25 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

1690

Η 25η Οκτωβρίου είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση για τον καρκίνο του μαστού. Σύμφωνα με τις έρευνες υπολογίζεται ότι το 1/8 των γυναικών σε όλο τον πλανήτη θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια του βίου του.

Αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο μπορεί να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά σε ποσοστό 97%, γι’ αυτό η ενημέρωση θεωρείται μονόδρομος. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται 4.500 νέα περιστατικά. Η αυτό-εξέταση , η μαστογραφία και η κλινική εξέταση από τον ειδικό γιατρό βοηθούνε στην πρόληψη της ασθένειας.

Οι γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να κάνουν την εξέταση της μαστογραφίας κάθε έτος ενώ για ηλικίες άνω των 55 ετών η συχνότητα εξέτασης είναι ανά δύο έτη.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία χρόνια τώρα ζητούσε επίμονα από τις κυβερνήσεις να καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ την ψηφιακή μαστογραφία και από φέτος με σχετική απόφαση κατέστη αυτό δυνατόν. Επίσης, να τονιστεί ότι υπάρχει γενικότερα ευαισθητοποίηση από διάφορους φορείς για την πραγματοποίηση δωρεάν ελέγχων μαστού και μαστογραφιών σε γυναίκες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είναι εύκολη η πρόσβαση σε νοσοκομεία.

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι παράγοντες κινδύνου. Ενδεικτικά κάποιοι από αυτούς είναι η ηλικία, οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, μικρή ηλικία εμμηνόπαυσης, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, πρώτη κύηση σε ηλικία άνω των 35 ετών κ.α. Το να έχει κάποιος αυτούς τους παράγοντες δε σημαίνει βέβαια ότι θα εκδηλώσει τη νόσο, καλό είναι όμως να είναι περισσότερο προσεκτικός σχετικά με την πραγματοποίηση τακτικών ελέγχων με μαστογραφία ή και να πάρει μέτρα να ελέγξει κάποιους από τους παράγοντες.

Η πρόληψη λοιπόν σώζει ζωές, είναι κάτι που οφείλουμε στον εαυτό μας!!

Για περισσότερη ενημέρωση επισκεφθείτε την οργάνωση Άλμα Ζωής

https://www.almazois.gr/