Διδυμοτείχου το κλέος… Με λαμπρότητα οι λατρευτικές εκδηλώσεις για τα “Βατάτζεια”

1357

Η βυζαντινή Καστροπολιτεία του Διδυμοτείχου, για μια ακόμη χρονιά, τίμησε με ιεροπρέπεια και ευλάβεια τον «λαμπρόν βασιλέα και πιστών μέγα καύχημα», τον ένδοξο και άγιο Βασιλέα Ιωάννη Δούκα Βατατζή τον Ελεήμονα (1193 – 1254), με σειρά λατρευτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που φέρουν τον τίτλο «ΒΑΤΑΤΖΕΙΑ».

Των λατρευτικών εκδηλώσεων προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, προσκληθείς υπό του οικείου Μητροπολίτου κ. Δαμασκηνού, καθ’ όσον ο τιμώμενος άγιος και η αγία Θεοδώρα, η Βασίλισσα της Άρτας,  έλκουν αφ’ ενός την καταγωγή τους από το Διδυμότειχο, δια συνοικεσίου αφ’ ετέρου προσπάθησαν να ενώσουν  τις δυνάμεις της Αυτοκρατορίας της Νίκαιας και του Δεσποτάτου της Ηπείρου με κοινό σκοπό την ανάκτηση της Κωνσταντινούπολης.

Αμφότεροι οι άγιοι διακρίθηκαν για το χριστιανικό ήθος τους, για τις φιλανθρωπίες τους, για την αγάπη τους στα γράμματα και την ελληνική παιδεία και για την προσήλωση τους στην ορθόδοξη πίστη. Ιδιαίτερα όμως διεκρίθησαν διότι «πλούτισαν με τις εν Χριστώ αρετές και όχι με την εγκόσμια δόξα και τα εφήμερα αγαθά», όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, κηρύττων τον θείο λόγο.

Ανήμερα της εορτής, στις 4 Νοεμβρίου ε.ε., το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Καθεδρικού Ναού Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου, πραγματοποιήθηκε Εσπερίδα με γενικό θέμα «Ο άγιος Ιωάννης Βατάτζης και ο σλαβικός κόσμος», που έριξε άπλετο φως στο άνοιγμα του αγίου προς τους ομόδοξους πληθυσμούς των Σέρβων, των Ρώσων και των Βουλγάρων. Εισηγήσεις έκαναν η  κ. Ελένη Οικονόμου, Επίκουρη Καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης και ο ελληνομαθής Αρχιμανδρίτης Αθανάσιος Σουλτάνωφ, Πρωτοσύγκελλος της εν Κεντρική και Δυτική Ευρώπη Μητροπόλεως της Ορθοδόξου Βουλγαρικής Εκκλησίας.

Την υπευθυνότητα του συντονισμού είχε ο φιλίστωρ Ιωάννης Σαρσάκης και συμμετείχε η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν ο Βουλευτής Έβρου Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μεραρχίας Στρατηγός Δημήτριος Μπονώρας και εκπρόσωποι άλλων φορέων.