Τι είπε η Α. Γκαρά για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα και ποιά η σχέση με τον Έβρο

1378

Συζητήθηκε  και ψηφίστηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διακίνηση των νωπών και ευαλλοίωτων προιόντων και με την τοποθέτησή της η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε τις θετικές τομές που προβλέπονται στο εν λόγω νομοσχέδιο.

 

Σύμφωνα με την κα. Γκαρά,  με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει τα στοχευμένα λάθη των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι επιλογές των οποίων δημιούργησαν παθογένειες σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά κυρίως στον αγροτικό τομέα.

 

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως πρόκειται  για ένα νομοσχέδιο, που στηρίζει ουσιαστικά και έμπρακτα  τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζει τάξη στην αγορά σε ό,τι αφορά τους χρόνους αποπληρωμής και προστατεύει τόσο τον έλληνα παραγωγό, όσο και  τον έλληνα καταναλωτή., καθώς επανατοποθετεί το σχήμα και την προοπτική της ελληνικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας και συνολικά θέτει νέες βάσεις, στις οποίες ο έλληνας παραγωγός θα μπορέσει να στηριχθεί αλλά και να εξελιχθεί.

 

Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου εισάγει δύο ουσιώδεις παρεμβάσεις :

 

  • Την αποπληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών και την επιβολή κυρώσεων στην αντίθετη περίπτωση.
  • Την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επισήμανση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής: α) το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα του γάλακτος β) το όνομα της χώρας που έγινε η επεξεργασία του γάλακτος γ) το όνομα της χώρας που έγινε η συσκευασία του προϊόντος.

 

Η Βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως  με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές νωπών προϊόντων και το φαινόμενο  της ελληνοποίησης  προϊόντων, που προκαλεί σοβαρό πλήγμα στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η προστασία των ελληνικών προϊόντων και η έμπρακτη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας, είναι εξαιρετικά σημαντική και για τον νομό του Έβρου, όπου η κτηνοτροφία παρ’ όλο που αποτελεί έναν βασικό πυλώνα της οικονομίας , πλήττεται σοβαρά από το φαινόμενο της ελληνοποίησης προϊόντων από τις γείτονες χώρες. Επομένως, είναι σημαντικό το βήμα που πραγματοποιείται ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανταγωνισμού  στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας και με αυτό τον τρόπο να ενισχυθεί η διακίνηση επώνυμων ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη διεθνή αγορά.