Τι τρέχει τελικά με τις πωλήσεις ελληνικού πολεμικού υλικού σε τρίτες χώρες;

1117
Saudi soldiers wait to greet Saudi Prince Khaled bin Sultan bin Abdul-Aziz, Assistant Minister for Defence and Aviation, during his visit to the Khoba frontline border with Yemen, January 27, 2010. Saudi Arabia declared victory over Yemeni Shi'ite rebels on Wednesday following a truce offer from the insurgents, who said they had withdrawn from all Saudi territory. REUTERS/Fahad Shadeed (SAUDI ARABIA - Tags: POLITICS MILITARY)

Ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Βουλευτής Α’ Αθηνών και Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας, Βασίλης Κικίλιας, σχετικά με τις πωλήσεις πολεμικού υλικού που έχουν πραγματοποιηθεί με ορισμένες χώρες της Μ. Ανατολής και της Αφρικής από τον Ιανουάριο του 2015.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση η αξιοποίηση του υλικού των Ενόπλων μας Δυνάμεων αφορά μια πολύ ευαίσθητη και σοβαρή διαδικασία με οικονομικές – πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες και επιπτώσεις και απαιτεί την απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα ενεργειών.

Οι δύο Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τον ΥΠΕΘΑ πόσες και ποιές αναλυτικά πωλήσεις οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών πραγματοποιήθηκαν, από τον Ιανουάριο του έτους 2015 έως και σήμερα, με Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ;

Επίσης, για το αν υπάρχει σύμβαση των ΕΑΣ με τον Βασίλειο Παπαδόπουλο, ο οποίος διαπραγματεύεται για λογαριασμό της εταιρείας πώληση  όπλων στην Κένυα.