Εικοσαήμερο πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών για την οδική ασφάλεια

1379

Εικοσαήμερο πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών για την οδική ασφάλεια και την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων

Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Για 6η συνεχή χρονιά στο Δήμο Αλεξανδρούπολης οργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις από το Γραφείο Εθελοντισμού σε συνεργασία με τον SOS Τροχαία Εγκλήματα SOS Road Crimes (πανελλαδικό σύλλογο Οικογενειών με θύματα από τροχαίο), την Ι. Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και την Τροχαία Αλεξανδρούπολης.


Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πληθαίνουν αυτές οι εκδηλώσεις, όχι μόνο σαν ένας φόρος τιμής σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σα μια ουσιαστική προσπάθεια από την πλευρά της κοινωνίας να ανατρέψει αυτή την κατάσταση, που παράγει μαζικά τον θάνατο και την αναπηρία και που δυστυχώς ακόμα «αντιμετωπίζεται» ως φυσιολογική.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων (19 Νοεμβρίου), η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά τον κοινωνικό-εκπαιδευτικό της ρόλο σχεδιάζει δράσεις, που απευθύνονται σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, με ανοιχτή πρόσκληση από το Τμήμα Παιδειας του Δήμου με στόχο την κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών αλλά και την αφύπνιση της νέας γενιάς σε θέματα Οδικής Ασφάλειας. Οι δράσεις για την Οδική Ασφάλεια «Όραμα Μηδέν – Vision Zero: Μηδενική Ανοχή στα Τροχαία Εγκλήματα» θα πραγματοποιούνται καθημερινά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης από Τετάρτη 1 έως Κυριακή 19 Νοεμβρίου (διάρκεια προγράμματος: μιάμιση ώρα) έπειτα από συνεννόηση με τη γραμματεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο τηλέφωνο επικοινωνίας 25510 89690.


Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αποτελείται από τρεις επιμέρους ενότητες:
Στην πρώτη ενότητα θα πραγματοποιηθεί από Τροχονόμο εκπαιδευτική παρουσίαση για τις σχολικές τάξεις με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή. Τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε άμεση επαφή με ένα πραγματικό εκπρόσωπο της Τροχαίας Αλεξανδρούπολης και να συζητήσουν για τα καίρια ζητήματα της οδικής ασφάλειας και συμπεριφοράς.
Στη δεύτερη ενότητα μέσα από ένα παιχνίδι προσομοίωσης του κέντρου της πόλης, οι μαθητές θα χωριστούν σε ομάδες και θα αναλάβουν συγκεκριμένους ρόλους π.χ. τροχονόμων, αυτοκινήτων, φαναριών, πεζών κ.λπ., με στόχο να εκπαιδευτούν βιωματικά στο θέμα της οδικής ασφάλειας μέσα από μια δραστηριότητα που προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή τους. Στη συνέχεια τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να επαναλάβουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα φορώντας τα ειδικά γυαλιά DRUNK BUSTERS για να έρθουν σε επαφή με την αίσθηση της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης. 
Στην τρίτη ενότητα θα μιλήσουμε για τις αιτίες που προκαλούν τα ατυχήματα και τις συνέπειές τους ( ηθικές- κοινωνικές). Θα ενημερωθούν για μια νέα τεχνική που έρχεται από την Ολλανδία (dutch reach), σύμφωνα με την οποία πρέπει να ανοίγουμε την πόρτα του αυτοκινήτου με το αντίθετο χέρι για να μην μπορούμε να την ανοίξουμε διάπλατα, ώστε να αποφευχθούν στο εξής τα ατυχήματα με μοτοσυκλετιστές και ποδηλάτες. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρουπολης θα μιλήσει στα παιδιά για τη σημασία της αιμοδοσίας και για το πόσο άρρηκτα συνδεδεμένη είναι με τα θύματα των τροχαίων δυστυχημάτων.
Σε αυτή την ενότητα για τα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας προβλέπεται μια δημιουργική δραστηριότητα προσαρμοσμένη στις δυνατότητές τους, όπου με την καθοδήγηση των εμψυχωτών θα κατασκευάσουν με πλαστελίνη τους δρόμους της γειτονιάς τους δίνοντας έμφαση στα φανάρια, στις διαβάσεις, στα σήματα αλλά και στους ανθρώπους και στα μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητο, μηχανάκι, ποδήλατο).


Τέλος, θα προβληματιστούμε όλοι σχετικά με τους τρόπους που προάγουν την ασφαλή μετακίνηση, όπως η ενθάρρυνση της πεζοπορίας και της ποδηλασίας για κοντινές αποστάσεις, η συχνή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, η γνώση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας κ.λπ, ζητήματα δηλαδή που απασχολούν έντονα χώρες με πολύ μικρότερο αριθμό θυμάτων σε σύγκριση με τη δική μας.

Τα παιδιά φεύγοντας από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη θα πάρουν μαζί τους μηνύματα όπως «Αγαπάμε την ταχύτητα των 30χλμ!», «Χαμηλώνουμε ταχύτητα», «Σώζουμε Ζωές», «όχι κινητό κ οδήγηση» «Φίλοι μην αφήνετε τους φίλους σας να οδηγούν υπό μέθη» «Τα τροχαία δεν είναι ατυχήματα είναι Εγκλήματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν» «Σεβασμός στα θύματα από τροχαίο» «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ». 
Οι μαθητές πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν είναι παθητικοί δέκτες μηνυμάτων αλλά έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν ορθά το σχολικό, οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον σε θέματα οδικής ασφάλειας