5+1 συμβουλές όταν θα έρθετε στον Έβρο

3759

Στο σταυροδρόμι Ασίας και Ευρώπης συναντάς την χερσαία λωρίδα του Έβρου, ντυμένη με ένα πανέμορφο υδάτινο “φόρεμα”, τον ομώνυμο ποταμό του, που χύνεται ασταμάτητα στους αιώνες στο Αιγαίο.

Αυτή η ιδιομορφία της περιοχής, πολιτισμικά και γεωγραφικά αποτέλεσε την καλύτερη πρώτη ύλη ώστε όταν επισκεφτείς τον Έβρο να συναντήσεις εικόνες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους. Ποτάμια, ένα μοναδικό υδάτινο δέλτα, ένα σπάνιο δάσος με ακόμα πιο σπάνια είδη (κυρίως πτηνά) που το κατοικούν, μια εύφορη κοιλάδα, μια τεράστια παραθαλάσσια ζώνη, ένα νησί σπάνια ερωτεύσιμο και πόσα άλλα.

Μέσα σε όλη αυτή την πανδαισία χρωμάτων και εναλλαγών των τοπίων έρχεται να προστεθεί και το ιστορικό αποτύπωμα που άφησε ο άνθρωπος στο πέρασμα του από την περιοχή. Ήταν και είναι τόσο σημαντικό γεωγραφικό πέρασμα, που στα εδάφη του, η ιστορία έγραψε με χρυσά γράμματα μερικά από τα πιο σημαντικά της κεφάλαια.

Ας δούμε όμως μερικά από τα σημαντικά και ξεχωριστά πράγματα που μπορεί να αισθανθεί με όλες του τις αισθήσεις κάποιος που θα έρθει για πρώτη φορά στον Έβρο.

Το πρώτο που συναντά κανείς είναι η κοσμοπολίτικη και παραθαλάσσια πρωτεύουσα, η Αλεξανδρούπολη, που μπορεί να προσφέρει κάθε είδους υπηρεσία και στον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Ο ιστορικός και γραφικός φάρος της, στέκει σε περίοπτη θέση και αποτελεί σημείο αναφοράς. Πανέμορφες παραλίες, ποιοτική διαμονή και διασκέδαση για όλα τα γούστα, και ένα τεράστιο παραλιακό μέτωπο χαρίζουν σε κάθε επισκέπτη ότι χρειάζεται για αξέχαστες διακοπές. Βέβαια εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αρκετοί είναι οι Έλληνες που παίζουν μέσω smartphones σε online casino, όπως είναι το Novibet και μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες πατώντας εδώ, ενώ άλλοι απλά θα καθίσουν να ενημερωθούν μέσω του κινητού τους για τις ειδήσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Απέναντι από την Αλεξανδρούπολη στέκεται το πασίγνωστο γραφικό νησί της Σαμοθράκης με μοναδικές εικόνες όπως οι καταρράκτες της που καταλήγουν σε πανέμορφες βάθρες.

Ανεβαίνοντας βορειότερα, συναντάς το δέλτα του ποταμού Έβρου που αποτελεί μοναδικό οικοσύστημα παγκοσμίως και επιβάλλεται να επισκεφτείτε. Περνώντας από την Παναγία την Κοσμοσώτειρα των Φερών, λίγο πιο πάνω στο δάσος της Δαδιάς υπάρχει ένας επίσης προστατευόμενος συνδυασμός χλωρίδας και πανίδας.

Προχωρώντας παράλληλα με τον ποταμό θα συναντήσετε το “μεταξένιο” Σουφλί, θα νιώσετε το δέος της σπάνιας βυζαντινής  καστροπολιτείας του Διδυμοτείχου που στέκει αγέρωχα απέναντι στην ιστορία, και θα θαυμάσετε τη νεότερη πόλη της Ελλάδας, την Ορεστιάδα. Αμέτρητα χωριά και οικισμοί συνθέτουν τη μοναδικότητα του νομού

Ξεχωριστό κομμάτι σε όλη αυτή την περιήγηση αποτελεί η ικανοποίηση των γαστρονομικών μας αναγκών, με την κουζίνα του να αποτελείται από μοναδικές γεύσεις που συνδυάζουν ανατολίτικα, βυζαντινά και μεσογειακά στοιχεία.

Θα αφήσουμε για το τέλος τους κατοίκους του Έβρου που σε κερδίζουν αμέσως με την απλότητα και τη φιλοξενία τους και μένει αξέχαστη αφήνοντας πίσω μας τον πρώτο νομό της χώρας.