Δημοσιεύτηκαν υποθέσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου στη Θράκη… με όνομα και επώνυμο !!

2420

Λίστες φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου συνοδεύουν τον προϋπολογισμό του 2018. Οι τέσσερις από τις πέντε λίστες αφορούν 2.158 υποθέσεις φοροδιαφυγής χωρίς όμως να αποκαλύπτονται ονόματα, ΑΦΜ, διευθύνσεις και άλλα στοιχεία όσων κατηγορούνται ότι διέπραξαν φορολογικές παραβάσεις.

Η πέμπτη λίστα αφορά 44 υποθέσεις λαθρεμπορίου για τις οποίες δίνονται στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι ΑΦΜ των επιχειρήσεων και φορολογούμενων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο. Όλες οι υποθέσεις είναι παλιές αλλά οι φόροι και τα πρόστιμα βεβαιώθηκαν το 2016. Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής οι ελεγκτές επέβαλαν συνολικά 2,5 δισ. ευρώ και για αυτές του λαθρεμπορίου πάνω από 350 εκατ. ευρώ. Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για 44 μεγάλες υποθέσεις λαθρεμπορίου. Καταγράφονται ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ και διευθύνσεις κατοικιών ή και επαγγελματικών εγκαταστάσεων για 96 φυσικά και νομικών προσώπων που κατηγορούνται για λαθρεμπόριο καυσίμων, τσιγάρων αλκοολούχων ποτών, χρυσού, ακόμη και φωτοβολταϊκών συστημάτων και ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τον κατάλογο αυτό ξεχωρίζουν δύο πολύ γνωστές υποθέσεις: Η πρώτη περίπτωση αφορά στην εταιρία ΣΕΚΑΠ Α.Ε. που εμφανίζεται να κατηγορείται ως αστικά συνυπεύθυνη για λαθρεμπόριο τσιγάρων με τους διαφυγόντες δασμούς, φόρους και πολλαπλά τέλη να υπερβαίνουν συνολικά τα 37,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για παλιά υπόθεση για την οποία η εταιρία έχει προσφύγει στη Δικαιοσύνη.  δεύτερη υπόθεση αφορά στα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» καθώς και στην εταιρία πετρελαιοειδών του ιδιοκτήτη των δύο αυτών πλοίων Θεόδωρου Κουντούρη. Πρόκειται για το πρόσωπο που είναι ιδιοκτήτης και του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε στη Σαλαμίνα στις αρχές Σεπτεμβρίου προκαλώντας την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων χρόνων στο Σαρωνικό.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σε βάρος του Κουντούρη, άλλων 5 συνεργατών του καθώς και στις 2 εταιρείες που ανήκουν τα πλοία «Αγία Ζώνη Ι» και «Αγία Ζώνη ΙΙΙ» και της εταιρίας πετρελαιοειδών του Κουντούρη επιβλήθηκαν από το Τελωνείο Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2016, δηλαδή ένα χρόνο πριν το ναυάγιο, πολλαπλά τέλη και πρόστιμα συνολικού ύψους 1,64 εκατ. ευρώ για λαθρεμπορία καυσίμων.

Οι 6 εμπλεκόμενοι και οι 3 εταιρίες έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη αμφισβητώντας τους ελέγχους του αρμοδίου Τελωνείου. Στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, πλην της υπόθεσης της ΣΕΚΑΠ, εντοπίζονται και άλλες υποθέσεις στους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης:  Λαθρεμπόριο τσιγάρων αφορά υπόθεση με εμπλεκόμενο τον Λάζαρο Ελευθεριάδη από τα Κύργια Δράμας με το επιβληθέν πρόστιμο να ανέρχεται σε 4.232.662,20 ευρώ.  Λαθρεμπορία, υποτιμολόγηση και πλαστό ATR αφορά υπόθεση με δύο εμπλεκόμενους στο νομό Καβάλας τους Μιχαήλ Αθανασιάδη στο Πολύστυλο Κρηνίδων και τον Ελλάδιο Σαφαρίδη στον Ζυγό Κρηνίδων και τα επιβληθέντα πρόστιμα να ανέρχονται σε 1.031.858,46 ευρώ και 2.314.024,83 ευρώ.

Τέλος στο νομό Ξάνθης δημοσιεύεται υπόθεση με λαθρεμπόριο χρυσού και εμπλεκόμενους τρεις, τους Ριτβάν Μεμέτ Γιουρούκ από τον Εχίνο Ξάνθης, Τζεμιλέ Γιουρούκ από την Ξάνθη και Χαμιδέ Μπατζάν επίσης από την Ξάνθη με τα επιβληθέντα πολλαπλά τέλη ή πρόστιμα να ανέρχονται σε 533.330,94 ευρώ.

Πηγή