Διδυμότειχο: Ο Διοικητής του Νοσοκομείου απαντά σχετικά με τις μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού

1008

ΘΕΜΑ: «Διευκρινίσεις για τις μετακινήσεις νοσηλευτικού προσωπικού»

 

Όσον αφορά την πρόσφατη καταγγελία του σωματείου εργαζομένων του Γ.Ν. Διδυμοτείχου κατά αποφάσεων του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, με αφορμή την απόσπαση νοσηλεύτριας από το Γ.Ν. Διδυμοτείχου προς το Κ.Υ. Ορεστιάδας, και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων εντός του χώρου της Διοίκησης του νοσοκομείου, σας διευκρινίζουμε ότι:

  1. Κατά την τελευταία διετία, 2 νοσηλεύτριες του Γ.Ν. Διδυμοτείχου έχουν αποσπαστεί στο Κ.Υ. Ορεστιάδας και 1 έχει μεταταχθεί στο Κ.Υ. Σουφλίου, και οι 3 για λόγους υγείας ή/και οικογενειακούς λόγους. Οι ανωτέρω εκροές προσωπικού δεν μπορούν να θεωρηθούν άνομες, καθώς οι εργαζόμενοι άσκησαν το σχετικό δικαίωμα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ή ειδικών διατάξεων (π.χ. αρ. 50 του Ν. 4368/2016). Πέραν αυτών, έχουν μετακινηθεί, αποσπαστεί ή μεταταχθεί άλλοι/ες 12 νοσηλευτές/ριες από το Γ.Ν. Διδυμοτείχου προς άλλες δομές υγείας.
  2. Από τον Ιούνιο του 2016 έως σήμερα, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας μετακινεί κάθε μήνα 3-5 νοσηλευτές/ριες (εκ περιτροπής) από τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας της περιοχής προς το Γ.Ν. Διδυμοτείχου.
  3. Για την κάλυψη έκτακτων και αυξημένων αναγκών κατά τον τρέχοντα μήνα, και αφού εξαντλήθηκε η δυνατότητα εσωτερικών μετακινήσεων, μετακινήθηκαν από τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας 5 νοσηλευτές/τριες (2 Κ.Υ. Ορεστιάδας, 2 Κ.Υ. Σουφλίου, 1 Π.Ε.Δ.Υ. Διδυμοτείχου) προς το Γ.Ν. Διδυμοτείχου, εκ των οποίων οι 2 μετακινήθηκαν εσκεμμένα για την τοποθέτησή τους στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Επιπλέον, ο Διοικητής του Π.Γ.Ν. Έβρου διέκοψε τη μετακίνηση 1 νοσηλεύτριας από το Γ.Ν. Διδυμοτείχου στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, η οποία επίσης επανατοποθετήθηκε στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.
  4. Η ανάδραση (feedback), που λαμβάνουμε ως Διοίκηση, από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του Γ.Ν. Διδυμοτείχου, περιλαμβάνει ότι δεν εστιάζουν στις μετακινήσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις συναδέλφων τους για σοβαρούς λόγους υγείας ή προσωπικούς λόγους –άλλωστε σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει θετική υπηρεσιακή εισήγηση– αλλά στο γεγονός ότι αυτές οι μακροχρόνιες ή μόνιμες εκροές προσωπικού δεν μπορούν να αναπληρωθούν από μηνιαίες/προσωρινές μετακινήσεις προσωπικού προς το Γ.Ν. Διδυμοτείχου (ανάγκη εκπαίδευσης, μη συνεχιζόμενη εργασία, κλπ.). Έτσι, διεκδικούν μόνιμες εισροές προσωπικού από δομές υγείας της περιοχής, που ενδεχομένως να είναι υπερ-στελεχωμένες.

Πάγια θέση της Διοίκησης είναι ότι το νοσοκομείο δεν έχει πρόθεση να «αφαιμάξει» το Κ.Υ. Ορεστιάδας ή άλλη πρωτοβάθμια δομή της περιοχής, σε όρους έμψυχου δυναμικού. Αντιθέτως, επιχειρεί την ουσιαστική συνεργασία μαζί τους, ώστε να δημιουργείται ένα προσβάσιμο και αποτελεσματικό δίκτυο υπηρεσιών υγείας, ανάλογο των αναγκών και προσδοκιών του πληθυσμού ευθύνης. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει καθοριστικά και η ορθολογική κατανομή του νοσηλευτικού προσωπικού μεταξύ πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας της περιοχής.

 

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ

Π.Γ.Ν. ΕΒΡΟΥ – Γ.Ν. ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΡΑΚΟΛΙΑΣ