Κάνναβη. Αμαρτωλή ή όχι, μάθετε τα πάντα γύρω από το πιο διάσημο και αμφιλεγόμενο ίσως φυτό

1776

Τη δεκαετία του ’90, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει να μην τιμωρούνται όσοι καλλιεργούν μικρές ποσότητες μαριχουάνας, για προσωπική τους χρήση. “Δεν λέω “καπνίστε χασίς”. Υποστηρίζω το αντίθετο. Είναι ένα από τα μέτρα που θα συμβάλουν στο να “χτυπηθεί” η μαφία“, είχε πει.

Έκτοτε είχε επανέλθει στο θέμα, πολλάκις και το μόνο που κατάφερε ήταν να ακούσει επικριτικά σχόλια.  Είχαν βοηθήσει και κάποια άλλα γεγονότα, που δεν είναι της παρούσης. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα ανακινήθηκε έπειτα από συζήτηση που είχε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, με δημοσιογράφους. Και φτάσαμε στο “τώρα”, με το Υπουργείο Υγείας να ‘χει ανακοινώσει πως έχει συσταθεί ήδη διυπουργική συντονιστική ομάδα, για την επεξεργασία σχετικού νομοσχεδίου.

Επειδή όμως, σε αυτή τη χώρα έχουμε μια τάση να διαμαρτυρόμαστε… για τη διαμαρτυρία, ας δούμε τι θα αφορά το σχετικό νομοσχέδιο, ώστε να αποφευχθούν οι συγχύσεις.

Η Κατερίνα ΑντωνίουΠριν ξεκινήσει η συγγραφή, διαβάσαμε και τη δεκασέλιδη θετική εισήγηση της Επιτροπής για την Ιατρική Χρήση της Κάνναβης, με πρόεδρο την πρόεδρο του ΕΟΦ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Κατερίνα Αντωνίου, που παραδόθηκε στις 22 Φεβρουαρίου. Έκρινε ως αποδεκτές τις φαρμακευτικές ιδιότητες της κάνναβης.

Φυσικά και ξέσπασε σάλος, με το News24/7 να επισκέπτεται τον Μάιο την πρώτη ανοιχτή εκδήλωση που έγινε στην Ελλάδα και αφορούσε στην ενημέρωση μελών και γιατρών, για τη χρήση της ιατρικής κάνναβης από γονείς προς παιδιά με αυτισμό και επιληψία. Μεταξύ πολλών άλλων, μητέρα 14χρονης με επιληψία, είχε πει πως “όταν το συζητήσαμε με την νευρολόγο που παρακολουθεί το παιδί από 9 μηνών μου είπε: “Μαζί σου!” Δυστυχώς όμως δεν μπορούσε να με βοηθήσει ως προς την δοσολογία και την ανεύρεση και προμήθεια της κανναβιδιόλης“. Αυτό λοιπόν, είναι το πρόβλημα που θα λυθεί με το νομοσχέδιο.

Ας κάνουμε όμως, μια σύντομη ιστορική αναδρομή -ώστε να υπάρχει μια σειρά και όλα τα στοιχεία που είναι χρήσιμα για την -όσο το δυνατόν πληρέστερη- κατανόηση του θέματος.

Τι είναι η κάνναβη

Αφήστε στην άκρη όσα ξέρετε ή νομίζετε πως γνωρίζετε για την κάνναβη και ας ασχοληθούμε με το θέμα, από το μηδέν: πρόκειται για ετήσιο φυτό, ενδημικό που ευδοκιμεί σε όλες τις χώρες, με εύκρατο κλίμα. Κατά τη Συστηματική Βοτανική εκπροσωπείται από ένα και μοναδικό ταξινομικό είδος, την cannabis sativa. Επισημαίνεται ωστόσο, πως παρουσιάζει έντονη πολυμορφία. Οι ίνες του φυτού περιέχουν περισσότερες από 400 αναγνωρισμένες χημικές ουσίες. Κάποιες έχουν ψυχοδραστικές ιδιότητες.

Εκ των 85 χημικών ουσιών της κάνναβης που είναι γνωστές ως κανναβιδοειδή, το αφθονότερο που υπάρχει στο εν λόγω φυτό είναι η τετραϋδροκανναβινόλη, γνωστή ως THC. Είναι η μεγαλύτερη υχοδραστική χημική ένωση που υπάρχει στην κάνναβη και έχει διαφορετικά αποτελέσματα από τη συντριπτική πλειοψηφία των άλλων ουσιών. Είναι αυτή που ευθύνεται για… το ανέβασμα και αυτή που είναι παράνομη.

Πού υπάρχει η THC

Η δροναμπιλόνη, ουσία ανάλογη της Δ9-THC, κυκλοφορεί εδώ και χρόνια με το εμπορικό όνομα Marinol. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ναυτίας και των έμετων όσων υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και για την καχεξία και την ανορεξία του AIDS. Η ναμπιλόνη, συνθετικό ανάλογο της Δ9-THC, με την εμπορική ονομασία Cesamet χορηγείται για την αντιμετώπιση της έμεσης των καρκινοπαθών, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπευτικά σχήματα.

Υπάρχει ένα ακόμα σκεύασμα, τυποποιημένο εκχύλισμα του φυτού, το οποίο περιέχει Δ9-THC συν ένα μη ψυχομιμητικό/εθιστικό παράγωγο, την κανναβιδιόλη. Αυτό εγκρίθηκε στον Καναδά, το 2005, σε μορφή ψεκασμών, για τη συμπτωματική αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, αλλά και ως συμπληρωματική αναλγητική θεραπεία, σε ενήλικες ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο. Έκτοτε έχει εγκριθεί σε 27 χώρες, εκ των οποίων οι 20 είναι στην Ευρώπη.

Πότε εκτιμήθηκε η θεραπευτική χρήση της κάνναβης

Θα πάμε πίσω στο 8500 π. Χ. για να βρούμε τους πρώτους που προέβησαν σε χρήση κάνναβης, για θεραπευτικούς ή ψυχαγωγικούς σκοπούς. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται σε κινεζικά κείμενα της εποχής. Ως ευφοριογόνος χρησιμοποιείται τα τελευταία 4000 χρόνια. Για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, υπάρχουν περιγραφές σε περσικό κείμενο του 600 π.Χ. Ιστορικά, έχουν χρησιμοποιηθεί η εύρωστη ίνα, τα έλαια και οι σπόροι του φυτού. Ομολογουμένως, έχει χρησιμοποιηθεί και ως ψυχαγωγικό φάρμακο.

Ο “πατέρας” της δημοφιλίας της

Ο William O’Shaughnessy, Βρετανός παθολόγος ήταν αυτός που σύστησε στο Δυτικό κόσμο τις θεραπευτικές ιδιότητες του εν λόγω φυτού (για την ακρίβεια, μέρους αυτού), το 1842. Τις ανακάλυψε στην Ινδία, όπου χρησιμοποιείτο για θεραπευτική αντιμετώπιση συμπτωμάτων, όπως η διάρροια, η δυσκοιλιότητα, οι σπασμοί, η ναυτία, ο εμετός, ο ρευματικός πόνος, αλλά και για νοσήματα όπως το άσθμα, η επιληψία και ο τέτανος. Προφανώς και έπεισε με τα επιχειρήματα του, εξ ου και η κάνναβη καταχωρήθηκε, για πρώτη φορά, στη Βρετανική Φαρμακοποιία, το 1845. Αναφέρθηκε ως “οινοπνευματώδες εκχύλισμα καννάβεως” -εναλλακτικά και ως “βάμμα καννάβεως της ινδικής”. Δίπλα, υπήρχε το “καταπραϋντικό και υπνωτικό φάρμακο”.

“Μέτρο καταστολής της αλητείας και της επαιτείας”

Οι ερευνητές έχουν καταλήξει στο ότι ως προς την εξάπλωση της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προς χάριν της ευφορίας έπαιξε ρόλο η διευρυμένη χρήση της από μειονότητες και από εφήβους. Έτσι, προέκυψαν τα πρώτα μέτρα νομοθετικής καταστολής. Και ξέρετε τι ισχύει για οτιδήποτε απαγορευμένο, έτσι; Σωστά, έγινε trend. Ο ΟΗΕ την ενέταξε (το 1971) στα φάρμακα που οφείλουν να βρίσκονται σε διεθνή έλεγχο. Ακολούθησαν νομοθετικές ρυθμίσεις για την απαγόρευση της εμπορίας και αργότερα της ίδιας της χρήσης. Στην Ελλάδα αυτά εφαρμόστηκαν το 1919 “ως μέτρο καταστολής της αλητείας και της επαιτείας”.

Τη σήμερον ημέρα, δεν επιτρέπεται στις περισσότερες χώρες και τιμωρείται από το νόμο. Μάλιστα, στην Ελλάδα τα προϊόντα της κάνναβης ταξινομούνται στις κατηγορίες Α και Β, που περιλαμβάνουν ουσίες με υψηλό κίνδυνο κατάχρησης, όπως η ηρωίνη. Υπάρχουν όμως, και χώρες που επιτρέπουν την υπό προϋποθέσεις χρήση της και φυσικά, για ιατρικούς λόγους. Αυτά τα έθνη έχουν νομιμοποιήσει τη χρήση του ελαιώδους εκχυλίσματος -που βοηθούν ασθενείς. Είναι η κανναβιδιόλη (CBD). Και τώρα φτάσαμε στο θέμα μας.

Πού βοηθά η κανναβιδιόλη

Η ουσία CBD είναι μη ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης και η δεύτερη αφθονότερη ουσία της (αντιπροσωπεύει έως το 40% των συστατικών της), εκ των 85 που υπάρχουν στο φυτό. Εξάγεται σε μορφή ελαίου, είναι νόμιμη παγκοσμίως και κλινικές μελέτες (που μπορείς να βρεις στο Business Insider) έχουν δείξει πως βοηθά ασθενείς με

*χρόνιες παθήσεις (μειώνει τον πόνο και τους σπασμούς νεύρων, γιατί ηρεμεί την υπερβολική δραστηριότητα του εγκεφάλου)

*καρκίνο (βοηθά στην ανακούφιση του πόνου και την καταστολή της ναυτίας, παρενέργειες της χημειοθεραπείας)

*αυτισμό (συμπτώματα, όπως το άγχος, η επιθετικότητα, τα ξεσπάσματα και η τάση για αυτοτραυματισμό, αντιμετωπίζονται επιτυχώς).

*πολλαπλή σκλήρυνση (κάνει πιο υποφερτό τον πόνο)

*απώλεια όρεξης (τη διαγείρει)

*ηπατίτιδα C (μειώνει τις παρενέργειες της θεραπείας και αυξάνει την αποτελεσματικότητα της)

*αρθρίτιδα (ανακουφίζει από τους πόνους)

*φλεγμονές (τις αντιμετωπίζει)

*Alzheimer (επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου).

*Parkinson (μειώνει σημαντικό τον πόνο, το τρέμουλο και βελτιώνει τον ύπνο των ασθενών, όπως και τις κινητικές ικανότητες).

*διαβήτη (συμβάλει στη θεραπεία)

*επιληψία (βοηθά στον έλεγχο)

*γλαύκωμα (μειώνει την πίεση στο εσωτερικό του οφθαλμού, μπορεί να το θεραπεύσει)

*σύνδρομο Tourette (μειώνει τους σπανούς)

*”λύκο” (βελτιώνει τα συμπτώματα)

*μετατραυματικό στρες, εφιάλτες (ηρεμεί το μυαλό)

*την ανάγκη να απαλλαγούν από τις συνέπεις της χημειοθεραπείας (τάση προς έμετο, ναυτία κλπ) και

*τους φορείς του AIDS (μειώνει τον πόνο).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: όλα τα παραπάνω έχουν να κάνουν με την ορθή χρήση -κατόπιν οδηγιών από γιατρούς.

Επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου

Ερευνητές του Harvard Medical School είχαν ενημερώσει πως ορισμένα από τα οφέλη της κανναβιδιόλης είναι η μείωση του άγχους. Τόνισαν πως αυξημένη δόση, αυξάνει το άγχος σε σημείο παράνοιας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στη Journal of the American Medical Association, τον Γενάρη του 2012 (μετά την έρευνα με δείγμα 5.115 ενήλικες, για 20 χρόνια) , έδειξε πως η κάνναβη όχι μόνο δεν βλάπτει τη λειτουργία των πνευμόνων, αλλά μπορεί να “διορθώσει” το κακό που προκαλεί το κάπνισμα.

Στα του καρκίνου, ερευνητές του California Pacific Medican Center είχαν ενημερώσει από το 2007 πως η κανναβιδιόλη σταματά την εξάπλωση του καρκίνου, απενεργοποιώντας ένα γονίδιο (Id-1). Η έρευνα είχε δημοσιευτεί στο Molecular Cancer Therapeutics.

Μελέτη του 2015 κατέληξε στο ότι το βοτανικό εκχύλισμα κάνναβης, υψηλής περιεκτικότητας σε CBD, το οποίο δείχνει πολλά υποσχόμενο ως θεραπεία για ποικιλία καρκίνων, μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του καρκίνου στο παχύ έντερο. Αυτά τα αποτελέσματα, δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Phytomedicine και έδειξαν επίσης, πως το εκχύλισμα κάνναβης μπορεί να στοχεύει επιλεκτικά, αφήνοντας αβλαβή τα υγιή κύτταρα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην εφημερίδα Celebral Cortex δείχνει πως η μαριχουάνα μειώνει το πρήξιμο του εγκεφάλου, έπειτα από διάσειση ή άλλο τραυματισμό και βοηθά τους μηχανισμούς επούλωσης του τραυματισμού. Άλλη (που θα τη βρείτε στην εφημερίδα Harm Reduction) αναφέρει ότι αλκοολικοί χρησιμοποιούν κάνναβη, ως λιγότερο επιβλαβές υποκατάστατο του αλκοόλ.

Η πιο πρόσφατη έρευνα αφορά το University of Nottingham και δείχνει πως η κάνναβη μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο, από ζημιές που προκαλεί το εγκεφαλικό -μειώνοντας το μέγεθος της περιοχής που επηρεάζει το εγκεφαλικό. Αυτό έχει φανεί -προς το παρόν- σε ποντίκια και πιθήκους.

Φυσικά υπάρχουν και μείον

*Επηρεάζει την ικανότητα μας να λύνουμε τα προβλήματα, τη μνήμη και την ισορροπία μας.

*Αλλάζει (δομικά) τον εγκέφαλο.

*Ενέχει ρίσκο καρδιακής προσβολής, χρόνιου βήχα και παραισθήσεων.

*Μπορεί να προκαλέσει εθισμό -και να οδηγήσει στη χρήση πιο “σκληρών” ουσιών.

*Αποδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα.

*Θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σύστημα.

(Οι παραπάνω πληροφορίες προήλθαν από την Mayo Clinic Healht Library).

 

Στο χάρτη με στοιχεία έως και το 2016, με πράσινο εμφανίζονται οι χώρες που παρέχουν νόμιμα CBD, με συνταγή γιατρού, με ανοιχτό πράσινο οι χώρες που είναι εν αναμονή έγκρισης, με κόκκινο αυτές που δεν έχουν προχωρήσει στην αποποινικοποίηση ή που δεν έχουν δώσει σχετικές πληροφορίες.

Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την κάνναβη -για την όποια χρήση. Σε 15 χώρες (με την προσθήκη της Γερμανίας, τον περασμένο Μάρτιο) έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση κάνναβης, για ιατρικούς λόγους ή δείχνουν ανεκτικότητα ή έχουν ανακοινώσει νομοθετικές πρωτοβουλίες.

*Στην Ολλανδία, η ιατρική χρήση κάνναβης είναι νόμιμη και από το 2003 συνταγογραφείται από γιατρούς, αν και δεν καλύπτεται από το ασφαλιστικό σύστημα. Στη χώρα αυτή δραστηριοποιείται από το 2005, εταιρία που παράγει κάνναβη για ιατρική χρήση, με ειδική άδεια από το κράτος. Προμηθεύει +4000 ασθενείς στην Ολλανδία και άλλους τόσους σε Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Τσεχία, Φινλανδία έως και τον Καναδά.

*Η Ελβετία εφαρμόζει από τη δεκαετία του 1990 ανεκτικούς νόμους, ως προς την κάνναβη με έμφαση στη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την πρόληψη, αλλά και μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια. Το 2013 αποποινικοποίησε την κατοχή μέχρι 10 γραμμαρίων κάνναβης, που τιμωρείται με πρόστιμο.

*Το Ισραήλ, χώρα που είναι στην πρώτη γραμμή σε επίπεδο έρευνας για την ιατρική κάνναβη εδώ και δεκαετίες, ενέκρινε το 1999 τη χρήση για ασθενείς που έπασχαν από περιορισμένη σειρά σοβαρών ασθενειών. Το 2007 οι ασθενείς έπαιρναν δωρεάν την ιατρική κάνναβη, από αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις.

*Η Ισπανία έχει αποποινικοποιήσει την καλλιέργεια έως 4 φυτών, για προσωπική χρήση από ενήλικες, από το 2000. Οι ασθενείς μπορούν να καλλιεργούν το φάρμακο τους ή να μετέχουν σε ιατρικές λέσχες κάνναβης, που έχουν γιατροί. Η Καταλονία αποποινικοποίησε το 2001 την ιατρική χρήση και τέσσερα χρόνια μετά, ανέπτυξε κρατικό πρόγραμμα χορήγησης του εισπνεόμενου φαρμάκου από κάνναβη (Sativex).

*Η Πορτογαλία προέβη στην αποποινικοποίηση της κατοχής και της προσωπικής χρήσης κάνναβης, από το 2001.

*Η Δανία επιτρέπει από το 2002, τη συνταγογράφηση και την εισαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη, εφόσον υπάρχει ειδική άδεια.

*Η Ιταλία έκανε νόμιμη την ιατρική χρήση από το 2007. Το 2014, με νόμο, έγινε πιο εύκολη η συνταγογράφηση κάνναβης από τους γενικούς ιατρούς, με το κόστος να καλύπτεται από την Περιφερειακό Σύστημα Υγείας. Έτσι μειώθηκαν τα έξοδα εισαγωγών. Το 2015 επετράπη η καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, από το στρατό, για συγκεκριμένο αριθμό εγγεγραμμένων και άπό την πρώτη ημέρα του 2017 η θεραπευτική κάνναβη διατίθεται στα φαρμακεία.

*Η Φιλανδία επιτρέπει, από το 2010, στους εγγεγραμμένους ασθενείς να αγοράσουν φαρμακευτικά σκευάσματα από 27 αδειοδοτημένα φαρμακεία.

*Η Γαλλία έχει αυστηρή νομοθεσία, για την κατοχή, τη χρήση, την καλλιέργεια και την πώληση, αλλά από το 2013 έχει νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη με συνταγή από γιατρό.

*Η Τσεχία, χώρα στην οποία φιλοξενείται ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά συνέδρια για την ιατρική χρήση της κάνναβης, η χρήση της νομιμοποιήθηκε το 2013 και συνταγογραφείται.

*Η Σλοβενία έχει νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών και των φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη το 2014.

*Η Κροατία έχει νομιμοποιήσει τη χρήση φαρμάκων από κάνναβη, για ασθενείς με καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας και ΑΙDS.

*Η Αυστρία έχει προχωρήσει στην αποποινικοποίηση της ιατρικής χρήσης από το 2008. Ο νόμος επιτρέπει την καλλιέργεια, για ιατρικούς και ερευνητικούς σκοπούς, μόνο στο κράτος.

*Η Ρουμανία και η FYROM νομοθέτησαν το 2016 για τη νομιμοποίηση φαρμακευτικών σκευασμάτων από κάνναβη ή την ιατρική χρήση των κανναβινοειδών. Το φυτό (ως φυτό) παραμένει παράνομο και η χρήση του ποινικοποιημένη.

*Η Γερμανία νομιμοποίησε τον περασμένο Μάρτιο τη σχετική συνταγογράφηση από γιατρούς, σε ασθενείς που πάσχουν από «σοβαρές παθολογίες» όπως καρκίνους, επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας και εφόσον δεν υπάρχει αποτελεσματική εναλλακτική θεραπεία.

*Η Κύπρος (το Υπουργικό Συμβούλιο αυτής) ενέκρινε νομοσχέδιο για να επιτραπεί η καλλιέργεια και η διάθεση ιατρικής κάνναβης, τον περασμένο Ιούλιο, με τον Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παμπορίδη να ανακοινώνει πως το λάδι κάνναβης θα πρέπει να παρέχεται στους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο σε προχωρημένα στάδια -κατόπιν σχετικής αίτησης.

Είπε και ότι “στόχος είναι η προσέλκυση διεθνών επενδυτών, για την έκφραση ενδιαφέροντος για τις δύο άδειες που θα δοθούν για την καλλιέργεια ιατρικής κάνναβης, στη χώρα μας”.

Από όλα αυτά που διαβάσατε σε αυτό το “κεφάλαιο”, προφανώς και πήρατε απαντήσεις για το πώς γίνεται σωστά η δουλειά -αλλά και πού μπορεί να απευθυνθεί η Ελλάδα για να πάρει πληροφορίες, ώστε να μην γίνουν άλλα από τα συμφωνηθέντα και τα νόμιμα.

Πάμε όμως, να δούμε τι γίνεται στην Αμερική που πρωτοπόρησε

Είκοσι εννέα πολιτείες της Αμερικής έχουν νομιμοποιήσει την ιατρική χρήση της marijuana (οι νόμοι διαφέρουν από τόπο σε τόπο, για το πώς παράγεται και το πώς διανέμεται, αλλά και τις ασθένειες που επιτρέπουν τη χρήση της), με πρώτη την California -το 1996. Ακολούθησαν οι Alaska, Oregon και Washington, το 1998, δυο χρόνια ργότερα η Hawaii έγινε η πρώτη πολιτεία που προέβη στη νομιμοποίηση με κρατικό νομοθέτη, ενώ το Puerto Rico και το Guam προστέθηκαν στη λίστα τον Απρίλιο του 2017.

Το Λος Άντζελες, μια από τις 26 αδελφοποιημένες πόλεις του πλανήτη, με την Αθήνα ήταν αυτή που σύστησε στον πλανήτη τα drive-throuht στα fast foods. Ήταν και εκείνη που παρουσίασε τους αυτόματους πωλητές μαριχουάνας.Η τελευταία έμπνευση πήγε το… παιχνίδι ένα level πιο πάνω: ήμασταν στο 2008 όταν το πρώτο μηχάνημα, με μαριχουάνα για ιατρική χρήση έκανε την εμφάνιση του.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Οι Αμερικανοί έχουν από το 2014 πρόσβαση στην κάνναβη, μέσω αυτόματων πωλητών που αρχικά τοποθετήθηκαν στο Herbal Nutrition Center “σε οικονομικές τιμές κατά 20 έως 40 δολάρια λιγότερα τα 25 γραμμάρια, με ασφάλεια και ανωνυμία -γιατί το μηχάνημα δεν κρίνει κανέναν”, όπως είχε πει ο εφευρέτης, Vincent Mehdizadeh, στην παρουσίαση.

Φυσικά και οι αρμόδιες αρχές είχαν ουκ ολίγες ενστάσεις, όπως και έψαχναν διακαώς να βρουν έναν νόμο που να παραβιάζει ο αυτόματος πωλητής. Δεν βρήκε ούτε “παραθυράκι”, για να… ανοίξει και να μπει.

Τι χρειάζονται οι ασθενείς

Όποιος θέλει να προμηθευτεί μαριχουάνα, πρέπει να έχει πρόχειρη την κάρτα που επιτρέπει τη χρήση. Κατόπιν εξετάσεων, σχετικής διάγνωσης και ιατρικών συνταγών, τα ονόματα των ασθενών μπαίνουν σε σύστημα που είναι στη διάθεση του μηχανήματος. Από εκεί και πέρα, για να τεθεί σε λειτουργία ο αυτόματος πωλητής, χρειάζεται το δαχτυλικό αποτύπωμα και προπληρωμένη κάρτα.

Η κάρτα ασθενούςΟ Mehdizadeh είχε χρειαστεί επτά μήνες, ώστε να βρει τα πώς και τα γιατί της έμπνευσης του, την οποία είχε ονομάσει PVM (Prescription Vending Machine). Έξι χρόνια αργότερα, στις 14 Απριλίου του 2014, ένας άλλος κύριος, ο Stephen Shearin της εταιρίας Tranzbyte Corp., παρουσίασε στην περιοχή Avon της Eagle County, στο Colorado, έναν άλλον αυτόματο πωλητή, με προϊόντα κάνναβης. Αυτή τη φορά, πρόσβαση είχαν όλοι -οι ενήλικες. Βλέπετε, στο Colorado έχει αποποινικοποηθεί η χρήση -όπως και στην Washington.

Να πούμε και δυο πράγματα, για την αποποινικοποίηση

1) Τους δυο πρώτους μήνες της αποποινικοποίησης, σε Colorado και Washington, στα ταμεία των πολιτειών μπήκαν 20 εκατομμύρια δολάρια. Ο φόρος πώλησης ήταν στα 12.9% και ο επιπλέον ειδικός φόρος στα 15%.

2) Σε αυτό το διάστημα διαπιστώθηκε πως η εγκληματικότητα μειώθηκε κατά 24%, οι ανθρωποκτονίες κατά 67%, οι κλοπές κατά 7% και οι κλοπές σπιτιών κατά 14%.

3) Τον πρώτο μήνα των νόμιμων πωλήσεων, το 2014, το Colorado Department of Finance ενημέρωσε ότι από τους φόρους και τις αμοιβές “έβγαλε” περισσότερα από 2.000.000 δολ. Στον πρώτο χρόνο το ποσό ξεπέρασε τα 40.000.000 δολ.

4) Η απαγόρευση της μαριχουάνα στοιχίζει στους φορολογούμενους των ΗΠΑ 41.8 δισεκατομμύρια δολάρια, το χρόνο (σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, δικαστικά έξοδα, ποινές φυλάκισης κλπ).

5) Ο φόρος για κάθε “τσιγάρο” είναι από 50 cent έως 1 δολάριο. Εκτιμάται πως καθημερινά καταναλώνονται στις ΗΠΑ από 7 έως 10 εκατομμύρια “τσιγάρα”.

6) Στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι που κάνουν ιατρική χρήση μαριχουάνας. Στον Καναδά είναι 37.000 εκείνοι που έχουν τη σχετική άδεια.

7) Οι φυλακισμένοι-ένοχοι κατηγοριών που αφορούν στη μαριχουάνα, στοιχίζουν στις αμερικανικές φυλακές 1.000.000.000 δολ., το χρόνο.

8)Οι καλλιεργητές μαριχουάνας “αξίζουν” 14 δισεκατομμύρια δολάρια, το χρόνο. Τόσα χρήματα κερδίζουν από τη φορολόγηση των πωλήσεων (σε εθνικό επίπεδο και σε αυτό της κάθε πολιτείας), γεγονός που τους καθιστά τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της πολιτείας.

9) Την ίδια ώρα, το κράτος παίρνει 10 δισεκατομμύρια από το αλκοόλ και 7 δισεκατομμύρια από τα τσιγάρα.

10) Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Associated Press, το 2010, το 1/3 των Αμερικανών είπαν πως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα έδινε ώθηση στην οικονομία. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των πολιτειών, συμφωνούσε με τη φορολόγηση της μαριχουάνας.

11) Από τον Μάιο του 2014 και την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ, τα καρτέλ του Μεξικού έκλεισαν… τα μαγαζάκια.

12) Η Sacramento News and Review είδε άνθηση στα έσοδα της από τις διαφημίσεις, όταν πρόσφερε χώρο σε περισσότερους από 60 αυτόματους πωλητές μαριχουάνας, για ιατρική χρήση. Προσέλαβε μάλιστα, τρεις υπαλλήλους για να χειριστούν τη δουλειά που προέκυψε.

13) Η Mendocino County, της California “έβγαλε” 600.000 δολάρια, από τις άδειες που έδωσε για τα φυτά, μέσα σε ένα χρόνο.

14) Το Oakland, της California έβαλε στα ταμεία του 1.3 εκατομμύρια δολάρια, από τους φόρους που επέβαλε στους αυτόματους πωλητές. Δηλαδή, το 3% των συνολικών φόρων που αφορούσαν τις επιχειρήσεις, στην περιοχή.

15)  Κάθε κατάστημα που προστίθεται στην αλυσίδα weGrow (εταιρία που ασχολείται με υδροπονική καλλιέργεια, συμβουλεύει τους ενδιαφερομένους και έχει το franchising για τη διανομή της κάνναβης δημιουργεί 75 νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή