χώρο, όπου όλοι γίνονται μια παρέα.


Το ταβερνάκι «Ο Μπουφές και το Μασάλι» αποτελεί στέκι των γκαϊντατζήδων του Διδυμότειχου. (Φωτογραφία: © ΟΛΓΑ ΧΑΡΑΜΗ)

Μια και πρόκειται για το στέκι των γκαϊντατζήδων του Διδυμότειχου, οι πιθανότητες για γλέντι είναι πολλές. ΟΛ. Χ.

Πηγή