Έβρος: Συνελήφθη Ολλανδός δημοσιογράφος για παράνομη είσοδο σε στρατιωτική ζώνη

1518

Την περίεργη υπόθεση, που διαδραματίστηκε επί ελληνικού εδάφους, έφερε στο φως το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο, ο Ολλανδός δημοσιογράφος, Sakir Khader έκανε ρεπορτάζ για τους πρόσφυγες που εισέρχονται στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας, στην περιοχή του Έβρου.

Ακολουθούσε μια ομάδα περίπου 50 Σύρων -μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά- την ώρα που προσπαθούσαν να διασχίσουν τα σύνορα.
Ο δημοσιογράφος, μαζί με τους πρόσφυγες, τέθηκε υπό κράτηση και κατηγορήθηκε ότι είχε εισέλθει χωρίς άδεια σε στρατιωτική ζώνη, κοντά στο Διδυμότειχο. Σύμφωνα με συνάδελφό του, που έχει βρεθεί παλαιότερα στο σημείο για βιντεοσκόπηση, η περιοχή δεν φέρει σήμανση απαγόρευσης.

 

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Khader έφτασε στη Θεσσαλονίκη, από όπου αναχωρήσει για την Ολλανδία την Τετάρτη.

«Κρατήθηκα για 30 ώρες και είχα άσχημη αντιμετώπιση», δήλωσε στο ολλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NOS.

«Δεν μου επιτράπηκε να κάνω τηλεφωνήματα και δεχόμουν συνέχεια ερωτήσεις για το ISIL», αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

«Ήμουν καθ’ οδόν με μια ομάδα προσφύγων για την πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα, για να δούμε πώς εισέρχονται τώρα οι πρόσφυγες στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Συναντήσαμε την αστυνομία στα σύνορα και με πέρασαν για λαθρέμπορο, παρόλο που τους έδειξα τη δημοσιογραφική μου ταυτότητα».

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η ελληνική αστυνομία δήλωσε ότι τρεις άλλοι – ένας γερμανός πολίτης και δύο Ιρακινοί – συνελήφθησαν επίσης για το ίδιο περιστατικό στην περιοχή της Λαβάρας κοντά στο Διδυμότειχο. Απελευθερώθηκαν επίσης την Τρίτη μετά την επιβολή ποινών με αναστολή.

Πηγή: AlJazeera