Νευρώνας ή nEUROn. Διαβάστε αναλυτικά, πως γινόμαστε επιτέλους κυρίαρχοι στο Αιγαίο

2421

Γράφει ο Γιώργος Αδαλής

«Νευρώνας» (nEUROn) είναι το Ελληνικότατο όνομα-παρατσούκλι που φέρει ένα state of the art μαχητικό αεροσκάφος και μάλιστα Stelth! Παραδόξως, το αεροσκάφος καθώς και το πρόγραμμα παραγωγής του δεν έχει μόνο Ελληνικό όνομα αλλά αποτελεί συμπαραγωγή της Ελλάδας μαζί με άλλες 5 ευρωπαϊκές χώρες!

Ζυγίζει 4.5 τόνους μόνο, έχει την δυνατότητα να μεταφέρει οπλισμό βάρους 6 τόνων και μάλιστα κρυμμένο στο εσωτερικό του. Με μήκος που δεν ξεπερνά τα 10 μέτρα , 12 μέτρα άνοιγμα πτερύγων και design που θυμίζει το αμερικανικό γνωστό Stealth, το nEUROn αποτελεί μια ιστορία που την γνωρίζω καλά! Το ενδιαφέρον για παραγωγή stealth υπήρχε από το 1999 στην Ελλάδα αλλά οι τεχνολογικές υποδομές της χώρας τότε δεν επαρκούσαν. Πολλοί μπερδεύουν το nEUROn με το «Πήγασος ΙΙ», λόγω της συμμετοχής και στα δύο προγράμματα ενός διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα. Η αλήθεια είναι ότι την εποχή αυτή η Ελλάδα ήταν πολύ πιο μπροστά σε UCAV (Unmanned Combat Air Vehicle) και UAV (Unmanned Air Vehicle) αεροσκάφη ! Ακόμα πιο μπροστά κι από την Μ.Βρετανία που είχε ξεκινήσει να υλοποιεί το πρόγραμμα «Taranis» με το οποίο στην ουσία , η Μ.Βρετανία προσπάθησε να ανταγωνιστεί τους Αμερικανούς στο ΝΑΤΟ.

Η παρουσία ενός γνωστού διεθνώς Ελληνα επιστήμονα σε συνδυασμό τότε με τις πρωτοπόρες ιδέες ενός δεύτερου νεαρού επιστήμονα, τράβηξαν το ενδιαφέρον της Γαλλικής Dassault (παράγει τα πολεμικά αεροσκάφη Mirage και Rafale) . Βλέπετε ενώ ΔΥΟ Ελληνικά πανεπιστήμια είχαν δείξει ενδιαφέρον για ανάπτυξη τέτοιας έρευνας, το Ελληνικό ΓΕΕΘΑ δεν άκουγε τις εισηγήσεις του ΓΕΑ. Εισηγήσεις που έλεγαν ότι στον σύγχρονο πόλεμο, δεσπόζουσα θέση θα έχουν τα UAV και τα UCAV αεροσκάφη!!

Το 2003, οι Ελληνικές πατέντες είχαν σπάσει το … φράγμα του ήχου! Δυο τρεις ομάδες επιστημόνων, είχαν ανακαλύψει απίστευτα πράγματα για τα δεδομένα της εποχής. Ευτυχώς η επιμονή κάποιων τότε μέσα στην ΕΑΒ, ξύπνησε τους κοιμώμενους πολιτικούς και ενώ ουδείς έδινε ένα σεντς για την ανάπτυξη των Ελληνικών Drones σε ένα αμιγώς Ελληνικό πρόγραμμα, άρχισε να διαφαίνεται μια εναλλακτική λύση πριν την οριστική κατάρρευση της ανάπτυξης ενός τέτοιου αεροσκάφους από την Ελλάδα!

Φαίνεται ότι στις αρχές του έτους, η ΕΕ πιεσμένη από τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο project , συνενώνοντας ουσιαστικά τις προσπάθειες που γίνονταν σε διάφορες χώρες! Προσπάθησε δηλαδή να φτιάξει το Ευρωπαϊκό UCAV μαχητικό, επενδύοντας αρχικά 400 εκ. ευρώ στην έρευνα και σχεδίαση.

Με ηγέτιδα την Γαλλική Dassault στο πρόγραμμα κλήθηκε να συμμετάσχει και η Ελλάδα με την ΕΑΒ ! Oι υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν ήταν η Σουηδία με την Saab, η Ιταλία με την ALENIA, η Ισπανία με την EADS CASA και η Ελβετία με την RUAG.

Αν και η Ελλάδα ανέλαβε το 10% του εγχειρήματος, για όσους γνωρίζουν, ανέλαβε την ανάπτυξη των δυσκολότερων τμημάτων του αεροσκάφους! Στο πρόγραμμα nEUROn λοιπόν συμμετείχαν κορυφαίοι Ελληνες επιστήμονες της Διεύθυνσης Μελετών, Έρευνας, Σχεδίασης και Ανάπτυξης Αεροδιαστημικών Συστημάτων, και από τις Διευθύνσεις Αεροκατασκευών και Ηλεκτρονικών της ΕΑΒ.

Ανάμεσα σε άλλα που ανέπτυξε η Ελληνική ομάδα, ήταν το Σύστημα Εξαγωγής Καυσαερίων (Exhaust Assembly) ! Το σύστημα αυτό αποτελεί βλέπετε το σημείο-κλειδί γιατί από την λειτουργία του εξαρτάται και ο εντοπισμός του ίχνους του αεροσκάφους ! Οσο καλύτερα λειτουργεί τόσο πιο … stealth γίνεται το μαχητικό! Κι απ ότι φαίνεται οι Ελληνες Μηχανικοί ζωγράφισαν για άλλη μια φορά!

Ελληνικής σχεδίασης είναι και ο πίνακας λειτουργικού ελέγχου των ηλεκτρονικών συστημάτων του αεροσκάφους για έλεγχο τόσο πριν από την εγκατάσταση των Ηλεκτρονικών συστημάτων στο αεροσκάφος, όσο και για έλεγχο πριν από την πτήση VMS AΤR (Avionics Test Rig).

Σε όλο το project μάλιστα, επικεφαλής από την Ελληνική πλευρά ήταν μια γυναίκα, όσο παράξενο κι αν φαίνεται αυτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα!

Για να μην σας κουράζω άλλο με τεχνικές λεπτομέρειες, το nEUROn είναι πολύ παραπάνω από … 10% Ελληνικό. Και φυσικά ηDassault δεν ήθελε μόνο την Ελλάδα για τα … «μυαλά» των απιστημόνων της, αλλά πολύ περισσότερο διότι η Ελλάδα γενικώς αποτελεί ένα χώρο όπου θα δοκιμαζόταν σε real-time συνθήκες το νέο αυτό υπερόπλο! Γεγονός που όπως θα δείτε παρακάτω εξόργισε πολλούς! Διότι η καλύτερη διαφήμιση του όπλου αυτού θα ήταν η εγκατάστασή του στην πιο κρίσιμη περιοχή του πλανήτη! Στο Αιγαίο!!!

Αν αναρωτιέστε πολλοί γιατί η ΗΠΑ σε μια τέτοια αρνητικότατη συγκυρία, έδωσε στην Τουρκία τελικά τα f-35 καθώς και το δικαίωμα συντήρησης όλων των F-35 που υπηρετούν στην Ευρώπη, την ΑΠΑΝΤΗΣΗ θα την βρείτε σε τούτο εδώ το κείμενο!!!

Οι δυνατότητες που έχει ένα μαχητικό χωρίς πιλότο και μάλιστα stealth όπως το nEUROn αλλάζουν άρδην τους συσχετισμούς στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τόσο πολύ που η δεσπόζουσα θέση της Τουρκίας … καταργείται! Επίσης όμως καταργείται και η δεσπόζουσα θέση ΟΛΩΝ των συμμάχων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, αφού ειδικά οι μεγάλες βάσεις τους καθίστανται άχρηστες μπροστά στην επιχειρησιακή δυνατότητα αυτού του αεροσκάφους! Θέλω να πω ότι η παντοκρατορία των Αμερικάνων στην περιοχή, διεμβολίζεται άρδην με αυτό το πρόγραμμα! Προκειμένου λοιπόν να κρατηθούν οι … ισορροπίες, το Αμερικανικό κογκρέσο έδωσε το F-35 στην Τουρκία ως αντιστάθμισμα για την σπουδαία αυτή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Το … αντιστάθμισμα αυτό κρατά την Αμερικανική Αεροπορική βιομηχανία ζωντανή στην περιοχή. Σε μια περιοχή που μέχρι σήμερα υπερέχουν τα Γαλλικά Μιραζ της Ελλάδος και τα Γαλλικά Ραφάλ της Αιγύπτου! Και ο μόνος που την εποπτεύει είναι τα Αμερικανικά Drones!

Στα χρόνια που ακολούθησαν η Ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα ήταν επιτυχέστατη αφού το έτος 2010 παρέδωσαν επίσημα τους Πίνακες Ελέγχου των Ηλεκτρονικών Συστημάτων και Συσκευών του αεροσκάφους, και μάλιστα πρώτη από όλους τους συμμετέχοντες! Παράλληλα παρέδωσε το πρώτο δοκιμαστικό πρωτότυπο του συστήματος εξαγωγής καυσαερίων το οποίο δοκιμάσθηκε με πλήρη επιτυχία σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας που αντιπροσώπευαν τον πλήρη πτητικό φάκελο του αεροσκάφους σε κατάλληλες εγκαταστάσεις στο TARNOS της Γαλλίας. Ενώ στις αρχές του 2011 έστειλε την οπίσθια άτρακτο (Aft Fuselage) του αεροσκάφους στο ISTRES της Γαλλίας και αρχίζουν οι εργασίες της τελικής συναρμολόγησης ενώ το καλοκαίρι παρέδωσε και τα υπόλοιπα συστήματα εξαγωγής καυσαερίων και ξεκίνησε η τελική τοποθέτησή τους στο τελικό αεροσκάφος ! Όλα αυτά μόνο από προσωπικό της ΕΑΒ.
Επίσημα αναφέρεται ότι από το 2012 που ξεκίνησαν οι πτήσεις του πρωτοτύπου ως τις 9 Μαρτίου του 2015 το nEUROn συμπλήρωσε 100 πτήσεις, σε Γαλλικό έδαφος ενώ αργότερα θα ξεκινούσαν δοκιμές σε Ιταλικό και Σουηδικό έδαφος!
Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές, την περίοδο ως το 2015 δεν υπύρχε ένα μόνο αεροσκάφος όπως όλοι πίστευαν αλλά 24 ! Και χωρίζονται σε δυο ομάδες! Σε αυτά που ελέγχονται μόνο από το έδαφος και σε αυτά που ελέγχονται από αεροσκάφη που βρίσκονται στον αέρα!!!

Ετσι, υπήρξαν πάνω από δέκα πτήσεις του nEUROn στον Ελληνικό εναέριο χώρα, με άκρα μυστικότητα! Οι Τούρκοι, λαμβάνοντας πληροφορίες από τις ΗΠΑ, κατάφεραν για πρώτη φορά, να «δουν» το μαχητικό στις 8:37 το πρωί της 1ης Ιουλίου 2013 όταν πέταξε για πρώτη φορά στο Αιγαίο και μάλιστα Νοτίως της Λέσβου και πάνω από τη Χίο, εντός του Εθνικού μας Εναερίου χώρου. Για τον εντοπισμό του, χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτουν και σε μια πτήση διάρκειας 120 λεπτών κατάφεραν να το εντοπίσουν μόνο για 6 λεπτά! ! ! Κι αφού κόντεψε βέβαια να πετάξει πάνω από τα κεφάλια τους! Και βέβαια, το ίχνος του αεροσκάφους μια χανόταν και μια εντοπιζόταν από το σύνολο των δορυφορικών & επίγειων συστημάτων της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων και του KORAL της Aselsan !!!

Όπως ήταν φυσικό, η πτήση αυτή τρομοκράτησε τους τούρκους και τους αμερικανούς μιας και οι τελευταίοι έχασαν τα αυγά και τα καλάθια με τις επιδόσεις του αεροσκάφους.

Σήμερα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 100 αεροσκάφη και όλα είναι έτοιμα για να βγει στην παραγωγή … αν δεν έχει βγει ήδη!
Μέχρι τις 9 Μαρτίου 2013 δεν θα βρείτε καμία είδηση από την πλευρά της Τουρκίας για αγορά F-35 ! Από την μέρα εκείνη και μετά, οι τούρκοι πίεσαν σκληρά τις ΗΠΑ για την απόκτησή τους και τελικά τα … κατάφεραν γιατί αυτό αποτελούσε το συμφέρον των ΗΠΑ.

Απέναντι στην συμμαχία των ΕΞΙ χωρών που παράγουν το nEUROn δεν είναι μόνο οι Τούρκοι και οι Αμερικανοί! Είναι και οι Βρετανοί και οι Γερμανοί! Διότι πλέον οι Γάλλοι, γίνονται οι πραγματικοί επόπτες και κυρίαρχοι της περιοχής! Μιας περιοχής που ξεκινά από την Ιταλία και φτάνει ως το Ιράν σύμφωνα με τις επιχειρησιακές δυνατότητες του nEUROn.

Προς το παρόν δεν θα δώσω άλλες λεπτομέρειες για το θέμα! Ηδη το κείμενο είναι μεγάλο σε έκταση! Ελπίζω τώρα να ξανασκεφτείτε όλοι σας, γιατί όλοι στην Ελλάδα έγιναν … Εφτριανταπεντολόγοι και ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που το θέμα πήρε τόσο μεγάλη έκταση στην χώρα μας! Ο λόγος είναι ένας και ακούει στο όνομα … nEUROn

Eίναι και ο λόγος που οι … νευρώνες του Ερντογάν έγιναν κρόσια και είναι και ο μοναδικός λόγος που ο Μακρόν έκανε το πρώτο του ταξιδάκι στην Ελλάδα και είναι ο μοναδικός λόγος που ο Τραμπ κάλεσε τον Τσίπρα στον Λευκό Οίκο !

Επειδή λοιπόν θ’ακούσω τώρα τα εξ’αμάξης από το Λόμπυ των Αθηνών, σας αφήνω με την υποσημείωση ότι ουδέποτε θα έγραφα τίποτε από όλα αυτά, αν δεν έβλεπα στο spot του Υπ.Αμυνας το Μαχητικό nEUROn ! Κι εύχομαι να μην χρειαστεί να γράψω κι άλλα και να επανέλθω! Οι … αερομαχίες των μιζαδόρων θα συνεχιστούν κι ελπίζω να μην αποσυρθεί τώρα η Ελλάδα από το πρόγραμμα! Γιατί σε τούτη εδώ τη χώρα … όλα γίνονται!!!!!