Απαιτούνται ενέργειες για την κατασκευή αρδευτικών έργων σε χωριά του Έβρου

1242

Επιστολές για την δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών που απαιτούνται για την κατασκευή αρδευτικών υποδομών που θα μειώσουν το λειτουργικό κόστος των αγροτών και θα επιφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση ύδατος, απέστειλε στους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, ο βουλευτής κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αναστάσιος Δημοσχάκης, εκφράζοντας ένα δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Οι εν λόγω επιστολές απεστάλησαν στον Περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας και Θράκης, κ. Μέτιο, στον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Πέτροβιτς, στον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης, κ. Λαμπάκη αλλά και στον Δήμαρχο Σουφλίου, κ.Πουλιλιό. Σε αυτές προβάλλονται οι λόγοι που είναι απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης που αφορά στην αντικατάσταση του υπάρχοντος ανοικτού αρδευτικού συστήματος με κλειστό και υπό-πίεση αρδευτικό δίκτυο στα παρέβρια αγροκτήματα των οικισμών Λύρας,Τυχερού, Θυμαριάς και  Γεμιστής, αλλά και τη χρηματοδότηση του έργου της υπογειοποίησης του δικτύου άρδευσης στην αγροτική περιοχή ‘Πέταλο’ Πέπλου.

 

Ακολουθεί το περιεχόμενο της επιστολής:

 

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΔΡΕΥΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ  ΣΕ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επαφές που είχαμε με τοπικούς φορείς του αγροτικού κόσμου,  αλλά και με μεμονωμένες περιπτώσεις αγροτών μας επισημάνθηκαν ορισμένα ζητήματα τα οποία χρίζουν αντιμετώπισης.  

Το πρώτο ζήτημα που απασχολεί την τοπική κοινωνία των οικισμών Λύρας , Τυχερού, Θυμαριάς και  Γεμιστής είναι η έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη της μελέτης που αφορά την αντικατάσταση του υπάρχοντος ανοικτού αρδευτικού συστήματος με κλειστό και υπό-πίεση αρδευτικό δίκτυο στα παρέβρια αγροκτήματα αυτών των οικισμών. Η  σύνταξη  αυτής της μελέτης και κατ΄ επέκταση η κατασκευή του έργου θα  έχει τις εξής θετικές επιπτώσεις:

 

  • Μείωση του λειτουργικού κόστους των αγροτών σε μεγάλο βαθμό και κατ΄επέκταση την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ιδίων αλλά και της περιοχής.
  • Μεγάλη εξοικονόμηση ύδατος και παράλληλα θα υπάρχει σύμπραξη με τους εθνικούς στόχους στην διαχείριση των υδάτων.
  • Εναρμόνιση με το ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΑΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΕΒΡΟΥ (ΣΔΚΠΛΑΕ) ώστε τμήματα αυτών των αγροκτημάτων να ενταχθούν στις πλημμυρικές ζώνες του σχεδίου με τις μικρότερες επιπτώσεις.

 

Το δεύτερο ζήτημα που χρίζει αντιμετώπισης και απασχολεί την τοπική κοινωνία του οικισμού Πέπλου, είναι η χρηματοδότηση του έργου για την υπογειοποίηση του δικτύου άρδευσης στην αγροτική περιοχή ‘Πέταλο’ Πέπλου. Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της από τον Δ.Αλεξανδρούπολης και είναι έτοιμο αφού χρηματοδοτηθεί να τεθεί σε φάση κατασκευής. Τα οφέλη από την ολοκλήρωση αυτού του έργου είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της αντικατάστασης του αρδευτικού δικτύου αγροκτήματος Τυχερού.

Θα  πρέπει λοιπόν  να εξετασθεί το ενδεχόμενο της ένταξής των παραπάνω έργων ως πρόταση της Π.Α.Μ.Θ., στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Π.Α.Α. 2014-2020 Μέτρο 4.3.1 «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων» προκειμένου να δρομολογηθεί η σύνταξη της μελέτης για το πρώτο και το τρίτο ζήτημα και η έναρξη κατασκευής για το δεύτερο. Εάν δε είναι εφικτή η ένταξη του πρώτου έργου ως Μελέτη – Κατασκευή αυτό θα ήταν το πλέον επιθυμητό αποτέλεσμα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι παρόμοιες επιστολές έχουν αποσταλεί και στους υπόλοι-

πους θεσμικούς παράγοντες τις περιοχής παρακαλούμε όπως προβείτε στις απαιτούμενες ενέργειες από μέρους σας προκειμένου το παραπάνω έργο να τεθεί σε τροχιά εκτέλεσης.